• scopul campaniei este acela de creștere a gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța utilizării responsabile a numărului de urgență 112 numai în situații de urgență reale • în primul trimestru din 2024, un număr de 416.611 de apeluri a fost direcționat către poliție, din care un număr de 189.624 reprezintă apeluri non-urgente, iar 13.733 apeluri abuzive (un procent de 3,29%)
Numărul de urgență 112 trebuie folosit în mod responsabil și numai în caz de urgență! Se desfășoară o campanie în acest sens, la nivel național, iar polițiștii brăileni desfășoară activități în comunitate, la concerte și locuri intens circulate.
Potrivit datelor transmise de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, în perioada 15 iulie – 1 octombrie, la nivel național se desfășoară campania de prevenire a actelor de alertare abuzivă a autorităților ”Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!”, campanie inițiată de Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Scopul campaniei este acela de creștere a gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța utilizării responsabile a numărului de urgență 112 numai în situații de urgență reale. ”Din analiza privind intervenția la evenimentele semnalate prin 112 la nivelul Poliției Române, pe trimestrul I al anului 2024, rezultă faptul că un număr de 416.611 de apeluri au fost direcționate către poliție din care un număr de 189.624 au fost apeluri non-urgente (categorie care se poate regăsi atât în cazul apelurilor confirmate, cât și a celor neconfirmate), 29.115 de reveniri și 13.733 de apeluri abuzive. Apelurile false/abuzive prin 112, reprezintă un procent de 3,29% din numărul total de apeluri recepționate, dar sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare, cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor (atât cei direct afectați - minori, adulți aparținători, cât și populația generală, prin mediatizarea ridicată a cazurilor, de exemplu a cazurilor de alerte false cu dispozitive explozive)”, se arată în comunicatul de la IPJ Brăila.
Astfel, în perioada de referință polițiștii brăileni desfășoară activități preventive în comunitate, festivaluri și concerte, în locuri intens circulate atât din municipiu cât și în localități din mediul rural. Activitățile preventive se vor desfășura pe parcursul anului 2024, iar polițiștii vor interveni constant cu măsuri preventive adecvate, adaptate nevoilor publicului țintă stabilit în urma evaluărilor la nivel național și județean.
Potrivit polițiștilor, prin organizarea și desfășurarea de activități preventiv-educative se urmărește creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la ceea ce constituie o adevărată urgență și utilizarea corespunzătoare a numărului de urgență 112.