Apel pentru apărarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei în România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Apel pentru apărarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei în România

Freedom House România, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social, Centrul Român pentru Politici Europene şi Asociaţia Centrul de Investigaţii Media condamnă public decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului de a sancţiona cu suma record de 70.000 de lei postul B1TV pentru opiniile jurnalistului Robert Turcescu. „Avertizăm asupra încercărilor repetate de a reduce la tăcere jurnaliştii români cu opinii diferite de cele ale Puterii. Decizia CNA din 6 februarie 2014 reprezintă o încălcare a libertăţii de exprimare şi o încercare de intimidare a presei", consideră semnatarii protestului.
Postul B1TV a fost sancţionat de CNA pentru că jurnalistul Robert Turcescu, în două ediţii ale emisiunii pe care o moderează („Sub semnul întrebării", 13 şi 25 decembrie 2013) a calificat modificarea Codului Penal de către Camera Deputaţilor drept o „lovitură puternică aplicată statului de drept" şi a spus că „parlamentarii au pus la cale practic o lovitură de stat, au amputat Codul Penal ridicându-se deasupra legilor."
Modificarea Codului Penal la care se referea jurnalistul s-a petrecut peste noapte, fără vreo consultare, şi a vizat practic dezincriminarea corupţiei şi a conflictului de interese în cazul politicienilor. Evenimentul din 10 decembrie 2013 şi-a căpătat renumele de „marţea neagră" a democraţiei româneşti.
De altfel, arată semnatarii demersului, chiar şi Ambasada SUA la Bucureşti a comunicat că votul dat în Camera Deputaţilor e „un pas înapoi pentru România" deoarece încalcă "un principiu de bază al democraţiei - că toţi oamenii sunt egali în faţa legii."

Tentativa parlamentarilor Puterii a îngrijorat întreaga lume

Evenimentul a adus din nou pe agenda bilaterală România-SUA problema statului de drept, Victoria Nuland - asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice din Departamentul de Stat - venind la Bucureşti pentru a discuta această temă cu oficialii români.
Modificarea Codului Penal a fost contestată la Curtea Constituţională de 92 dintre cei 111 judecători ai Curţii Supreme, o acţiune de o amploare fără precedent în istoria recentă.
Curtea Constituţională a decis în cele din urmă, în unanimitate, că modificările încălcau legea fundamentală.
Parlamentul României a primit din partea organizaţiei jurnaliştilor de investigaţie Organized Crime Corruption Reporting Project „distincţia" - „Personalitatea anului 2013" acordată anual promotorilor corupţiei şi crimei organizate în lume.
„În acest context, considerăm că opiniile jurnalistului Robert Turcescu au fost pe măsura gravităţii faptelor despre care făcea vorbire, iar sancţionarea lor atât de dură de către CNA este o reprimare a libertăţii de exprimare. Reacţia disproporţionată a CNA este cu atât mai gravă cu cât aceeaşi instituţie a sancţionat în aceeaşi zi cu doar 50.000 de lei postul pro-guvernamental Antena 3 pentru linşajele mediatice împotriva unor jurnalişti care critică puterea", se arată în protestul organizaţiilor civice.
„Astfel de derapaje care duc la restrângerea libertăţii de exprimare ori la afectarea gravă a demnităţii umane trebuie monitorizate şi criticate public pentru a asigura dreptul românilor la informare corectă şi pluralism de opinii. În acest sens, o iniţiativă în favoarea respectării deontologiei a produs recent o solidarizare a 600 de ziarişti şi publicişti din ţară şi diaspora.
Cerem întregii clase politice din România să se abţină de la a mai face presiuni asupra jurnaliştilor pentru ca aceştia să poată informa în continuare opinia publică", se mai spune în protest.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro