• consilierul municipal Lucian Căprariu caută voluntari pentru a reface o parte din casele afectate de incendiul de duminică, 24 septembrie • acesta a mai spus că orice ajutor este binevenit, iar cine are lemne, căpriori şi alte materiale necesare construcţiei unei locuinţe să ia legătura cu el • primăria va ajuta cu bani cele şase familii afectate de incendiu
Lucian Căprariu, consilierul local independent, face un apel către brăileni pentru ajutorarea familiilor afectate de incendiul de duminică, 24 septembrie. Acesta a vizitat zona afectată - Griviţei – Theodor Aman -, pentru a vedea pagubele şi pentru a afla nevoile acelor oameni. Precizăm că incendiul a pornit de la un scurtcircuit electric şi a cuprins şase case, distrugându-le acoperişurile. Ulterior intervenţiei pompierilor, apa folosită pentru lichidarea focului s-a infiltrat în pereţi şi în mobilier, producând pagube şi mai mari pentru proprietari. Acum, Căprariu încearcă să dea o mână de ajutor familiilor. Mai mult, primarul Marian Dragomir a anunţat şedinţă de îndată a Consiliului Local Municipal pentru aprobarea acordării unor ajutoare financiare oamenilor respectivi.
Chiar ieri, consilierul independent Lucian Căprariu a fost în vizită în zonă, pentru a sta de vorbă cu oamenii. “Incendiul a pornit de la partea electrică a unei case situată pe strada Theodor Aman. La prima vedere, sunt mai afectate cele de pe strada Griviţei, unde le-a luat foc acoperişul. Am intrat într-o casă afectată, dar era în construcţie în momentul incendiului. La o altă familie nu am putut să intru pentru că nu vrea să fie ajutată. Nici cu cel de la care a pornit incendiul nu am putut vorbi, pentru că nu era acasă. În schimb, am stat de vorbă cu o familie care doar ce terminase de renovat casa de paiantă şi s-a dus totul din cauza apei. Lor le-a luat foc acoperişul, iar după ce pompierii au stins focul, apa s-a infiltrat în pereţi. Trebuie demolată casa. Facem apel la voluntari, care vrea să ajute cu lemne, cu căpriori, mobilă, fiecare ce are, eventual cu bani! Avem nevoie rapid de voluntari ca să ajute la demolare. Casa din paiantă nu implică mare lucru, ci puţină forţă de muncă şi voinţă”, ne-a povestit Căprariu, după vizita la casele afectate de foc.
Consilierul a ridicat această problemă şi în şedinţa Consiliului Local Municipal. Primarul Marian Dragomir i-a replicat că a luat deja toate măsurile, în sensul că a transmis operatorilor de salubritate să ridice deşeurile rezultate în urma incendiului, gratuit, iar reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială au făcut o analiză a situaţiei familiilor afectate de incendiu.
Contactat de reporterii “Obiectiv – Vocea Brăilei”, edilul Dragomir ne-a spus că va fi convocată şedinţa de îndată a CLM, pentru a fi aprobate ajutoarele financiare pentru acei oameni. Fiecare familie va primi 15.000 lei. “Nu este o sumă care să acopere cheltuielile construirii unei noi case, dar sunt sigur că banii sunt bineveniţi. Imediat după incendiu, Direcţia de Asistenţă Socială a făcut o analiză. Le-am oferit acelor oameni locuinţe ANL şi locuri în căminele Primăriei, pentru a locui până-şi refac casele, dar ne-au refuzat. Dacă se răzgândesc, ne pot contacta imediat, mai ales că vremea se va răci şi chiar au nevoie de un acoperiş deasupra capului. În paralel, în colaborare cu SUPAGL şi ECO, ne-am ocupat de scoaterea gunoaielor şi ridicarea acestora de la curţile familiilor, gratuit. Am convenit ca, pe parcursul unei săptămâni, oamenii să care toate gunoaiele la poartă, iar maşinile să le ridice, zilnic, tot gratuit”, ne-a povestit primarul.
Căprariu: «Oamenii mi-au spus că intervenţia pompierilor a fost tardivă!»
Lucian Căprariu, ne-a mai povestit şi că oamenii sunt nemulţumiţi de intervenţia pompierilor la incendiul de duminică. “Oamenii mi-au spus că intervenţia a fost tardivă. Au sunat de foarte multe ori, au venit cu întârziere, apoi au venit fără apă, au început să dea drumul târziu la furtunele cu apă, pentru că aveau curent acolo … Cum eşti tu organizat când eşti solicitat la incendiu şi n-ai chemat echipele de intervenţie Renel să taie curentul în zonă? La pompieri fac referire şi la protocoalele pe care le au. Adică în momentul în care primeşti un apel de asemenea urgenţă, automat trebuie să anunţi Renelul să oprească în zonă curentul. Protocol cu poliţia! De ce poliţia? Pentru că echipa de intervenţie poate fi la distanţă, spre exemplu în Radu Negru au ajuns în 20 de minute invocând că au venit legal, au fost semafoare. Dar să aibă antemergător un echipaj de poliţie să le deschidă calea, de altfel se plimbă poliţia în tot oraşul! Norocul a fost că nu a bătut vântul şi nu s-a împrăştiat mai tare. O să luăm foc cu toţii că nu sunt protocoale. Nu le ajungea furtunul să meargă până la hidrantul de la colţ, chiar dacă le-ar fi ajuns furtunul, nu puteau da drumul la apă, pentru că nu era tăiat curentul”, ne-a spus consilierul Căprariu.
De cealaltă parte, lt. col. Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, ne-a declarat că s-a acţionat aşa cum trebuia, că nu au fost întârzieri şi că se poate dovedi oricând, cu acte, intervenţia pompierilor minut cu minut, secundă cu secundă. “Incendiul a fost anunţat târziu! Cei care au sunat au comunicat că focul este doar la o casă. A ajuns prima autospecială la faţa locului, iar pompierii au observat amploarea incendiului şi au mai fost trimise încă şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă. Există documente care atestă intervenţia pompierilor minut cu minut, secundă cu secundă. Totul este notat: de când a sosit apelul de urgenţă şi până la lichidarea incendiului. Au fost întocmite procese verbale, iar proprietarii au câte un exemplar. La ISU nu a venit niciun proprietar să reclame aşa ceva. După apelul de urgenţă, a fost anunţată Electrica pentru oprirea curentului în zona afectată”, ne-a declarat lt. col. Stoian.