Apel către liderii din Brăila şi Galaţi să reia discuţiile pentru asociere | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Apel către liderii din Brăila şi Galaţi să reia discuţiile pentru asociere

• consilierul municipal independent (fondatorul partidului Brăila Nouă) Lucian Căprariu s-a arătat extrem de dezamăgit de faptul că liderii administraţiilor din Brăila şi Galaţi au renunţat la a mai discuta despre  asociere • acesta a dat ca exemplu alianţa celor 4 oraşe din vestul României (Timişoara - Arad - Oradea - Cluj), subliniind că “a privit cu durere” la modul în care alţi decidenţi politici mişcă lucrurile în bine • Căprariu a afirmat că gălăţenii vor să facă un studiu de fazabilitate pentru un aeroport, când CJ Brăila are deja unul, însă nimeni nu face vreun pas pentru a relua dezbaterile privind asocierea • asta în contextul în care se va deschide curând un nou exerciţiu financiar la Uniunea Europeană şi se pot atrage bani pentru dezvoltarea regiunii de Sud-Est

 

Consilierul municipal independent Lucian Căprariu (fondatorul partidului Brăila Nouă) susţine că este inadmisibil ca liderii primăriilor şi consiliilor judeţene din Brăila şi Galaţi să renunţe complet la subiectul asocierii, în condiţiile în care pe noul exerciţiu financiar care se va deschide în curând s-ar putea atrage fonduri structurale pentru dezvoltarea regiunii de Sud-Est. Acesta a pornit de la ideea că, recent, s-a semnat alianţa între patru oraşe din vestul României (Timişoara - Arad - Oradea şi Cluj), alianţă la care ar putea adera şi Reşiţa, precum şi Alba Iulia, iar el nu a putut face altceva decât să “se uite cu durere” la modul în care alţi decidenţi politici aleg să mişte lucrurile în direcţia potrivită.
“Nişte comunităţi, la nivelul reprezentanţilor lor, au înţeles să colaboreze în felul acesta. De ce dau acest exemplu? Pentru că pe un areal mult mai mic, la o distanţă de câţiva kilometri, Brăila şi Galaţi nu reuşesc să lucreze în comun. Nu reuşim să promovăm nişte proiecte regionale. Şi vreau să fac legătura şi cu viitorul exerciţiu financiar european pentru care trebuie să ne pregătim. Eu, de la nivelul meu de consilier local, am spus că trebuie să ne facem temele de acum pentru viitorul exerciţiu financiar, ca să găsim şi să modelăm acele programe şi acele fonduri speciale pentru oraşul şi pentru zona noastră şi asta se poate printr-o conexiune directă la Bruxelles. Găsim şi interlocutori acolo ca să putem face acest lucru, şi consultanţă, totul este să vrem. Dar Brăila şi Galaţi bat pasul pe loc”, a declarat Căprariu, cu părere de rău.

Acesta a criticat că autorităţile brăilene nu înţeleg încă faptul că trebuie să dezbată idei, să aleagă soluţii chiar şi de la cei care nu fac parte din tabăra lor politică. Mai mult, că trebuie să consulte permanent populaţia şi specialiştii pe unele subiecte legate de dezvoltare strategică, chiar dinainte de a lansa o dezbatere publică oficială, moment în care lucrurile sunt oricum în mare parte stabilite politic, a subliniat Căprariu. Consilierul a dat ca exemplu modul în care Primăria Brăila a luat decizia de a elimina linia de tramvai de pe Şoseaua Baldovineşti, unde deşi s-au organizat dezbateri publice, promovarea nu a fost suficientă şi la momentul votului membrii CLM Brăila s-au văzut puşi în faţa unui fapt împlinit. Căprariu a mai adăugat că nu este deloc deranjat dacă ideile bune sunt acceptate şi asumate ulterior de partidul aflat la guvernare, atât timp cât se pun în aplicare.

 

Căprariu vrea colaborare cu Galaţiul pentru proiecte regionale: sală polivalentă, stadion, aeroport

Sursa citată a mai adăugat că liderii primăriilor şi consiliilor judeţene din Brăila şi Galaţi ar trebui să îşi lărgească orizonturile şi să încerce să discute şi cu cei din Tulcea, pentru că acesta este viitorul. În loc să se realizeze proiecte mai mici, s-ar putea realiza unele pe întreaga regiune, care să dezvolte nivelul de trai al tuturor locuitorilor, a subliniat Căprariu. Acesta a vorbit despre faptul că la CJ Brăila se discută despre realizarea unei săli polivalente, la Primăria Brăila despre un stadion, iar gălăţenii deja fac planuri pentru un studiu de fezabilitate privind un aeroport. Idei bune, făcute la scară mică, în condiţiile în care pe noul exerciţiu financiar european s-ar putea obţine fonduri pentru proiecte mari din care toată populaţia ar avea de beneficiat, mai ales în condiţiile realizării podului peste Dunăre.

“Vorbim de o zonă şi de o regiune metropolitană. E un concept puţin extins faţă de zona metropolitană. Vorbim de astfel de alianţe pentru dezvoltarea comunităţilor noastre. Altfel ne vom trezi că cineva a luat o decizie. Aşa cum se vehiculează acum la Consiliul Judeţean: «Dom'le, o să facem o nouă polivalentă». Ca idee aşa. Şi o să decidă unii unde va fi amplasată. Dar de ce nu decidem noi, de exemplu, împreună cu Galaţiul să facem o polivalentă, cu adevărat polivalentă, mutifuncţională şi sustenabilă?! O să ne uităm şi o să ne mirăm că se ţin competiţii la Cluj, concerte, pentru că sala este potrivită şi sustenabilă. Poate la un moment dat se va lua şi decizia de a avea un stadion. Şi o să ne trezim că în Brăila vom avea un stadion mic, în Galaţi la fel. Frâne de a face un stadion cum trebuie. La Galaţi, recent, s-a lansat - şi pot să cred că este o chestiune preelectorală - să facă un studiu de fezabilitate pentru aeroport, de către Consiliul Judeţean. Un studiu de amplasament şi aşa mai departe. Sunt nişte studii foarte bine făcute şi le avem la CJ Brăila”, a declarat Căprariu.

Consilierul a mai adăugat că nu i se pare normal că la discuţiile dintre liderii administraţiilor din Brăila şi Galaţi au participat doar membrii partidului de guvernământ. Acesta susţine că la discuţii ar trebui invitaţi toţi factorii politici, academicieni, reprezentanţi ai societăţii civile.

“Pentru că ideile bune nu sunt monopolul cuiva.  E necesar! Că murim fără mobilităţi. Oamenii fug de locurile izolate, ca să ştiţi. Cu cât ajungi mai greu într-un loc, cu atât vrei să pleci de acolo. Ne uităm la alţii cum merg înainte. M-am uitat cu mare durere la alianţa oraşelor din vest. «Ia uite, dom'le, tot ăştia!» Dar de ce să nu începem şi noi să dăm un exemplu?”, a conchis sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro