Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

APDRP va sista primirea Proiectelor "Sapard"

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) va mai primi cereri de finantare a proiectelor "Sapard" doar pina la sfirsitul lunii iulie. "Agentia va fi obligata ca, incepind cu 1 august, sa sisteze primirea cererilor de finantare pentru aceste proiecte, ca urmare a depasirii fondurilor alocate Romaniei de UE", se arata intr-un comunicat de presa transmis, joi, de APDRP.
Fondurile primite de Romania de la Uniunea Europeana se ridica la 1,5 miliarde euro, in conditiile in care cererile de finantare primite pina in prezent depasesc 1,63 miliarde euro. Numarul total de cereri depuse este de 5.118, din care 3.883 in suma de 1,18 miliarde de euro au fost deja declarate eligibile. Restul cererilor de finantare sint in diferite etape de verificare si evaluate.
Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Braila a primit, pina in prezent, 98 de proiecte "Sapard", in valoare totala eligibila de 37,4 milioane de euro. Din acesta, 53 cu o valoare totala eligibila de 20 milioane euro, au fost depuse pina la mijlocul lunii iunie. "Dupa data de 15 iunie am primit 45 de proiecte. Mai sint in lucru alte circa 20 - 30, care sint in diferite stadii de finalizare. Eu personal nu cred ca sint in pericol de a nu primi finantarea. E posibil insa sa fie aminate pentru anul viitor. E o problema, e drept, dar cine e vinovat ca toti s-au trezit abia acum. Ani de zile abia daca reuseam sa convingem, iar acum efectiv nu mai facem fata solicitarilor. Sint convins ca o solutie se va gasi pentru ca la intocmirea unui proiect “Sapard” se cheltuiesc niste bani" a precizat Gheorghe Voicu, directorul OJPDRP Braila.

700 proiecte intr-o luna

Si conducerea Agentiei recunoaste ca in ultima vreme a avut loc o adevarata explozie de solicitari de fonduri "Sapard". Astfel, daca media lunara a solicitarilor de fonduri a fost de 160 de proiecte In 2005, de la Inceputul acestui an, media lunara Inregistrata a crescut la 290 de proiecte, iar In ultimele luni media depaseste 700 de proiecte depuse spre aprobare. Conform precizarilor directorului APDRP, Dan Gherghelas, toate cererile de finantare care sint depuse pina la finalul lunii iulie si sint declarate eligibile, dar pentru care nu vor mai exista fonduri disponibile, vor intra pe o lista speciala de asteptare. "In cazul In care reziliem anumite proiecte pentru nerespectarea procedurilor, fondurile aferente acelor proiecte reziliate vor fi imediat alocate pentru finantarea proiectelor din lista de asteptare. Aceeasi destinatie o vor avea si economiile de sume Inregistrate pe parcursul derularii proiectelor In executie, economii ce pot rezulta In urma parcurgerii procedurilor de achizitii sau din constatarea neeligibilitatii anumitor cheltuieli" a mai spus Gherghelas.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii