Mergi la conţinutul principal
Infirmiere cu 8 clase, 8 puncte în grila pentru locuinţă de serviciu

Apartamentele pentru medici, motiv de dispută în CJ

• faptul că locuinţele destinate tinerilor specialişti trebuie să fie acordate şi altor categorii de personal medical, cum ar fi asistenţii medicali sau infirmierele, a stârnit nemulţumirea consilierilor judeţeni din partea PNL •  după discuţii aprinse, consilierii judeţeni au ajuns la un numitor comun, în următoarea şedinţă urmând să se stabilească câte locuinţe vor ajunge la medici şi câte la alte categorii de angajaţi din spitale

 

Locuinţele pentru medici, amenajate pe Şoseaua Buzăului nr. 15 A, foarte aproape de Spitalul Judeţean, nu sunt destinate excusiv doctorilor! Aceasta a fost “scânteia” care a “încins” spiritele în recenta şedinţă de Consiliu Judeţean, desfăşurată pe 30 ianuarie. Totul a pornit de la un proiect de hotărâre ce viza aprobarea criteriilor pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor şi în repartizarea locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, destinate închirierii pentru tinerii specialişti din domeniul sănătăţii. Criteriile au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), consilierul judeţean Cătălin Iordache arătându-se stupefiat de felul în care se acordă punctajul. Spre exemplu, la secţiunea “nivel de studii şi/sau pregătire profesională” se acordă 5 puncte pentru cei fără studii şi fără niciun fel de pregătire profesională, iar cei cu şcoală generală primesc 8 puncte. 

“Domnule preşedinte, aş vrea mai întâi să-mi spuneţi cine a făcut criteriile astea!? Cei de la Ministerul Dezvoltării sunt nişte tâmpiţi! Aceste locuinţe sunt pentru specialişti, dar în document, la criteriul nivel de studii sau pregătire profesională, scrie aşa: «fără studii şi fără pregătire profesională - 5 puncte». Băi, frate, care e tâmpitul care a făcut asta? Adică e pentru specialişti, dar ăla care nu are studii ia 5 puncte. Sau cei «cu şcoală generală, fără pregătire profesională şi/sau cu specializare la locul de muncă - 8 puncte». Deci ăsta e pentru PSD-işti, pentru proşti! Cei cu studii medii, fără pregătire profesională şi/sau cu specializare la locul de muncă iau 10 puncte. Şi ăia, săracii, cu studii superioare iau şi ei 15 puncte. N-am terminat! Ca să vedeţi că vă bateţi joc de noi! Zice aşa la criterii specifice: medic rezident/medic specialist - 25 puncte, medic rezident în specialitate deficitară în judeţ - 30 puncte. Dar nu spune nicăieri ce e deficitar... Ca să nu mai zic că la final o daţi pe aia pe bune, a la PSD. Spuneţi aşa: cei care vor la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi la Pneumoftiziologie au 25 de puncte, ceilalţi 5. Aceasta este o bătaie de joc! Nu e niciun raport! E o prostie şi aceste criterii sunt nişte măgării care încalcă legea! Eu propun să votaţi împotrivă. N-am ce amendamente să fac, că dumneavoastră spuneţi că sunt locuinţe pentru specialişti şi daţi puncte pentru ăia care nici nu ştiu să scrie”, a spus Cătălin Iordache.

Aceeaşi remarcă a avut-o şi PNL-istul Dănuţ Lungu, întrebându-l pe preşedintele CJ cum se poate ca cei care nu au studii să îşi depună dosarul pentru a obţine o locuinţă de serviciu. “Domnul preşedinte, nu vă supăraţi, colegul nostru a atras atenţia la un lucru clar, real. Noi am pregătit nişte locuinţe de serviciu pentru a atrage medici, să le dăm ca ei să vină să lucreze în zona noastră, dar, de fapt, criteriile respective nu se adresează medicilor. Adică eu nu am auzit să ajungi medic şi să nu ai studii superioare. Chiar nu pot să înţeleg!”, a susţinut Lungu.

 

“Nu putem să defavorizăm celelalte categorii”

Întrebat de PNL-işti de ce în grila de criterii sunt punctaţi şi cei fără studii sau pregătire profesională, preşedintele CJ, Francisk Chiriac, le-a explicat consilierilor că locuinţele de serviciu sunt destinate cu prioritate medicilor, dar şi altor categorii de angajaţi din domeniul medical, condiţia aceasta fiind impusă de MDRAP.

“În mare parte, locuinţele sunt pentru medici, că ei vor avea punctajul cel mai mare şi se vor califica. După care au voie şi alte categorii, pentru că aşa este făcut blocul, pentru personal din domeniul sănătăţii, deci şi asistente şi infirmiere. Când am mers la MDRAP pentru aceste punctaje, am vrut să facem doar pentru medici şi ni s-a spus că nu se poate aşa ceva. Într-adevăr, este destinat preponderent pentru medici, dar nu putem să devaforizăm celelalte categorii, adică asistent medical sau infirmieră, care lucrează în acelaşi sistem. Ideea de bază e că avem un bloc unde încercăm să aducem cât mai mulţi medici, însă trebuie neaparat să dăm şi câteva apartamente, două-trei-patru, către asistenţi şi infirmiere”, a explicat Chiriac.

 

Dănăilă a venit cu un amendament

Imediat după lămuririle oferite de Francisk Chiriac, consilierul judeţean Alexandru Dănăila a dorit să vină cu un amendament în care să se specifice exact câte apartamente vor fi date către medici şi câte altor categorii de angajaţi.

“N-avem asistenţi şi infirmiere în Brăila? Eu vreau să fac un amendament! Dacă luăm lucrurile de maniera pe care aţi spus-o dumneavoastră, că trebuie să dăm şi altor categorii, nu doar medicilor, trebuie să stabilim, şi amendamentul meu aceasta este, un procent de locuinţe care să fie atribuite doar medicilor şi un procent pentru restul categoriilor. Pentru că, dacă mâine umplem locuinţele, deci le atribuim pe toate, şi poimâine vin alţi medici, deci după momentul atribuirii tuturor locuinţelor, lor ce le oferim? Şi, practic, am făcut o investiţie, am încercat să facem ceva pentru medici şi efectul a fost altul. Deci plecând de la ceva ce ar fi trebuit să fie bine, am ajuns la ceva neclar. Amendamentul meu este să stabilim un procent pentru locuinţele medicilor şi unul celorlalţi”, a spus Dănăilă.

Într-un final, după alte întrebări şi clarificări, consilierii liberali au fost de acord ca şi alţi angajaţi din spitale să primească apartamente, însă au susţinut că acest lucru nu este normal, în condiţiile în care scopul construirii acelor locuinţe a fost de a-i atrage pe medicii specialişti în judeţul Brăila.

“Eu ştiu că de la bun început s-a discutat despre această investiţie în acel bloc, în special pentru medici, să putem să atragem medici. Acum am ajuns la faza în care ministerul ne spune să nu facem discriminare, dar deja favorizăm şi asistenţii şi infirmierele. Nu am nimic cu ele, dar, de fapt, care a fost scopul nostru de la bun început? Pentru că eu cred că la ora actuală dacă vrem să angajam la Spitalul Judeţean de Urgenţă 200 de asistenţi, sigur îi vom găsi şi toţi vor avea cazare. Problema noastră de la bun început care a fost? Lipsa medicilor. Din această cauză avem probleme şi la UPU şi la multe secţii. Nu avem medici şi tragem să îi aducem. Acum, la ora actuală, colegul meu a venit cu o propunere ca majoritatea sau procentul de 70% să rămână în continuare la ce am spus de la bun început. Haideţi să lăsăm politica, hai să o gândim logic”, a spus Dănuţ Lungu.

Preşedintele CJ a spus că va ţine cont de amendamentul propus de liberali, iar în următoare şedinţă ordinară va fi introdus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre în acest sens.

“Stimaţi colegi, haideţi să votăm criteriile aşa, le avem date de MDRAP, avem avizul şi ne gândim la un procent care să fie primordial pentru specialişti şi apoi la restul. O să ne gândim împeună cu conducerea spitalelor, cele două, să vedem câte cereri sunt în acest moment, ce nevoie mai avem, ce medici specialişti vor veni anul acesta, şi ce rămâne liber dăm către celelalte categorii. Vom trece proiectul cu criteriile aprobate de MDRAP şi luna viitoare venim cu completarea asta, ca să nu fie discriminare”, a conchis Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro