Farmacistul Ion Bobaru ne-a declarat ca prin achizitionarea acestui aparat complex spera ca farmacia sa devina un punct de testare si de ingrijire a sanatatii, crescind totodata profesionalizarea activitatii din farmacie. Acesta considera ca este mult mai usor sa previi o boala decit sa o tratezi, iar un pacient bine informat asupra parametrilor starii de sanatate este mai putin expus riscului de imbolnavire. Ion Bobaru ne-a explicat ce face, de fapt, acest aparat si ce analize ale singelui pot fi efectuate. "Asigura masurarea principalilor parametri privind constantele biochimice ale singelui, folosind o cantitate foarte mica de singe (citeva picaturi); ofera rezultate masurate in citeva minute (2-5 minute in functie de complexitatea analizei); compara rezultatele obtinute cu valorile normale pe care pacientul ar trebuie sa le inregistreze; este conceput la standarde de “folosire usoara”, fiind utilizat si pentru autotestare; rezultatele obtinute sint tiparite pe un tichet personalizat cu denumirea testului, valoarea rezultata in urma testului si valorile de referinta (normale), adresa farmaciei, data si ora efectuarii testului; conectarea la PC ofera posibilitatea arhivarii informatiilor obtinute si realizarea de baze de date ale pacientilor", a precizat farmacistul.
Parametrii masurati sint: hemoglobina, eritrocite, hematocrite, colesterol total, colesterol HDL ( asa-zisul colesterol bun), colesterol LDL (colesterol rau), trigliceride, acid lactic, acid uric.
Cu ajutorul acestui aparat performant se pot efectua 2 teste considerate teste revolutionare de diagnosticare, folosite in mod extins in toata lumea. Este vorba despre testul Fort - stresul oxidativ provocat de atacul radicalilor liberi si testul Ford - capacitatea antioxidanta a organismului. Un organism rezistent la stres este acela care are Fort mic si Ford mare. Astfel, pentru prima data brailenii pot afla care este nivelul de stres al organismului si pot lua masurile ce se impun, pentru a preveni unele afectiuni mai grave. Farmacistul Ion Bobaru a mai precizat ca analizele obtinute cu acest aparat nu se doresc a fi decit o informatie asupra starii de sanatate a organismului, interpretarea medicala a rezultatelor revenind in exclusivitate medicilor profesionisti. Pacientii, pe baza rezultatelor obtinute cu aceste teste nu trebuie sa isi administreze singuri medicamente sau sa modifice un tratament stabilit de medicul curant. Sursa citata a mai spus ca tarile dezvoltate prezinta un interes deosebit pentru medicina preventiva, servicii de acest gen putind fi oferite si in farmaciile comunitare sub conceptul "Point of care".