"Apa e foarte bună de băut!" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Apa e foarte bună de băut!"

* în această noapte, unda de poluare ar urma să ajungă în zona Brăilei *

În aşteptarea "viiturii roşii", autorităţile locale susţin că monitorizează permanent calitatea apei din Dunăre, apă din care este ulterior preparată apa potabilă livrată populaţiei. În cursul zilei de astăzi, Dumitru Popa, prefectul judeţului şi în acelaşi timp şeful Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ne-a asigurat că nu au fost înregistrate până la acest moment probleme la capitolul calitatea apei de consum. "Apa e foarte bună de băut! Rezultatele analizelor efectuate se încadrează în parametrii normali. Aceleaşi asigurări le-am primit în urmă cu două ore (adică în jurul orei 14.00 - n.r.) şi din partea Companiei de Utilităţi Dunărea Brăila, cea care prepară apa potabilă pentru întreg municipiul, dar şi o parte din localităţile din judeţ. Dacă va fi cazul, şi situaţia o va impune, vom anunţa imediat prin intermediul presei locale astfel încât populaţia să se poată aproviziona cu apă potabilă în timp util. Vă repet: nimeni nu-şi va permite să se joace cu viaţa sau sănătatea populaţiei!", a punctat sursa citată. Acelaşi mesaj liniştitor a venit şi din partea Direcţiei de Sănătate Publică, ce a transmis că deocamdată nu a primit de la Ministerul Sănătăţii nicio atenţionare către populaţie cu privire la riscul consumului de apă de la robinet.
Nu la fel de liniştiţi sunt ecologiştii de la ONG "Green", care îşi manifestă îngrijorarea referitor la faptul că nu sunt prezentate public rezultatele analizelor apei din Dunăre precum şi ale apei de la robinet. "Este îngrijorător faptul că nu ştim care sunt rezultatele analizelor din punct de vedere al conţinutului de metale grele, avem doar ceea ce ne prezintă la modul declarativ autorităţile locale. Această situaţie nu face altceva decât să amplifice starea de anxietate a populaţiei. Am urmărit şi declaraţia primarului referitoare la constituirea rezervei de apă în caz de urgenţă şi am rămas şocat, întrucât cantitatea de apă la care făcea dumnealui referire nu ajunge decât pentru foarte puţin timp celor peste 200.000 de consumatori din oraş", a spus Dan Păun. Întrebat ce sfat dă brăilenilor care deja sunt oarecum panicaţi, el a spus: "Nu pot să sfătuiesc brăilenii să nu mai consume apă de la robinet pentru că nu doresc să amplific o stare de panică. Ce pot să vă zic este că personal nu mai consum apă din reţeaua publică a oraşului de aproape o săptămână".
Precizăm că în cursul zilei de astăzi, mai multe sesizări telefonice făcute la redacţie reclamau că deja ar fi apărut atenţionări în oraş cu privire la o iminentă întrerupere a furnizării apei potabile, însă aşa cum am arătat la începutul materialului, autorităţile nu au luat încă nicio decizie în acest sens. De altfel, estimările specialiştilor indicau faptul că, teoretic, unda de poluare, ar urma să ajungă în sectorul brăilean al Dunării în cursul acestei nopţi, cel târziu mâine dimineaţă.
Reamintim că potrivit Green Peace, şlanul deversat accidental de o exploataţie minieră de bauxită din Ungaria, ajuns într-un final în fluviul Dunărea, ar avea un conţinut ridicat în fier, aluminiu, arsenic, plumb, mercur sau alte metale grele extrem de toxice pentru organismul uman. Autorităţile centrale mizează pe diluarea concentraţiei acestui cocktail chimic nociv până la un nivel nepericulos consumului apei potabile preparate din cea din Dunăre.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro