Mergi la conţinutul principal
CUP «Dunărea» recalculează facturile pe apa pluvială pentru cei de la case

Apa de ploaie. Scade taxa

• primarul Marian Dragomir a anunţat, ieri, că reprezentanţii CUP Dunărea vor reface facturile la apa de ploaie retroactiv pentru unii dintre clienţii de la case • este cazul celor cărora, asemenea brăileanului Mihail Stafidă care a învins deja CUP în două instanţe, Compania le-a calculat taxa pentru întreaga proprietate, fără să ia în considerare suprafaţa construită şi cea neconstruită • CUP “Dunărea” l-a demis deja pe Stelian Drăgan, directorul comercial, acuzându-l că a emis facturi rezultate în baza a două formule de calcul distincte, astfel că a adus profit nejustificat societăţii • Dragomir îl acuză şi pe fostul viceprimar, liberalul Alexandru Dănăilă, că a votat coeficienţii de calcul pentru apa de ploaie în 2013 şi că nu a urmărit modul de calcul al Companiei • de cealaltă parte, Dănăilă susţine că edilul-şef joacă un teatru ieftin

 

Prim deznodământ după scandalul izbucnit în jurul Companiei de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila privind modul în care a fost facturată taxa pe apa de ploaie în ultimii trei ani: recalculare şi returnarea banilor. Procesul pierdut, recent, la două instanţe, de către CUP “Dunărea” cu Nicolae Mihail Stafidă, un client care s-a plâns de faptul că operatorul i-a facturat în perioada 2014 - 2016 o cantitate de apă de ploaie suplimentară, a stârnit o presiune publică imensă, ceea ce a condus la un rezultat îmbucurător pentru o parte dintre brăileni. Ei bine, deşi pentru cei care stau la blocuri nu au fost identificate cazuri cu probleme în privinţa acestei taxe, Compania va reface facturile la apa pluvială, retroactiv, pentru clienţii de la case, în cazul celor cărora nu a actualizat la timp baza de date privind proprietăţile. Primarul Marian Dragomir a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în care a explicat cu lux de amănunte rezultatele analizei interne a CUP Dunărea, măsurile întreprinse, dar şi sancţiunile care s-au dat ca urmare a “Cazului Stafidă”. Pe scurt, reprezentanţii Companiei au început deja o adevărată campanie pentru a afla suprafeţele reale construite şi cele neconstruite în cazul brăilenilor care stau la case, astfel încât să factureze corect.

Dragomir a anunţat că numai pentru o singură lună Primăria Municipiului a fost taxată la apa de ploaie cu mai bine de 420.000 lei (4 miliarde lei vechi), astfel că are de gând să propună înjumătăţirea taxei în luna martie, prin micşorarea coeficienţilor de calcul. Totodată, acesta l-a acuzat pe fostul viceprimar Alexandru Dănăilă (PNL) că deşi critică permanent în legătură cu taxa pe apa de ploaie, a participat la şedinţa AGA a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Dunărea”, care a stabilit actualii coeficienţi de calcul. Primarul i-a cerut demisia liberalului din toate funcţiile publice. La rândul său, Dănăilă susţine că Dragomir exagerează, joacă teatru şi încearcă să distragă atenţia de la problemă prin pasarea tuturor neregulilor în cârca opoziţiei.  Cert este că în tot acest conflict politico-administrativ nu trebuie omis faptul că liberalii brăileni au fost cei care au adus în atenţia opiniei publice neregulile legate de facturile emise de CUP “Dunărea” pentru apa de ploaie, chestiune care altfel cel mai probabil ar fi rămas şi acum ascunsă undeva sub preş.

 

De ce există probleme la facturile CUP în cazul clienţilor de la case

Primarul Marian Dragomir a anunţat că în urma deplasării în teren a mai multor echipe CUP Dunărea, s-a descoperit că situaţia brăileanului Mihail Stafidă nu este una singulară, astfel că s-au luat câteva măsuri, una dintre ele fiind aceea legată de recalcularea facturilor în toate aceste cazuri şi returnarea banilor încasaţi în plus.

“În data de 19.04.2011 a fost încheiat contractul 26461 între CUP Dunărea şi domnul Mihai Stafidă. La acea dată apa meteorică se calcula pe baza unei formule care prevedea informaţii privind suprafaţa totală a imobilului domnului Stafidă din care nu se deducea S1 (suprafaţa construită) şi S2 (suprafaţa neconstruită). Din 2011 conform documentelor anexate, era nevoie să se facă detalierea între cele două suprafeţe. Conform contractului semnat de ambele părţi, inclusiv de domnul Mihai Stafidă, acesta trebuia să aducă la cunoştinţa operatorului în termen de 15 zile orice modificare a datelor de identificare a imobilului la care era prestat serviciul. Domnul Stafidă nu a declarat către CUP Dunărea aceste informaţii la data semnării contractului şi nici ulterior, fapt ce a condus la imposibilitatea facturării apei meteo conform noii formule prevăzute la anexa 3 din contractul din 2011”, a declarat Dragomir, precizând totodată că în 2013, AGA a ADI “Dunărea” a întocmit un act adiţional care a modificat formula de caclul.

“Domnul Stafidă nu semnează actul adiţional şi în concluzie, nici la acea dată CUP Dunărea nu deţinea informaţii privind suprafeţele. Este de menţionat faptul că în acea perioadă Compania a dat anunţuri publice în presa scrisă solicitând cetăţenilor să transmită informaţii privind suprafeţele. În lipsa unor informaţii concrete privind suprafeţele defalcate - suprafeţe construite şi grădină -, domnului Stafidă i s-a calculat apa de ploaie pe vechea formulă, nu pe cea de la data respectivă, formulă ce presupunea suprafaţa totală a terenului, ce se înmulţea cu un coeficient fix, reprezentat de media precipitaţiilor pe ultimii 10 ani. Necunoscându-se suprafaţa construită şi cea de grădină nu i s-au putut aplica noii coeficienţi şi de aici a rezultat acea diferenţă”, a mai adăugat primarul.

Acesta a ţinut să mai puncteze că Stafidă s-a adresat Companiei privind această problemă în martie 2016, iar în mai a cerut dreptate în instanţă, la aproximativ o lună după ce Silviu Mangiurea a venit pe fotoliul de manager CUP “Dunărea”.

Cât despre clauza contractuală legată de termenul de 10 zile pentru formularea contestaţiilor, pe care instanţa a considerat-o abuzivă, Dragomir a punctat că managerul societăţii a solicitat un punct de vedere del a Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare. În cazul în care vor exista daune materiale, CUP ar putea să cheme în garanţie ANRSC, susţine Dragomir.

De asemenea, potrivit primarului, situaţiile de genul “cazului Stafidă” au apărut din două motive: lipsa de interes a beneficiarilor de a furniza informaţii cu privire la suprafeţele construite şi neconstruite, dar şi faptul că reprezentanţii CUP “Dunărea” de la acea dată nu au efectuat demersurile necesare pentru a obţine informaţii corecte privind suprafeţele din curţile oamenilor, alegând să calculeze folosind vechea formulă.

“Situaţia domnului Stafidă nu este una generală şi este aplicabilă doar beneficiarilor care locuiesc la curte şi care nu au comunicat suprafeţele S1 şi S2. Culpa pentru această situaţie nu revine actualei conduceri a CUP Dunărea. Aceasta va respecta decizia instanţei de judecată”, a mai adăugat Dragomir.

 

Ce măsuri concrete va întreprinde CUP «Dunărea»

Edilul-şef Marian Dragomir a subliniat că a solicitat imediat să se verifice istoricul contractului brăileanului Mihail Stafidă, dar şi alte situaţii similare posibile, odată cu îndreptarea situaţiei şi identificarea vinovaţilor. Acesta a precizat că de mai bine de 12 zile, reprezentanţii CUP “Dunărea” verifică pe teren, cu maximă urgenţă, toate curţile care au contract şi încheie procese verbale cu oamenii privind suprafeţele construite şi neconstruite, astfel încât să vadă unde există probleme şi să poată emite facturi corecte, calculate în baza actualei formule.

“În 12 zile au fost întocmite procese verbale pentru aproximativ 30% din contracte, totul actualizat la zi şi estimăm că până la sfârşitul lunii martie vor ajunge la peste 90%. Discutăm despre toate contractele, la rând. Pentru a nu mai exista diferenţe. Vă daţi seama că există situaţii în care nu este găsit nimeni acasă, deşi ei trec de 2 - 3 ori, sau poate acolo nu locuieşte nimeni. (...) Cei de la CUP Dunărea - şi aşa vor face, am avut şi această discuţie -, vor efectua demersuri către oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi vor lua aceste date în mod oficial de acolo, contra unor sume de 20 lei pentru fiecare utilizator. Deci în această situaţie noi preferăm ca cetăţenii să comunice aceste date din proprie iniţiativă, astfel încât să nu facem costuri suplimentare”, a declarat Dragomir, punctând că toţi cetăţenii de la case care ştiu că nu au comunicat suprafaţa construită şi cea neconstruită sunt invitaţi la sediul Companiei pentru a face acest lucru deoarece “este în avantajul tuturor”.

Cât despre cazurile descoperite în neregulă până acum, edilul-şef a precizat că nu are o cifră exactă, însă a punctat că într-adevăr a primit confirmare că există astfel de situaţii şi că ele se vor îndrepta prin recalcularea facturilor. De altfel, Dragomir nu s-a aruncat la a face prea multe comentarii legate de faptul că ani de zile s-a calculat diferit factura la apă pentru unii cetăţeni, însă a precizat că deja s-au luat măsuri drastice în interiorul Companiei şi că ar putea urma şi alte sancţiuni.

“Domnul Stelian Drăgan, director comercial la acea dată, a fost demis pe 12.02.2018 de actuala conducere de la CUP «Dunărea» la finalizarea anchetei interne. Dumnealui era semnatar al contractului, director comercial la data încheierii contractului şi pe parcurs a gestionat şi a urmărit acest contract”, a declarat Dragomir. Primarul a adăugat că din punctul său de vedere sunt mai mulţi vinovaţi în cadrul CUP Dunărea, oameni care au calculat efectiv formula respectivă, lucruri pe care le va clarifica ancheta internă la final.

“Eu aş putea să numesc acest lucru, la nivelul respectiv, o mare neglijenţă în serviciu. E mai mult decât o mare neglijenţă. Acesta este motivul pentru care s-a luat măsura respectivă. Eu o consider normală, nu dură. (...) Ei au introdus o singură formulă, cred. Soft-ul lor cred că era unul extrem de simplist. Au folosit acelaşi soft introducând formulă diferită de calcul. Nu vorbim despre bani luaţi personal acasă, dar e cert că au condus în acest mod la creşterea nejustificată a veniturilor Companiei”, a mai adăugat Dragomir.

Pentru mai multe clarificări în legătură cu această situaţie, dar şi pentru cât mai multă transparenţă primarul a precizat că a discutat cu preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac şi cu directorul CUP, Silviu Mangiurea, în privinţa înfiinţării unei comisii de anchetă formată din 7 consilieri (4 municipali şi 3 judeţeni), de la toate partidele membre. Aceştia ar urma să facă o verificare paralelă la CUP Dunărea, pentru a analiza atât problema facturilor cât şi soluţiile Companiei.

 

Dragomir îi cere lui Dănăilă demisia din toate funcţiile publice

Mergând mai departe, primarul a dorit să precizeze că până în 2011 apa de ploaie se calcula în municipiu plecându-se de la suprafaţa totală a imobilului, care se înmulţea cu un coeficient rezultat din media precipitaţiilor pe ultimii 10 ani. Ulterior, formula a fost schimbată în 2013, când au fost introduşi coeficienţi diferiţi de calcul pentru suprafaţa construită şi suprafaţa neconstruită. “Înarmat” cu procesele verbale ale şedinţei Adunării Generale a ADI “Dunărea” din 14 februarie 2013, Dragomir a ţinut să precizeze că fostul viceprimar, liberalul Alexandru Dănăilă a luat parte la lucrările şedinţei respective, fără să comenteze în vreun fel asupra costurilor pe apa de ploaie. Deşi a recunoscut că în perioada respectivă funcţiona USL (PSD ^ PNL ^ PC) şi că preşedintele ADI “Dunărea”, era Gheorghe Bunea Stancu, fostul şef al CJ Brăila, Dragomir a ţinut să precizeze că din punctul să de vedere Dănăilă se face vinovat şi minte în prezent pe această temă, având în vedere că a putut lua măsuri la vremea respectivă, dar nu a făcut-o.

“Din partea CLM Brăila la şedinţa respectivă a participat domnul viceprimar Alexandru Dănăilă care, conform dispoziţiei 3566 din 4.07.2012, avea atribuţii de a urmări, coordona şi răspunde de activitatea CUP «Dunărea» şi - cel mai important lucru -, de a asigura reprezentarea Municipiului Brăila în cadrul Adunării Generale a ADI Dunărea care a stabilit coeficienţii pentru taxarea apei de ploaie. La acea şedinţă au fost stabiliţi prin vot următorii coeficienţi care se aplică la taxarea cetăţenilor din Brăila şi astăzi: 0,6 pentru suprafeţele construite şi 0,08 pentru suprafeţele de grădină. Conform procesului verbal al şedinţei, pe care îl am aici, preşedintele asociaţiei de la acea dată, (n.r. - Gheorghe Bunea Stancu), consultă Adunarea Generală dacă există observaţii sau comentarii la acest proiect de hotărâre. Nefiind observaţii şi nici comentarii, preşedintele Asociaţiei supune aprobării generale proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării anexei 3, care prevedea acei coeficienţi. Cu unanimitate de voturi Adunarea Generală a Asociaţiei a aprobat acest proiect! (...) «Ce gândeaţi, domnule Dănăilă, când stăteaţi la prezidiu la şedinţa ADI Dunărea în care au fost votaţi coeficienţii de astăzi, prin care populaţia este taxată şi pe care acum îi consideraţi mari, dar i-aţi girat prin prezenţa dumneavoastră?». Dacă în cazul domnului Drăgan actuala conducere a CUP Dunărea a putut să ia măsuri, vă spun că mie îmi pare rău că domnul Dănăilă nu mai este şi azi viceprimar pentru că aş fi luat aceeaşi măsură şi cu dânsul”, a declarat Dragomir.

Totodată, primarul i-a solicitat demisia din toate funcţiile publice deţinute liberalului Alexandru Dănăilă, preşedinte al PNL Brăila şi consilier judeţean.

 

Primăria va încerca să înjumătăţească taxa apei de ploaie

Marian Dragomir a afirmat că nu este de acord, de principiu, cu plata taxei pe apa pluvială, însă a ţinut să facă precizarea că aceasta nu poate fi eliminată deoarece legislaţia actuală interzice acest lucru. Pentru a-şi contura cât mai bine poziţia, edilul-şef s-a declarat nemulţumit că Primăria Municipiului plăteşte lunar milioane de lei pentru apa meteo şi a venit cu un exemplu concret: 421.436 lei (peste 4,2 miliarde lei vechi) factura pentru apa de ploaie pe luna ianuarie. Acesta a precizat că nu are de gând să lase lucrurile aşa, astfel că a început demersurile pentru înjumătăţirea taxei pe apa pluvială pentru toţi cetăţenii, nu doar pentru Primărie, lucru care s-ar putea întâmpla chiar din aprilie.

“Am transmis documentaţii la ANRSC şi ASRO încă de anul trecut. Am efectuat demersuri în Comitetul Director, pentru a reduce aceşti indici la apa de ploaie. Eliminarea va fi posibilă atunci când vom avea o legislaţie clară în acest domeniu. În urma răspunsurilor de la ANRSC şi a acordului, la prima şedinţă ADI Dunărea din acest an, propunem diminuarea pe lege a acestor coeficienţi în felul următor. La suprafeţe construite, motivat şi cu justificări legale, de la 0,6 la 0,4. Iar la suprafeţele neconstruite, de la 0,08 la 0,04. Deci la jumătate. În luna martie ar trebui să intrăm în Consiliul Local şi din luna aprilie să putem să aplicăm această scădere”, a declarat Dragomir, cu precizarea că astfel taxa pe apa de ploaie va scădea în jur de jumătate.

 

Dănăilă: «E un teatru absurd ce face primarul»

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, nu s-a arătat foarte impresionat de acuzaţiile primarului Marian Dragomir şi susţine că din punctul său de vedere edilul-şef încearcă să distragă atenţia din nou şi să pună neregulile “în cârca” liberalilor.

“E un teatru absurd ce face primarul. Nu ştiu cine i-a scris scenariul, dar este într-o mare eroare. Faptul că îi consideră pe cetăţeni vinovaţi pentru încasarea unei cantităţi mai mari de apă de ploaie decât cea reală spune multe. Primarul de fiecare dată a spus, la fel ca şi managerul CUP Dunărea, domnul Mangiurea, că cetăţenii fură apă şi că de acolo sunt pierderi. Nu că sistemul are probleme şi că ei NU gestionează cum trebuie. Au spus că intră mai multă apă în staţia de epurare, ceea ce a fost o minciună, din nou. Dar pentru ei în general oamenii sunt vinovaţi pentru faptul că nu dau atât de mulţi bani cât ar vrea să dea cei de la PSD ca să îi poată cheltui pe orice. De principiu. Probabil că o să fiu tot eu vinovat şi pentru situaţia de la Bulevardul Dorobanţilor, care este o problemă generată tot de CUP Dunărea. Eu cred că ar trebui să se gândească. Această companie condusă de domnul Mangiurea are mult mai multe probleme decât sunt relatate în spaţiul public în perioada asta, iar responsabilitatea revine managerului, care are nişte indicatori de performanţă şi care trebuie să trateze corespunzător şi echitabil consumatorii, fiind o situaţie de monopol. Ceea ce nu s-a întâmplat”, a declarat Dănăilă.

Liberalul susţine că demiterea directorului comercial de la CUP nu înseamnă altceva decât o răfuială internă, deoarece acesta era ultima persoană pe funcţie din vechea conducere. Cât despre faptul că i se cere demisia, Dănăilă s-a amuzat şi a ţinut să puncteze că i se pare interesant cum acest lucru porneşte de la o hotărâre luată într-o şedinţă prezidată de Gheorhe Bunea Stancu, preşedintele PSD la vremea respectivă.

“Adevărul este că în ultima perioadă am văzut că domnul primar este foarte interesat de modul în care a acţionat Stancu şi mai mult decât atât este atent şi la firmele prin care la un moment dat acţiona Stancu”, a mai adăugat PNL-istul.

Cât despre iniţiativa municipalităţii de a reduce taxa pe apa de ploaie la jumătate, Dănăilă susţine că Dragomir nu este atent la ceea ce oamenii îşi doresc şi anume: eliminarea completă a acestei taxe.

 

«Pacientul ZERO» - Nicolae Stafidă

Reamintim că, societatea CUP “Dunărea” a pierdut, recent, la a doua instanţă procesul intentat de abonatul Nicolae Mihail Stafidă, un brăilean domiciliat în municipiu, pe bulevardul Al I. Cuza, în zona de case, supărat de modul în care i-a fost facturată suplimentar taxa pe apa de ploaie pe ultimii trei ani. Mai mult,  magistraţii au constatat şi existenţa unei clauze cu caracter abuziv în contractul pe care toţi îl avem cu operatorul CUP Dunărea Brăila, şi anume cea referitoare la termenul de contestare a facturii (clauza stipulează că, în maxim 10 zile de la comunicarea facturii, abonatul poate contesta actul respectiv, prevedere pe care instanţa a apreciat-o ca fiind abuzivă).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro