• afaceristul brăilean a solicitat, din nou, unui laborator privat din Bucureşti să analizeze apa potabilă de la însurăţei, revoltat fiind de rezultatele bune ale Direcţiei de Sănătate Publică, în condiţiile în care apa are o culoare extrem de ciudată şi schimbătoare • reprezentanţii laboratorului privat au recoltat probe atât de la firma lui Cîrîc, cât şi de la un locuitor de unde au prelevat mostre de apă şi cei de la DSP • manganul are valoare de peste opt ori mai mare decât maxima admisă, la firma afaceristului, iar la locuitorul respectiv este de cinci ori mai mare
Rezultate alarmante privind apa care curge la robinetele firmei lui Daniel Cîrîc, “SC Agro Daniel SRL”! Omul de afaceri ne-a pus la dispoziţie cele mai recente buletine de analiză a apei de la Însurăţei, eliberate de un laborator privat din Bucureşti, costul analizelor fiind suportat integral de el. Rezultatele au arătat valori şi de opt ori mai mari decât limita maximă admisă prin lege, la mangan. Reprezentanţii laboratului privat au recoltat probe de apă şi de la un locuitor de unde au prelevat probele şi inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică Brăila, la jumătatea lunii iulie.
Buletinul de analiză a apei eliberat de laboratul privat din Bucureşti datează din 25 iulie 2017. Rezultatele au arătat că apa pe care o foloseşte firma lui Daniel Cîrîc are valori mai mari decât limita maximă admisă, confirmând suspiciunile afaceristului care ne-a sesizat în repetate rânduri problemele apei potabile de la Însurăţei. Spre exemplu, culoarea apei este “alb gălbuie şi are depuneri”, potrivit buletinului de analiză, lucru surprins şi de Cîrîc în fotografiile pe care ni le-a trimis la redacţie cu ceva timp în urmă. Valoarea fierului din apă este de 339 micrograme/litru, în condiţiile în care limita maximă permisă prin lege este de doar 200 micrograme/litru. Iar în ceea ce priveşte manganul, valoarea acestuia este de peste opt ori mai mare decât maxima acceptată: 432 micrograme/litru în loc de 50 micrograme/litru!
La rubrica “Număr colonii dezvoltate la 37 grade Celsius 1ml” apare valoarea determinată 8, iar la rubrica “Număr colonii dezvoltate la 22 grade Celsius 1ml” a ieşit valoarea 5.
Cei de la laboratorul privat bucureştean au recoltat probe şi de la robinetul unui localnic, de unde au luat probe şi cei de la DSP, tot în cursul lunii iulie a anului curent. Analizele au ieşit bune, mai puţin la mangan, unde valoarea înregistrată a fost de 252 micrograme/litru, în loc de 50 micrograme/litru. Pe buletinul de analize al DSP, apare valoarea 32,9 micrograme/litru.
Trebuie menţionat că inspectorii DSP nu au recoltat probe de apă şi de la firma lui Daniel Cîrîc, în cadrul celei mai recente deplasări la Însurăţei.
“Firma a susţinut că analizele lor pot constitui probă în instanţă. DSP susţine că apa este potabilă. Alături de cei de la «CUP Dunărea» îşi bat, efectiv, joc de noi, otrăvind sistematic populaţia, chiar cu riscul pierderii libertăţii. Interesul pecuniar le-a luat minţile! Sau poate extazul generat de montarea contoarelor inteligente”, ne-a declarat Daniel Cîrîc, după ce a văzut buletinul de analize eliberat de laboratorul privat bucureştean.
Reamintim că apa de la Însurăţei a făcut subiectul mai multor sesizări ajunse la redacţia “Obiectiv – Vocea Brăilei” din partea mai multor locuitori. Aceştia au filmat apa care curge la robinet şi de fiecare dată aceasta avea o culoare roşiatică sau gălbuie. În tot acest timp, cei de la CUP Dunărea şi DSP Brăila au susţinut că apa este potabilă, iar culoarea este dată de reacţia chimică dintre fier, mangan şi clorul cu care este tratată apa. În zonă a fost adusă şi o staţie de deferizare şi demanganizare. În prezent, se fac ajustări pentru ca valorile să fie cele admise de lege.