Mergi la conţinutul principal

Apa de la Însurăţei este bună de băut

• aceasta este concluzia la care a ajuns Direcţia de Sănătate Publică Brăila, în urma efectuării analizelor asupra apei de la Însurăţei, buletinele datând din 17 iulie 2017 • toţi indicatorii organoleptici şi fizico-chimici sunt sub valoarea maximă admisă prin lege • nu sunt probleme nici la valorile fierului şi manganului  • probele pentru analize au fost recoltate de la Staţia de Tratare a apei, dar şi de la doi localnici, aflaţi la distanţe diferite faţă de staţie

 

Direcţia de Sănătate Publică Brăila a obţinut, ieri, rezultatele analizelor privind calitatea apei de la Însurăţei, asta după ce în urmă cu o săptămână, două echipe de inspectori s-au deplasat în localitatea brăileană pentru recoltarea mai multor probe de apă. Potrivit cifrelor furnizate de DSP, apa este potabilă şi nu prezintă risc de îmbolnăvire pentru populaţie.

În urma ultimului control, inspectorii au prelevat probe de apă de la Staţia de Captare, Tratare şi Distribuţie de apă potabilă Însurăţei, dar şi de la doi localnici, unul domiciliat în apropierea staţiei, iar celălalt aflat la o distanţă mai mare faţă de aceasta. Valorile de pe cele trei buletine de analiză sunt în parametri normali, unele chiar la jumătatea valorii maxime admise, conform Legii 458/2002 republicată. Nici fierul şi nici manganul nu ating limitele maxime.

Luăm un exemplu concret de pe cele trei buletine de analize puse la dispoziţia redactorilor “Obiectiv – Vocea Brăilei” de către DSP Brăila: valoarea fierului din apă la ieşirea din staţia de tratare este 3 micrograme/litru, iar la ceilalţi doi consumatori este de 5, respectiv 6, în condiţiile în care maxima acceptată prin legea mai sus menţionată este de 200 micrograme/litru. La mangan: la staţia de tratare, are valoarea 29,4 micrograme/litru, iar la ceilalţi doi consumatori 32,9, respectiv 35,1  micrograme/litru, valoarea maximă admisă fiind 50 micrograme/litru.

Nici la laboratorul de microbiologie nu au ieşit rezultate neconforme. Spre exemplu, la rubricile “Bacterii coliforme”, “Escherichia coli” şi “Enterococi”, valorile obţinute sunt zero pe linie, iar valoarea admisă este, evident, zero.

Concluzia DSP Brăila este că apa poate fi consumată de către locuitorii oraşului Însurăţei. “Conform ultimelor buletine de analiză a apei potabile, locuitorii pot consuma apa care curge la robinete, pentru că nu s-au înregistrat valori ieşite din parametrii normali, conform Legii 458/2002 republicată”, ne-a precizat Dan Petrescu, directorul executiv al DSP Brăila.

Reamintim că locuitorii din Însurăţei ne-au semnalat în repetate rânduri faptul că apa care curge la robinet are diverse culori: ba roşiatică, ba gălbuie. Ultimul care ne-a povestit despre această problemă este afaceristul brăilean Dan Cîrîc, care ne-a trimis şi o poză pentru a-şi susţine cele sesizate. În urma articolului publicat, săptămâna trecută, în cotidianul “Obiectiv – Vocea Brăilei”, două echipe de control ale DSP s-au deplasat la Însurăţei pentru prelevarea probelor de apă.

Directorul CUP Dunărea, Silviu Mangiurea, ne-a transmis că la Însurăţei a fost montată staţia de demanganizare, deferizare, iar în prezent aceasta este în perioada de reglare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro