* operatorul de apă-canal din Iași, Apavital SA, a publicat recent o analiză comparativă a tarifelor practicate de companiile de apă și canalizare la nivel național, plecând de la o serie de date prezentate de ANRSC la 1 iunie * potrivit acestui top, Județul Brăila se situează pe locul 19, foarte aproape de jumătatea clasamentului, cu un preț total de 10,18 lei pentru cele două servicii (TVA inclus) * tariful cel mai scump este înregistrat în Cluj, de Compania de Apă Arieș SA Turda: 14,65 lei, în timp ce prețul cel mai mic în Prahova, de SC Apa Nova Ploiești SA: 4,89 lei * reprezentanții CUP ”Dunărea” ne-au transmis că „deși tratarea apei cu mâl din Dunăre implică niște costuri mari, prin strategii corecte de management s-a reușit păstrarea unui preț mai mic decât în alte județe”
O analiză comparativă a tarifelor practicate de companiile de apă și canalizare la nivel național arată că Județul Brăila nu stă tocmai rău la acest capitol. Mai precis, tarifele percepute de Compania de Utilități Publice (CUP) ”Dunărea” Brăila ne clasează pe locul 19 din 45 în acest top național, cu un preț de 6,5 lei/mc cu TVA la apă potabilă produsă, transportată și distribuită, 3,68 lei/mc cu TVA pentru canalizare/canalizare - epurare. Cu alte cuvinte, un preț total de 10,18 lei cu TVA. Această analiză comparativă a fost realizată de operatorul de apă-canal din Iași, Apavital SA, și publicată pe site-ul propriu, plecând de la o serie de date prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) la 1 iunie 2022.
După cum se specifică pe pagina ”Apavital”, diferențele între tarifele practicate de companiile de apă și canalizare din țară sunt justificate de criterii geografice, economice și tehnologice. Aceștia precizează că topografia terenului contează, astfel că pentru zonele cu dealuri, cum este cazul Iașului, de exemplu, consumul de energie pentru pomparea apei este mai mare, din cauza diferențelor de nivel. De asemenea, se ia în considerarea distanța orașelor față de sursa de apă, unele fiind nevoite să aducă apa de la distanță, ceea ce generează costuri crescute de energie. Totodată ar conta aria de operare, rețelele întinse de distribuție a apei având costuri mai mari de întreținere, după cum subpliniază ”Apavital”. Dar și volumul de apă consumat.
Mai precis, vânzarea unor volume mai mari de apă permite practicarea unor tarife mai mici, prin amortizarea unor cheltuieli fixe. Un alt factor amintit îl constituie tehnologiile de tratare, precizându-se că normele europene impun standarde de calitate ce necesită tehnologii moderne, dar costisitoare pentru tratarea apei (incluzând laboratoare performante).
Contactați în legătură cu aceste informații, reprezentanții CUP ”Dunărea” Brăila ne-au pus la rândul lor la dispoziție topul publicat de ANRSC la începutul acestei luni. Aceștia ne-au transmis că deși poate părea simplu faptul că Brăila este pe malul Dunării, tratarea apei cu mâl din acest fluviu implică niște costuri mari. Totuși, cei de la CUP "Dunărea" au subliniat că prin strategii corecte de management au reușit să mențină serviciile la un preț mai mic decât multe alte județe din țară.
Care sunt cele mai mari și cele mai mici tarife practicate la nivel național
Pe primul loc în topul prețurilor la apă și canalizare se situează Cluj - Compania de Apă Arieș S.A. Turda: cu 7,82 lei/mc prețul apei potabile produse, transportate și distribuite; 6,83 lei/mc tarif canalizare/canalizare-epurare; mai precis un preț total 14,65 lei (TVA inclus). Pe locul doi se află S.C. Compania de Apă S.A. Buzău, cu 7,82 lei/mc pentru apă, 6,83 lei/mc pentru canalizare, mai precis un tarif total de 14,65 lei cu TVA. Acestea sunt urmate de Bistrița-Năsăud cu un preț total de 12,41 lei, de Vrancea cu 12,18 lei, Neamț cu 12,06 lei. Județul Galați se situează pe locul 6. Apă Canal Galați S.A. percepe 6,93 lei/mc pentru apă; 4,94 lei/mc pentru canalizare, deci un preț total cu TVA de 11,87 lei. Constanța este pe următoarea poziție cu 11,82 lei (tarif total). Și lista continuă cu Vaslui, Hunedoara, Ilfov, Covasna, Dâmbovița, Iași, Sibiu, Olt, Suceava, Argeș, Alba, cu prețuri totale între 11,58 lei cu TVA și 10,24 lei cu TVA.
Așa cum am precizat, Județul Brăila ocupă poziția 19 în acest top, cu un preț total de 10,18 lei cu TVA. Pe locul 20 se situează Satu Mare (Apaserv) cu un tarif de 9,97 lei cu TVA, urmat de Botoșani, Mehedinți, Cluj plus Sălaj (Compania de Apă Someș), Arad, cu prețuri cuprinse între 9,94 lei și 9,85 lei. Județul Tulcea, prin SC Aquaserv S.A. se situează pe locul 25 și cere 5,68 lei/mc pentru apă; 4,16/mc pentru canalizare, cu alte cuinte, un preț total de 9,84 lei (cu TVA).
Județele cu cele mai mici prețuri la apă și canalizare sunt Prahova, Ilfov, București, Harghita și Mureș. Mai precis, în București - S.C. Apa Nova București S.A. cere 4,92 lei/mc pentru apa potabilă; 2,59 lei/mc pentru canalizare (preț total 7,51 lei); Ilfov - S.C. Euro Apavol S.A. Voluntari percepe 5,33 lei/mc pentru apă; 1,21 lei/mc pentru canalizare, deci un preț total de 6,54 lei cu TVA; în timp ce Prahova (care se situează pe locul 45 în top), prin S.C. Apa Nova Ploiești S.A. tarifează 3,39 lei/mc apa; 1,5 lei/mc canalizarea - un preț total de 4,89 lei (TVA inclus).
Întreaga listă privind tarifele companiilor de apă poate fi accesând acest link.
Reprezentanții CUP «Dunărea» susțin că investițiile în noi rețele de apă și canalizare continuă în Brăila
Contactați de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” ca urmare a apariției acestei analize comparative, reprezentanții CUP ”Dunărea” au confirmat că într-adevăr situația transmisă de ANRSC la 1 iunie poziționa județul Brăila pe locul 19 în topul prețurilor la apă și canalizare practicate de companiile de utilități. Aceștia au ținut să adauge că deși la Brăila tratarea apei cu mâl din Dunăre implică automat costuri mai mari, prețul este unul mai mic față de cel din multe alte județe din România, datorită unui management corect.
”Prețul apei diferă de la un oraș la altul în funcție de geografia locului, de tehnologia folosită la tratarea și epurarea apei. Costurile de tratare a apei cu mâl din Dunăre sunt mai mari decât ale apei de izvor din zona montană. Cu toate acestea, printr-un management corect, s-a reușit păstrarea unui preț mai mic decât în alte 19 județe care au prețul apei mai mare decât la Brăila”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Companie.
Tot cu această ocazie, reprezentanții CUP ”Dunărea” au dorit să anunțe faptul că investițiile la noile rețele de apă și canalizare continuă fără probleme.
”În județul Brăila investițiile continuă cu 300 kilometri noi de rețele de apă și canalizare dar și de construirea a 147,5 km de rețea nouă de distribuție a apei potabile și reabilitarea a peste 130 km de rețea”, se mai punctează în comunicat.