* fondată în urmă cu un an, "Colocvii dunărene", publicația literară online a Muzeului Brăilei "Carol I", îl are ca redactor șef pe Viorel Coman, iar ca secretar de redacție pe Valentin Popa * ultimul număr al revistei este ilustrat cu lucrări din colecția familiei pictorului Ion Gâță
Zilele acestea, a apărut nr. 9-10 al revistei "Colocvii dunărene", publicație literară online a Muzeului Brăilei "Carol I", care va împlini, în martie a.c., un an de la înființare. Revista literară îl are ca redactor șef pe dr. Viorel Coman - profesor, scriitor, critic literar, cercetător științific la Muzeul Brăilei Carol I" - iar ca secretar de redacție pe Valentin Popa, machetarea fiind asigurată de Zamfir Bălan (ambii, cunoscuți scriitori și oameni de cultură). Ultimul număr al prestigioasei reviste literare brăilene este ilustrat cu lucrări din colecția familiei pictorului Ion Gâță (coperta publicației, spre exemplu, reproduce lucrarea "Natură statică cu flori").
"Se simțea nevoia, după numeroase încercări, a unei reviste literare dominate de un spirit al amplitudinii care să pună în discuție, să afirme și să susțină valorile literare, artistice, mai vechi și mai noi, ale orașului. Desigur, nu o Brăilă singură, autarhică, ci una prinsă în context literar zonal, sud-estic, dunărean și nu în ultimul rând, național sau balcanic. A fi dunărean, la urma urmei, înseamnă a-ți asuma un tip de destin, nu de graniță, de margine, cum ar sugera o situare geografică, ci, dimpotrivă, o situare în miezul unor interferențe istorice, etnice, folclorice, mitologice, literar-artistice care au produs un tip de cultură. În câteva cuvinte, acesta este proiectul revistei "Colocvii dunărene". Cât am realizat și cât vom mai realiza din litera și spiritul acestui proiect doar timpul va decide", ne-a mărturisit dr. Viorel Coman, redactorul șef al revistei "Colocvii dunărene".
Primul număr al revistei literare "Colocvii dunărene" a Muzeului Brăilei "Carol I" a apărut în ziua de 25 martie 2021.