Mergi la conţinutul principal
Proiect de 241 de milioane de euro la CUP "Dunărea"

Apă potabilă pentru 60.000 de brăileni

* potrivit conducerii Companiei de Utilități "Dunărea", până în decembrie 2023, 66 de localități din județul Brăila vor avea apă potabilă la standarde europene * este vorba de localitățile cu peste 50 de locuitori * vor fi realizate cu bani europeni sute de kilometri de rețele de distribuție, 12 rezervoare noi de înmagazinare a apei potabile și o nouă stație de tratare a apei * concomitent, va fi extinsă și reabilitată rețeaua de canalizare a județului * potrivit proiectului, vom avea aproape 300 km rețea de canalizare nou construită (14,6 km numai în municipiul Brăila) și 85 de stații noi de pompare apă uzată

 

După seceta de anul trecut, traversăm cea mai călduroasă iarnă din ultimii 60 de ani. Autoritățile nu stau cu mâinile în sân: zeci de mii de brăileni din 66 de localități ale județului, inclusiv municipiul Brăila, vor avea, până în anul 2023, suficientă apă potabilă - indiferent dacă seceta va continua să ne pârjolească pământurile - grație unei uriașe investiții în rețeaua de distribuție, pusă la punct de Compania de Utilități (CUP) "Dunărea" Brăila cu ajutorul fondurilor europene. Concomitent, va fi refăcută infrastructura de canalizare, urmând a fi construite, în maxim trei ani, sute de kilometri de rețele noi de distribuție a apei potabile și canalizare. Nu în ultimul rând, vor fi construite 12 rezervoare noi de înmagazinare a apei potabile și 85 de stații noi de pompare apă uzată în municipiul și județul Brăila. Potrivit conducerii companiei, anul acesta vor fi refăcute și modernizate, mai întâi, rețelele de apă potabilă și canalizare din municipiu, urmând ca până la finele lunii decembrie 2023, lucrările aferente investiției de peste 240 de milioane de euro să fie finalizate în tot județul Brăila.

 

Al doilea proiect ca mărime, după Podul peste Dunăre

Proiectul de finanțare pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) a fost semnat de Compania de Utilități Publice (CUP) "Dunărea" Brăila cu Ministerul Fondurilor Europene - în calitate de Autoritate de Management pentru POIM - la data de 3 decembrie 2020, astfel că rezultatele nu vor întârzia să apară. Este vorba de a doua mare investiție derulată în ultimii ani la Brăila, după Podul peste Dunăre, valoarea totală a proiectului fiind de 1.385.022.604 lei, mai precis 241.000.000 de euro, fără TVA. Cofinanțarea din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este de 932.088.758 lei. Potrivit conducerii CUP "Dunărea" Brăila, uriașul proiect se va derula pe o perioadă de 38 de luni (16 noiembrie 2020 - 31 decembrie 2023).

"Practic, prin acest proiect, vor avea apă potabilă toate localitățile județului Brăila cu peste 50 de locuitori, media consumului pentru fiecare locuitor al județului fiind de 80 de litri de apă pe zi, potrivit normelor europene. În cadrul proiectului, beneficiarii finali sunt 66 de localități din 32 de Unități Administrativ-Teritoriale (UAT-uri) din județul Brăila. Este vorba de Municipiul Brăila, Consiliul Județean Brăila, Berteștii de Jos, Bărăganul, Cazasu, Chiscani, Ciocile, Cireșu, Dudești, Făurei, Frecăței, Galbenu, Gropeni, Ianca, Însurăței, Jirlău, Movila Miresii, Mircea Vodă, Mărașu, Măxineni, Romanu, Surdila Găiseanca, Salcia Tudor, Siliștea, Stăncuța, Șuțești, Tichilești, Ulmu, Vădeni, Victoria, Vișani, Zăvoaia", ne-a precizat directorul general al CUP "Dunărea" Brăila, Silviu Mangiurea.

Potrivit sursei citate, prin acest proiect, 57.535 brăileni din municipiu și județ vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă (să nu uităm incidentele din vara anului trecut, din mai multe localități ale județului, rămase fără apă potabilă din pricina secetei cumplite dar și a creșterii consumului). În ceea ce privește tratarea apelor uzate, vor beneficia de un serviciu mai bun nu mai puțin de 186.178 de locuitori ai județului Brăila, potrivit aceluiași proiect.

Investițiile în infrastructura de apă se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă din județul Brăila pentru 66 de localități care, în prezent, nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă sau care au acoperire parțială. Cât privește principalii indicatori fizici stabiliți de proiect, aceștia sunt: 147,5 km rețea de distribuție apă potabilă nou construită (pentru municipiul Brăila este vorba de 1 km de rețea nouă); 130,2 km rețea de distribuție apă potabilă reabilitată (pentru municipiu 18,4 km rețea reabilitată); 333,8 km aducțiune apă potabilă nou construită; circa 45 km aducțiune apă potabilă reabilitată (14,5 km conductă de aducțiune pentru municipiul Brăila); construirea de 12 rezervoare noi de înmagazinare apă potabilă și realizarea unei stații noi de tratare a apei.

Investițiile în infrastructura de canalizare se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de apă uzată din județul Brăila pentru un număr de 21 de localități din 18 UAT-uri, care, în prezent, nu beneficiază de sisteme de canalizare sau care au acoperire parțială. În acest caz, principalii indicatori fizici sunt: circa 300 km rețea de canalizare nou construită (pentru municipiul Brăila, 14,6 km rețea de canalizare nouă); 30,4 km rețea de canalizare reabilitată (pentru municipiu, 28,4 km de rețea reabilitată); 110, 5 km colectoare apă uzată (pentru municipiu, 3,5 km colectoare); construirea a 85 de stații noi de pompare apă uzată (10 stații noi de pompare numai pentru municipiul Brăila); realizarea unei instalații de uscare, neutralizare și valorificare termică a nămolului, care va prelua nămolul de la toate stațiile de epurare ape uzate (SEAU) și de la stațiile de tratare apă potabilă (STAP) gestionate de CUP Dunărea, precum și realizare treaptă terțiară de epurare apă uzată la nivelul SEAU din municipiul Brăila.

"Prin acești indicatori, proiectul va contribui la atingerea rezultatelor POIM, Obiectiv specific 3.2: «Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației», precum și la conformarea cu directivele europene. Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 se va extinde sistemul SCADA existent la nivelul companiei", a mai precizat directorul Companiei de Utilități "Dunărea" Brăila.

Sistemul de monitorizare SCADA ("Supervisory Control and Data Acquisition") este o tehnologie care oferă operatorului posibilitatea de a primi informații de la echipamentele situate la distanță (vane, senzori, pompe etc), respectiv de a transmite un set limitat de instrucțiuni către acestea, cu scopul de a monitoriza și comanda procesele tehnologice.

Mai trebuie precizat faptul că, în prezent, Compania de Uitilități Publice "Dunărea" Brăila derulează "Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Brăila în perioada 2014-2020".

 

Încă o investiție uriașă

La Brăila, se află în derulare o altă mare investiție, de peste 70 de milioane de euro - una dintre cele mai importante din ultimii ani - după ce Primăria Municipiului a accesat fonduri nerambursabile pentru reabilitarea unor importante artere de circulație. Este vorba de modernizarea transportului electric pe B-dul Independenței, în zona Parc Monument-Radu Negru, pe Calea Galați și pe Șoseaua Baldovinești, plus achiziția a 11 autobuze electrice și a 10 tramvaie noi. Potrivit municipalității, din luna aprilie a.c., liniile de tramvai de pe B-dul Independenței vor fi modernizate și vor fi amenajate sute de locuri de parcare noi. De asemenea, vor fi amenajate piste pentru biciclete, zeci de mii de mp de spații verzi și vor fi plantați peste 500 de arbori pe arterele reabilitate. Totodată, pe Șos. Baldovinești vor circula autobuze electrice, în loc de tramvaie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro