Situaţie problematică în comuna Vişani unde brăilenii primesc apă potabilă cu porţia, în ciuda căldurilor insuportabile de afară. Două dintre puţurile forate ale comunei au secat, iar al treilea abia dacă mai face faţă, astfel că apa potabilă este distribuită zilnic doar în intervalele orare 6:00 - 9:30 şi 18:00 - 21:30, după cum a precizat primarul din Vişani, PSD-istul Neagu Caraman. Chiar dacă apa menajeră este totuşi asigurată, problema rămâne însă una stringentă. Singura soluţie, spun autorităţile, o reprezintă branşarea comunei la Staţia de Apă din oraşul Făurei, ceea ce implică şi racordarea comunelor Jirlău şi Galbenu. Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a convocat, ieri, o întâlnire informală între cei de la Direcţia Economică şi Juridică din cadrul Consiliului, conducerea Companiei de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea şi primarii celor 3 comune aflate în discuţie - Nicolae Ganea (PSD) de la Galbenu, Daniel Drăguţ (PSD) de la Jirlău şi Neagu Caraman din Vişani. Acesta a cerut ca până miercuri, la prânz, să primească un raport privind modalitatea legală de a racorda comuna Jirlău la staţia de Apă a oraşului Făurei, de unde lucrarea să poată continua mai departe până la Vişani. "Să vedem cum facem, ce poate face Consiliul Judeţean, ce poate face CUP Dunărea pe partea asta. Până miercuri la 12:00 trebuie să vină cu un raport. O să facem o minută a şedinţei şi rezolvăm. În momentul de faţă Vişani are apă, dar nu are la capacitate maximă, adică cu presiune. Era o soluţie să mai săpăm un puţ forat acolo, dar n-aş vrea să cheltuim bani suplimentari pentru asta. Vreau să găsim soluţia cea mai rapidă şi cea mai bună ca să avem şi apă potabilă şi presiune acolo. Ei au acum două puţuri care sunt nisipoase şi nu pot să facă faţă, iar apa nu este nici potabilă. M-am gândit la partea asta, pentru că o să rezolvăm şi partea de Jirlău, dacă legăm comuna de Făurei. Este o conductă pe care presupun că o să o facă CUP Dunărea cât mai repede", a declarat Chiriac. Acesta a mai menţionat că între timp, va încerca să găsească o soluţie de ajutor pentru situaţii de urgenţă în privinţa comunei Vişani. De asemenea, şeful judeţului a afirmat că există o posibilitate foarte mare ca CJ Brăila să intervină cu bani de la bugetul propriu pentru a urgenta lucrările. "Am ţinut astăzi (n.r. - ieri) acea şedinţă cu toţi factorii implicaţi, astfel încât să putem intra, dacă e nevoie pe hotărâre de CJ în prima şedinţă de luna aceasta, să putem ajuta Vişani, pe partea asta de situaţii de urgenţă", a completat Chiriac.
Intervenţiile vin ca urmare a presiunii primarului din Vişani
Contactat după şedinţa de ieri, de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", primarul comunei Vişani, Neagu Caraman, s-a arătat destul de încrezător în rezolvarea problemei. Acesta a precizat că a făcut adrese către CUP Dunărea şi CJ Brăila, unde a găsit înţelegere la noul preşedinte. "S-a nisipat puţul. Am făcut un program de distribuire a apei potabile - 6:00 - 9:30 şi 18:00 - 21:30 ca să putem să avem cât de cât o cantitate de apă anume pentru fiecare consumator. În momentul de faţă mai avem un singur puţ forat care funcţionează la 30% din capacitate. Situaţia nu este deloc bună. Miercuri la ora 12:00 trebuie să se stabilească data când începe săpatul. Vor să facă toată zona Vişani, Galbenu, Jirlău cu apă potabilă", a declarat Caraman.
Precizăm că problema apei potabile în comună a fost sesizată prima oară de către senatorul PSD Ion Rotaru, care de asemenea a subliniat că a fost contactat de Caraman, dar şi de cetăţeni ai comunei.
Mangiurea anunţă rezolvarea rapidă a problemei
La rândul său, noul director general al CUP Dunărea Brăila, Silviu Mangiurea, a confirmat întâlnirea cu factorii decizionali de la nivelul de Consiliu Judeţean, şedinţă în cadrul căreia s-a conturat o soluţie de rezolvare în timp cât mai scurt a problemei. Sursa citată a explicat, în linii mari, că problema de la Vişani şi celelalte două comune se va rezolva prin conectarea lor la reţeaua de apă potabilă a oraşului Făurei. "Ne dorim ca în cel mai scurt timp să se rezolve problema, de aceea toată lumea ne-am orientat către varianta cu aplicabilitate în timp rapid, astfel încât consumatorii să beneficieze de apă potabilă", a afirmat Mangiurea.