* zilele acestea, mai mulți săteni din localitatea Mihail Kogălniceanu, comuna Suțești, au contactat redacția ziarului Obiectiv - Vocea Brăilei, pe motiv că nu au apă de circa două săptămâni * „Avem copii mici, suntem nespălați de o săptămână. Ziua nu avem apă deloc, abia dacă țârâie un pic noaptea!”, ne-a spus Ioana Tureac * contactat, directorul CUP Dunărea SA Brăila ne-a precizat că în zona UAT Suțești se fac lucrări de modernizare a sistemului de alimentare cu apă și că, în câteva zile, consumatorii vor avea presiune la robinet * pe de altă parte, CUP Dunărea SA afirmă că sătenii udă grădinile cu apă potabilă de la canal, iar consumul a crescut cu 300% față de astă-iarnă * „Cum Dumnezeu să aibă apă dacă, la Suțești, se udă gazonul de pe stadion cu apă de la canal?”, ne-a spus directorul Silviu Magiurea
Consumul de apă potabilă în județul Brăila a crescut de trei ori față de lunile de iarnă. Afirmația aparține chiar directorului Companiei de Utilități Publice Dunărea SA Brăila, Silviu Mangiurea, care ne-a informat că problemele apărute la presiunea apei în județ se datorează, în mare măsură, folosirii acesteia pentru irigarea grădinilor de legume din gospodării. Mai mult, s-a descoperit că, în mod iresponsabil, la Suțești, se udă gazonul stadionului de fotbal din localitate cu 6 aspersoare alimentate direct din rețea. În zilele următoare, o echipă de control va efectua verificări, ca să-i identifice pe cei care consumă apă în mod fraudulos. Nu e de mirare că oamenii au rămas fără apă potabilă.
„Suntem nespălați de o săptămână!”
Zilele acestea, mai mulți săteni din localitatea Mihail Kogălniceanu, comuna Suțești, s-au adresat redacției Obiectiv - Vocea Brăilei, afirmând că, de aproximativ două săptămâni, nu au apă potabilă la robinet. „Avem copii mici - vecina mea, de exemplu, are trei copii, de 7 luni, 2 și 4 ani și are soțul plecat la muncă în străinătate -, suntem nespălați de o săptămână. Ziua nu avem apă mai deloc, abia dacă țârâie un pic noaptea. Nu este presiune la apă în tot satul! Unii, care au fântâni, folosesc apă de la fântână, dar aceasta nu este bună de băut, că are un gust sălciu. Trebuie să ne spălăm și nu avem de unde să luăm apă. Măcar să ne facă un program de furnizare a apei, de câteva ore pe zi”, ne-a spus Ioana Tureac, din localitatea Mihail Kogălniceanu.
În replică, directorul CUP Dunărea SA, Silviu Magiurea, a precizat că, în zona Suțești, sunt în curs de executare lucrări de sistematizare a instalațiilor de alimentare cu apă a comunei Suțești și a localităților aferente - investiții efectuate pe cheltuiala companiei - iar acest lucru a dus la scăderea presiunii la apa de la robinet. Investiția are drept scop tocmai creșterea presiunii apei furnizate. A fost construit un rezervor de apă, de 400 metri cubi capacitate și va fi instalată o stație de pompare a apei la ieșirea din orașul Ianca pentru eficientizarea alimentării cu apă a localităților din zonă. „Zilele acestea, terminăm lucrarea și dăm drumul la apă”, a precizat directorul Silviu Mangiurea.
Șeful CUP Dunărea afirmă că lucrările nu ar fi afectat atât de mult debitul apei potabile dacă unii săteni nu și-ar iriga cu apă potabilă grădinile de legume din gospodării sau, mai grav, dacă nu s-ar iriga stadionul din localitate cu apă de la canal. „Cum Dumnezeu să aibă apă dacă, la Suțești, se udă gazonul de pe stadionul de fotbal cu apă de la canal? La fel, sunt consumatori care udă grădinile cu apă potabilă. La ora actuală, se consumă foarte multă apă în zona rurală. Potrivit calculelor, consumul de apă a crescut cu 300% față de perioada de iarnă, iar conductele au fost dimensionate pentru un anume consum și un anumit număr de consumatori. Județul Brăila stă foarte bine din punct de vedere al furnizării apei potabile. Apa este de calitate și fără probleme legate de debit, numai că trebuie folosită în mod responsabil, pentru gătit, spălat, adăpat animalele, nu pentru udat grădinile”, a spus directorul CUP Dunărea SA Brăila.
Probleme asemănătoare au fost și în municipiul Brăila. Consumatorii „la paușal”, puțini câți mai sunt, foloseau apa potabilă pentru udat grădinile, prejudiciind, astfel, compania, pentru că plăteau numai o parte din cantitatea consumată. Nu este cazul celor din mediul rural, însă problemele legate de presiunea apei nu vor dispărea peste noapte, mai ales că seceta continuă să facă ravagii.
Echipă de control la Suțești. Punctul de vedere al CUP Dunărea SA
Prin intermediul unui comunicat remis redactorilor Obiectiv, CUP Dunărea SA Brăila le recomandă brăilenilor din mediul rural să dea dovadă de maximă responsabilitate și să utilizeze apa „strict în scop casnic/menajer”.
„Folosirea rațională a resurselor de apă și prevenirea risipei este o responsabilitate comună, atât a companiei de apă cât și a consumatorilor. Înaceastă perioadă secetoasă, în care cantitățile de precipitații sunt deficitare, CUP Dunărea Brăila le recomandă consumatorilor, cu precădere celor din mediul rural, să utilizeze apa potabilă cu maximă responsabilitate, strict în scop casnic/ menajer (...). Menționăm că acesta este principalul motiv care justifică lipsa de presiune la robinet cu care se confruntă unii abonaţi din mediul rural”, se precizează în comunicat.
Potrivit CUP Dunărea SA, orice consum peste medie de apă potabilă - fie că este pentru udatul grădinilor fie al spațiilor verzi - va fi resimțit de către toți consumatorii branșați la rețeaua respectivă. Presiunea scăzută și lipsa apei la robinet sunt exact problemele cu care se confruntă locuitorii comunei Suțești și ai localităților aparținătoare, precizează compania. Iată și punctul de vedere al CUP Dunărea SA vizavi de cele semnalate de locuitorii de la Mihail Kogălniceanu și Suțești:
„Referitor la sesizarea locuitorilor comunei Suțești menționăm că, în ce privește verificarea utilizatorilor, s-a constatat funcționarea unui hidrofor ce asigura udarea gazonului la stadionul comunei și care functiona cu aspirare directă din rețea, deservind 6 aspersoare. Trebuie menționat faptul că 11% din debitul distribuit a fost utilizat la irigarea stadionului (!). Deoarece există motive evidente că pierderile de apă nu sunt tehnice, o echipă de control va acționa pentru verificarea instalațiilor de utilizare, citirea contorilor, depistarea utilizatorilor frauduloși”.
Investiții la Suțești, finanțate din surse proprii ale CUP Dunărea
În altă ordine de idei, Compania de Utilități Dunărea Brăila SA ne-a informat că are în derulare lucrări de investiții finanțate din surse proprii, în scopul îmbunătățirii serviciului de alimentare cu apă în UAT Comuna Suțești, în cadrul proiectului „Strategia de dezvoltare a serviciilor publice de alimentare cu apa și canalizare 2020-2024”. Obiectivele propuse în cadrul investiției sunt următoarele:
1. Extindere/reabilitare rețea de apă/grup pompare în UAT Suțești, localitățile Suțești și Mihail Kogălniceanu (favorizarea distribuției uniforme a apei în localitatea Suțești, astfel încât să nu mai apară zone în care să nu se asigure presiuni minime de 0,7 atm, concomitent cu creșterea capacității de pompare; 2. Achiziție grup pompare localitatea Suțești (creșterea debitului de apă potabilă pompată de la Gospodăria de Apă Ianca cu cca. 40% prin introducerea unei trepte de repompare la jumătatea distanței dintre Ianca și Suțești; 3. Rezervor înmagazinare 400 mc în localitatea Suțești (asigurarea volumelor de compensare orară a consumului, rezervei de incendiu și a rezervei în situația avarierii aducțiunii).
Potrivit CUP Dunărea SA, la această dată, în zona UAT Suțești, se execută lucrări de extindere a rețelei de apă, în scopul uniformizării distribuției.