PNL Brăila a ajuns astăzi în situaţia unui ziar vechi, de renume, dar care are un tiraj de numai 500 de cititori zilnic. Serios, asta este o veste tristă, staţi să scot batista să îmi şterg lacrimile de pe obrazul drept.
PNL Brăila a rămas (mă rog, va rămâne în curând) şi fără preşedintele interimar care, logic, asigura interimatul. Marian Petrache de la Ilfov a anunţat că demisionează din toate funcţiile deţinute în PNL, ceea ce înseamnă că va renunţa şi la postul de interimar al filialei de la Brăila. Evident, cineva ar trebui să îi ia locul. Şi nu, nu mă refer la viitorul interimar, care va sta pe post 2-3 luni până la alegerile interne, ci la preşedintele plin, care să vină cu o strategie pe termen lung, cu bătaie până la alagerile locale din 2020. Problema, cel puţin din câte văd eu, este însă că PNL Brăila nu are pe cine scoate la înaintare în acest moment. Sper că dl. Cătălin Boboc va avea decenţa să nu insiste pentru a obţine din nou şefia PNL Brăila, căci această mişcare ar face un mare rău partidului. De asemenea, eu unul sper că şi Vasile Varga va înţelege că e spre binele liberalilor din acest judeţ roşu pe nume Brăila ca el să nu mai tragă sforile în alegerile interne, în încercarea de a păstra controlul (prin interpuşi) asupra PNL. Evident, nici Boboc şi nici Varga nu vor înţelege să stea în banca lor, aşa că e foarte probabil să îi vedem în continuare dând din coate prin sediul PNL Brăila.
Eu unul cred că ar fi cazul ca PNL Brăila să scoată la concurs postul de preşedinte. Ca la orice firmă privată, care îşi propune să facă performanţă. Să fie un concurs pe bune, la care să se înscrie tineri care pot dovedi că au făcut ceva bun în viaţă, oameni bine intenţionaţi, cu carte şi spirit civic, oameni neşantajabili cu dosare sau fapte reprobabile. Cred că este posibil un astfel de concurs, ba mai mult, sunt convins că s-ar prezenta mulţi tineri capabili, care să vrea să conducă PNL Brăila. Nu ştiu să vă spun acum cum ar suna interviul de angajare (pot veni cu detalii săptămânile viitoare, dacă interesează pe cineva acest aspect), dar ceea ce ştiu sigur este că eu unul aş pune accent pe „proba de proiect”. Adică, dincolo de analizarea dosarului de candidat (ce studii are, ce performanţe profesionale a avut până acum, în ce domeniu este specialist) şi alte probe (cultură generală, test de gramatică, ghid de bun simţ) i-aş pune pe candidaţi să prezinte un proiect politic (cu acţiuni şi termene precise) pentru stabilirea unei echipe competitive la alegerile locale şi generale, din 2020. Personal, cred că o bilă albă ar trebui să primească acei candidaţi care vor fi în stare să spună cum anume vor reuşi să reînnoade legătura cu cetăţenii Brăilei, ba prin discuţii faţă în faţă cu cetăţenii, ba prin implicarea lor personală (pe bază de voluntariat) în proiectele stringente ale comunităţii.
Eu aşa aş privi PNL Brăila şi, de ce nu?, pe oricare alt partid: ca pe o firmă privată, la care acţionari sunt cetăţenii Brăilei. E drept, aşa ar trebui să fie şi Primăria Brăila sau CJ Brăila, dar asta este altă discuţie. Partidele şi politicienii din Brăila lucrează de prea multă vreme doar pentru câţiva oameni, şi anume pentru cei care se află în conducerea acestor partide. Cel puţin PNL a pierdut de mult contactul cu liberalii brăileni, cu cetăţenii care se simt liberali în suflet şi gândire. E, tocmai asta i-aş cere viitorului preşedinte al PNL Brăila, să îi asculte pe simplii brăileni, aşa cum face (dacă vreţi) un duhovnic cu cetăţenii care au nevoie de ajutor. (Cătălin BOLOBOC)