Anul se încheie prost la capitolul investiţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Anul se încheie prost la capitolul investiţii

Companiile Enel (Italia) şi ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă (CNE), astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acţionar implicat în acest proiect.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) trebuie să plătească astfel 18 milioane de lei (4 milioane euro) pentru acţiunile deţinute de Enel şi ArcelorMittal la EnergoNuclear, firma mixtă înfiinţată pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.
Compania Enel deţine 3,39 milioane de acţiuni la EnergoNuclear, echivalentul a 9,15% din titluri. Valoarea titlurilor este de 13,37 milioane de lei, astfel că Enel va încasa de la Nuclearelectrica 10,7 milioane de lei.
ArcelorMittal are 2,3 milioane de acţiuni EnergoNuclear, în valoare de 9 milioane de lei, reprezentând 6,2% din total. Prin vânzarea acţiunilor către Nuclearelectrica, ArcelorMittal va încasa 7,2 milioane de lei.
"Enel Investment Holding BV şi ArcelorMittal Galaţi SA au decis să îşi exercite dreptul de opţiune privind vânzarea pachetului de acţiuni de 9,15%, respectiv 6,2% deţinute în EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificări către acţionarul majoritar, Nuclearelectrica SA", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica are obligaţia să cumpere acţiunile celor două companii în EnergoNuclear în terme de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preţ egal cu 80% din valoarea nominală a acţiunilor.
"Retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV, în acest moment, este motivată de incompatibilitatea strategiei investiţionale iniţiale cu o nouă potenţială structură a acţionariatului, în care o altă companie decât Nuclearelectrica ar putea deţine statutul de acţionar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galaţi SA - de provocările mediului de afaceri care nu mai susţine continuarea implicării companiei în proiect", se precizează în comunicat.

Se caută un acţionar majoritar nou

Nuclearelectrica precizează că va continua derularea proiectului prin intermediul companiei EnergoNuclear, fiind în prezent implicată în negocieri pentru atragerea unui acţionar majoritar în proiect.
Proiectul construcţiei celor două reactoare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).
Acordul de investiţii pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 a fost semnat iniţial în 2008 şi apoi a fost prelungit de mai multe ori, până la 31 decembrie 2013.
Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect.
După retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect, dar în prezent are negocieri cu compania chinezească CGNPC, care să deruleze lucrările.
Potrivit Nuclearelectrica, compania chinezească a cerut, ca o condiţie a participării la investiţie, implicarea autorităţilor în proiect.
În prezent, Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcţiune, cu o capacitate instalată cumulată de 1.400 MW, cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

1,5 miliarde de euro, cheltuiţi în plus

Retehnologizarea în următorii ani a reactorului 1 de la centrala nuclearelectrică din Cernavodă pentru prelungirea cu 25 de ani a perioadei de funcţionare va costa între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro, estimează Nuclearelecrica, operatorul centralei.
Pentru derularea retehnologizării reactorului 1, pus în funcţiune în 1996, Nuclearelectrica va cheltui până la 80 milioane de lei (17,9 milioane de euro) pe studii prognozate să fie realizate până în 2018. Durata de viaţă a unui reactor nuclear de la Cernavodă este de aproximativ 30 de ani.
Acţionarii Nuclearelectrica discută, luni, în AGA propunerile de aprobare atât a retehnologizării unităţii 1, cât şi a elaborării studiilor necesare acestei investiţii.
Nuclearelectrica funcţionează cu două reactoare. Unitatea 2 a fost pusă în funcţiune în 2007. Compania de stat vrea să construiască alte două unităţi, investiţie evaluată la peste 6 miliarde de euro, dar tocmai a rămas şi fără ultimii doi investitori, care au decis să se retargă din proiect.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro