Mergi la conţinutul principal

Anul 2011, remarcabil pentru instituţiile culturale brăilene

Pentru instituţiile culturale brăilene anul 2011 a fost unul important, pentru că au împlinit vârste venerabile. Vestitul cor "Armonia" al Brăilei a împlinit anul trecut 140 de ani de existenţă, a reuşit să supravieţuiască Războiului de Independenţă din 1877, primului Război Mondial, crizei economice din 1929 - 1933, celui de-al doilea Război Mondial, comunismului, democraţiei turbulente de după 1990 şi crizei economice din 2007. A fost înfiinţat prima dată în 1871, de către primarul de atunci al oraşului, Constantin Petrescu, a cântat în 1929 şi în 1968 pe scena Ateneului Român şi a fost dirijat de mari artişti precum maestrul Iosif Conta. În momentele sale de glorie corul avea 104 membri. Toate acestea ar fi fost un motiv de bucurie, însă corul "Armonia" a ajuns la 140 de ani să cerşească un spaţiu cât de mic pentru a-şi desfăşura activitatea, deşi este un punct de reper în cultura nu numai locală, ci şi naţională. Acum nu are spaţiu adecvat pentru repetiţii, se chinuie în foaierul Teatrului de păpuşi şi repetă cu o orgă electronică adusă de acasă de actualul dirijor, preotul Ion Păvăloiu. Pentru a marca momentul, Primăria a organizat în toamnă un festival coral naţional, "Armonifest", la care au participat coruri din toată ţara.
Un moment important în viaţa culturală a Brăilei a fost şi împlinirea a 60 de ani de către Şcoala de Arte "Vespasian Lungu". Evenimentul a fost sărbătorit în noiembrie, când s-au organizat două zile de manifestări artistice de ţinută. Au participat foşti absolvenţi ai instituţiei de cultură, care sunt acum solişti ai operelor din Timişoara, Iaşi, Braşov, Galaţi şi Bucureşti.

Orchestra de cameră "Darclee" - constituită în 2011

Anul trecut s-a pus şi piatra de temelie a Orchestrei de cameră "Darclee", care a ieşit prima dată în public pe 5 decembrie. Spectacolul excelent de care au avut parte brăilenii a conţinut partituri clasice, moderne şi contemporane. Din orchestră fac parte profesori ai Liceului de Artă, elevii olimpici ai acestei unităţi şcolare şi câţiva artişti invitaţi din alte orchestre. La momentul debutului, Orchestra de cameră "Darclee" a fost formată din profesori şi elevi de la Liceul de Artă, dar şi din artişti invitaţi. La vioara I au fost: Iosif Cojocaru - concertmaestru, Ionel Filip, Liviu Popovici, Anca Popovici, Alexandru Murgu, la vioara a II: Alexandra Satnoianu, Ion Năstase, Valentin Maxim, Mihaela Gârbu, la violă au evoluat: Ştefan Lupu, Cristina Roşioru şi Aurora Popescu, iar la violoncel: Tereza Gânju şi Nicoleta Lungu. La flaut au cântat: Marieana Chirman şi Marta Piroşcă, la contrabas Nicolae Moldovan, la clarinet Ionuţ Vizireanu şi Ştefăniţă Albu, la fagot Cristina Barbancea, la corn Victor Ţigănuş şi Silviu Spătariu, iar la percuţie a fost Marcel Ciorăşteanu. Dirijorul orchestrei este maestrul german Vincent Gruger, care de trei ani mai dirijează o asemenea orchestră şi la Focşani. Această orchestră intenţionează să aibă o stagiune permanentă dacă Primăria îşi va respecta promisiunea şi va susţine financiar iniţiativa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro