Mergi la conţinutul principal

"Anul 2006 a insemnat asumarea de noi responsabilitati si de motive de stres"

Desi am fi dorit sa incepem aceasta retrospectiva, asa cum era si firesc, cu primarul municipiului, Constantin Cibu, acesta nu a dorit sa stea de vorba cu reporterii nostri, motivind de fiecare data ca are prea mult de lucru, cu toate ca ar fi fost o oportunitate de a prezenta brailenilor punctul sau de vedere despre activitatea desfasurata in acest an si despre rezultatele obtinute. Speram totusi ca o va face, deoarece brailenii asteapta sa afle cum considera primarul Cibu ca a decurs acest an, atit din punct de vedere adminsitrativ, cit si politic.

Pentru viceprimarul Lucian Tilea, anul care e pe sfirsite a insemnat multe schimbari si un volum de munca mult mai mare. Asa cum ne-a declarat chiar acesta, din punct de vedere al administratiei publice, responsabilitatile sale au crescut de la 1 ianuarie 2006, in momentul in care primarul Constantin Cibu, in urma unor neintelegeri cu celalalt viceprimar, Daniela Vasioiu, a decis sa ii ia acesteia din atributiuni si sa i le plaseze lui Tilea.

Salubrizarea - cel mai mare stres

Referitor la activitatile pe care le are in acest moment in coordonare vicele Tilea, acesta ne-a declarat ca, de departe, cea mai stresanta este cea privind salubrizarea orasului: "1 iunie a fost un moment de cotitura. La Braila salubrizare s-a facut intotdeauna haotic si pe linga lege. Solutia ar fi organizarea unei licitatii internationale si introducerea unei taxe de habitat. Adica sa se scoata tariful de salubrizare si sa se introduca taxa, care s-ar plati o data pe an sau de doua ori si care ar fi mai mica. Taxa ar fi ca amenzile pe care trebuie sa le platesti inainte de a plati impozitul si atunci nu ar mai fi probleme cu stringerea ei". Totodata, acesta s-a aratat multumit de faptul ca a reusit cel putin sa mai tina sub control haldele ilegale de gunoi, dar si modul de depozitare al deseurilor inerte: "Fara Politia comunitara nu am fi reusit aceste lucruri. Dau amenzi mai mult decit DAGL. De cind am schimbat depozitul de inerte si am inceput sa redam municipiului teren bun de construit, lucrurile au inceput sa mearga mai bine". In ceea ce priveste un subiect fierbinte atunci cind vine vorba de salubrizare, si anume societatea "ECO" si implicit "oul ei de aur", adica cariera de piatra de la Macin, Tilea recunoaste ca sint interese mari in joc, dar ca totul s-ar rezolva simplu cu o licitatie internationala care sa ii puna in dificultate pe autohtonii interesati de obtinerea pe mai nimic a licentei de exploatare a carierei. "Nu stiu daca e bine sa dai un monopol unei firme. Ar trebui ca monopolul sa il aiba comunitatea. Dupa experienta cu “Tracon”, cu groapa ecologica, ar trebui sa te gindesti bine ca administratie locala. La cariera a fost un joc foarte mare. S-a dorit preluarea ei, a fost o ancheta la Politie, dar nu stiu ce s-a mai ales de ea... Au disparut utilajele, s-a transformat in rezervatie, dupa care a revenit la statutul initial... E interesant. Parca cineva si-a protejat locul respectiv", a mai comentat Lucian Tilea.

Din punct de vedere cultural, 2006 a fost prolific

In ceea ce priveste activitatea culturala, anul 2006 a fost unul destul de placut si antrenant pentru viceprimarul Tilea. Acesta considera ca rezultatele muncii in acest domeniu sint multumitoare si spera ca anul sa se incheie in aceeasi nota buna: "Am avut “Festivalul Muzicilor Militare”, am avut “Master Classes” sustinut de Mariana Nicolesco, am avut Zilele Brailei care au strins multi oameni, apoi “Festivalul de teatru”, cu rezultate deosebite, si ziua de Sf. Nicolae. Activitatile se vor incheia pe 31 decembrie, cu un final deosebit".
In ciuda faptului ca a pus pe jar atit administratia locala, cit si cetatenii, Tilea se declara multumit si de subiectul "CET". Acesta ne-a explicat ca atit la capitolul datorii colectate, cit si la cel de contorizari individuale, Braila se afla pe primele locuri in tara.
Nu la fel de incintat este insa de modul in care au decurs lucrurile intr-un alt domeniu aflat in coordonarea sa. Este vorba despre canalizarea cartierelor marginase ale Brailei: "E bine ca am reusit sa ne cuplam la Cazasu si sa incepem sa vindem apa. La anul vom vinde apa la comunele din jur si poate reusim sa vindem apa si la “Judeteana de Apa”, deoarece ei au probleme mari, iar apa noastra este de calitate. Imi pare insa rau ca ne-a prins iarna cu multe strazi scurmate. Sper ca anul care vine vom reusi sa finalizam tot ce am inceput pe acest domeniu".

"Organele abilitate sa stopeze infractionalitatea in domeniul constructiilor nu isi fac treaba"

Trecind la un subiect asupra caruia vicele Tilea s-a aruncat cu indirjire in timpul anului, si anume activitatea de indrumare si control, acesta ne-a declarat ca lucrurile ar merge mult mai bine daca institutiile abilitate ale statului si-ar face datoria, mai ales in ceea ce priveste constructiile ilegale: "Am dat amenzi cit in ultimii 10 ani la un loc, dar asta nu e o masura care sa ma faca sa ma simt foarte bine. S-a micsorat avintul revolutionar al infractorilor din acest domeniu, dar au gasit imediat alte modalitati de a construi pe linga lege. Interesant e faptul ca noi am dat amenzi de 2 miliarde, iar Inspectoratul in Constructii nu stiu ce a facut, dar in mod sigur nu a dat amenzi de cel putin 10 miliarde, asa cum era normal. Am declansat un razboi, dar in afara de noi si de Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu National, restul institutiilor nu isi fac treaba si nu dau doua parale pe eforturile noastre de a frina ilegalitatile".
In ceea ce priveste asociatiile de proprietari, Tilea este nemultumit de faptul ca inca nu a reusit sa ii faca pe oameni sa inteleaga ca "ceea ce se intimpla intr-un bloc e numai treaba asociatiei, care are un regim asemanator societatilor comerciale, prin urmare Primaria nu are nici un drept legal de a interveni".

"Protectie civila se face cu masini de teren, nu cu masini de fite"

O alta activitate in pivinta careia vicele Tilea are citeva nemultumiri este cea privind protectia civila. Desi considera ca la inundatiile din aceasta vara s-a actionat ca la carte, acesta spune ca este nevoie urgenta de o masina de interventii pentru aceasta activitate: "Eu nu vorbesc de fite, ci de masini de teren. Pentru mine, masina de interventii e o camioneta cu diferentiere pe spate si fata, spartana din punct de vedere al dotarilor si care te scoate din orice terenuri. Nu de lux. Sa fereasca sfintul sa ramina un demnitar prin nameti, ca ii scotem cu TAB-ul. Ca “Tuareg”-ul nu e masina de teren, acolo ramine".

"Anul 2006 a adus independenta politica"

Intrebat ce a insemnat anul 2006 din punct de vedere politic, raspunsul lui Tilea a fost prompt - "independenta totala": "Am intuit bine cind am ramas independent. Mi se pare penibil ce se intimpla acum. Nu m-am gindit sa candidez la Primarie. Deloc. Dar independent voi ramine. Doar in situatia in care PNL va avea nevoie de o persoana ca mine si isi vor reveni la normal. Eu nu sint un liberal care gindeste ca PNL e partid de masa. Nu a fost si nici nu o sa fie. Nu e PD si nici PSD".

"Oamenii trebuie sa fie monitorizati sa nu mai fure"

In final, acesta a tinut sa le atraga atentia colegilor din administratia publica locala ca intrarea in comunitatea europeana va aduce multe schimbari care nu vor fi pe placul multora dintre ei: "Integrarea inseamna monitorizare. Ce s-a facut pentru preaderare e apa de ploaie fata de ce va fi. O zic din experienta statelor care au intrat deja. Daca e sa ne comparam noi cu administratia maghiara nu putem decit sa zimbim. Daca cei din administratie nu inteleg ca intrare in UE inseamna norme care trebuie musai respectate, vom avea mari probleme. Nu trebuie schimbati oamenii, ci trebuie monitorizati sa nu mai fure. De catre Curtea de Conturi, Politie, Parchet. Dar sa fim seriosi... la cite dintre articolele publicate de voi organele abilitate s-au autosesizat?".

"In 2007 voi fi mai al dracu'!"

In ceea ce priveste anul care vine, viceprimarul Tilea ne-a declarat ca singura certitudine e ca va fi "din ce in ce mai al dracu'": "Pentru mine, anul viitor reprezinta sfirsitul mandatului. Asa ca, indiferent de ce ma voi ocupa, pot sa garantez ca voi fi din ce in ce mai al dracu'!".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro