Antreprenorii brăileni nu s-au înghesuit să ia bani prin programul Start-up Nation | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Antreprenorii brăileni nu s-au înghesuit să ia bani prin programul Start-up Nation

• ca număr de proiecte depuse suntem la coada clasamentului, cu doar 152 de afaceri înscrise în program, din care 61 finanţabile la acest moment • de altfel, suntem depăşiţi, conform aceluiaşi criteriu, şi de judeţele din regiunea de dezvoltare din care facem parte

 

Aşa cum se prefigura de săptămâna trecută, cu câteva zile înainte de închiderea sesiunii de depunere a proiectelor în vederea obţinerii finanţării de maxim 44.000 euro prin Start-up Nation, afaceriştii brăileni nu s-au arătat prea interesaţi de această oportunitate de finanţare nerambursabilă. Raportul Ministerului pentru Afaceri şi Antreprenoriat la finalul sesiunii arată clar acest dezinteres şi/sau neîncredere a tinerilor brăileni.

La nivel naţional, au fost depuse corect 19.026 planuri de afaceri, în valoare totală de 3,75 miliarde de lei, dintre care 8.653 proiecte (în valoare totală de 1,713 miliarde lei) au obţinut punctaje finanţabile prin programul Start-up Nation 2017. Majoritatea proiectelor vizează sectorul “inovaţie” (84% din cele 8.653  finanţabile) şi provin din mediul urban - 76,17%.

Pe primele 3 locuri sunt Bucureşti cu 2.926 de proiecte (din care 1.399 finanţabile în limita bugetului), urmat de Cluj - 2.289 (din care 1.250 finanţabile în limita bugetului) şi Timiş - 885 proiecte (din care 361 finanţabile în limita bugetului). Brăila este undeva la coada clasamentului, mai precis pe locul 36, cu 152 de proiecte depuse, din care doar 61 finanţabile în limita bugetului, restul fiind în aşteptare.

Dacă ne raportăm la regiunea de dezvoltare din care facem parte, vom observa că suntem chiar pe ultimul loc, clasamentul fiind condus de Constanţa cu 662 de proiecte depuse, din care 267 finanţabile în limita bugetului, urmată de Galaţi - 341 proiecte, din care 133 finanţabile, Tulcea - 251 proiecte (45 finanţabile şi alte 206 în aşteptare), Vrancea - 247 proiecte (112 finanţabile şi 135 în aşteptare), Buzău - 192 proiecte (95 finanţabile şi 97 în aşteptare).

După cum a declarat pentru presa centrală Ilan Laufer, ministrul desemnat pentru IMM-uri, trei bănci depuseseră oferte pentru a deveni partenere în programul Start-up Nation (Banca Transilvania, CEC Bank şi BCR) în sensul că sunt dispuse să acorde firmelor beneficiare a ajutorului de stat, un “credit-punte” în maximum 10 zile de la momentul în care societatea beneficiară primeşte acordul de finanţare de la stat. Avantajul acestei forme de credit este acela că antreprenorii îşi vor putea acoperi cheltuielile curente în proiect până la efectuarea celor maximum 3 tranşe de plată din ajutorul nerambursabil, de maxim de 200.000 lei. Dobânzile şi comisionale băncilor, precum şi comisionul de garantare a creditului către Fondul Naţional de Garantare vor fi cheltuieli eligibile, suportate din ajutorul nerambursabil.

Reamintim că în cadrul Programului Start Nation, microîntreprinderile şi firmele mici şi mijlocii (IMM), înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017 şi care s-au înscris cu plan de afaceri în proiect, ar putea obţine fonduri nerambursabile de la stat in valoare de până la 200.000 lei, pentru investiţii, în anumite condiţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro