• este vorba despre Victor Olenic, singurul candidat din Brăila care a obținut nota maximă la examenul de Titularizare în învățământ • acesta are 39 ani și o lungă carieră în sport • a fost jucător de fotbal timp de aproape trei decenii, activitatea lui fiind legată de clubul fanion al orașului, Dacia Unirea Brăila • tot acolo este și antrenor în prezent • din toamnă va deveni profesor de educație fizică și sport la o școală din mediul rural • „Cei care vor să intre în învățământ ar trebui să facă acest pas dacă sunt convinși că pot lucra cu copiii și sunt conștienți de importanța lor în formarea viitoarelor generații”
Dintre cei 266 de candidați din Brăila care au participat anul acesta la examenul de Titularizare în învățământ, printre care dascăli cu mulți ani de experiență la catedră, singurul care a obținut nota 10 este un antrenor de fotbal. Se numește Victor Olenic. Oli, cum îi spun prietenii. Are 39 ani și o lungă carieră în sport.
S-a apucat de fotbal la vârsta de 9 ani și a activat ca jucător timp de aproape trei decenii, până la 37 ani. Activitatea lui se leagă aproape integral de clubul fanion al orașului, Dacia Unirea Brăila, mai puțin un an petrecut la Snagov și ultimii doi ani la Viitorul Ianca. De 10 ani este și antrenor, în prezent la clubul Dacia Unirea, unde lucrează cu copii și adolescenți. “Fac lucrul acesta din pasiune pentru fotbal”, mărturisește antrenorul. Anul acesta, la 39 ani, Victor Olenic s-a hotărât să mai facă un pas în carieră și să crească campioni și în mediul rural, din toamnă urmând să fie profesor de sport la școala din comuna Gradiștea.
Notele obținute de sportivii săi la Evaluarea Națională l-au motivat să ia notă mare la Titularizare
“Fără muncă nu poți avea progres”. Acesta este principiul din sport după care Victor Olenic s-a ghidat toată viața și pe care l-a urmat și la examenul de Titularizare. S-a pregătit temeinic pentru acest examen și rezultatele au venit.
“Într-adevăr, vin din afara sistemului, ca antrenor de copii participi tot la un proces instructiv-educativ. Prin urmare, aceleași cunoștințe trebuie să le ai și ca antrenor. Trebuie să cunoști particularitățile de creștere și dezvoltare a copiilor. Sunt cam aceleași principii de respectat, lucruri pe care le-am învățat la școala de antrenori. Cât privește strict examenul, pentru mine a însemnat o perioadă de aproximativ două luni de studiu”, ne-a declarat acesta.
Motivația de a face perfomanță la examenul de Titularizare a venit și de la copiii pe care îi antrenează, care au susținut anul acesta examenul de Evaluare Națională și au obținut rezultate frumoase.
“Am susținut întotdeauna că școala este foarte importantă în dezvoltarea copiilor și că se poate face în paralel sport și școală, condiționându-se una pe cealaltă. Și am vrut să le arat asta. Iar un alt factor motivațional pentru mine a fost faptul că prima mea grupă de copii au dat anul acesta examenul de Evaluare Națională și toți au promovat, majoritatea chiar cu note foarte bune. Iar unul dintre ei a reușit să treacă examenul cu nota 10”, a declarat acesta.
Și așa elevi, așa antrenor! Victor Olenic a obținut și el nota 10 la proba scrisă a examenului de Titularizare, fiind singurul candidat din Brăila cu nota maximă. Performanța lui trebuie apreciată în contextul în care sunt profesori și cu peste 20 ani experiență în învățământ care obțin rezultate rușinoase.
“Să fiu singura persoană cu nota 10 la Titularizare din Brăila evident că este motiv de mândrie, dar în același timp și o responsabilitate pentru ceea ce va urma”, susține viitorul profesor.
Fiind antrenor de 10 ani, Victor Olenic spune că nu are niciun truc pe care îl folosește pentru a avea o relație bună cu copiii. Pur și simplu este vorba despre dăruirea cu care îți faci meseria.
“Nu pot spune ca am vreun truc. Pot spune doar că am destul de multă răbdare și când faci un lucru cu plăcere îl faci mai bine”, susține acesta.
Va preda copiilor din mediul rural
Antrenorul de fotbal Victor Olenic va fi din toamnă profesor de educație fizică și sport și va lucra cu copiii din mediul rural.
“Din câte știu, în Brăila sunt doar două posturi titularizabile, la Mărașu și Gradiștea, iar eu voi alege Gradiștea”, ne-a spus acesta.
Își va face și acolo meseria cu drag și seriozitate. În opinia sa, orele de sport nu trebuie să fie trecute cu vederea și încadrate la categoria “și altele”, acestea fiind foarte importante pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor.
“Am mulți prieteni care activează în sistemul de învățământ și sunt convins că nu lasă orele de sport la categoria «și altele». Vedeți și dumneavostră, copiii din ziua de azi sunt atrași foarte mult de lumea virtuală, tind tot mai mult spre o viață sedentară, cât mai comodă, cât mai puțin efort fizic, iar lucrul acesta amplifică și mai mult importanța orelor de sport. Ele au un rol foarte important în dezvoltarea copiilor atât din punct de vedere fizic, cât și psihic”, ne-a spus antrenorul de fotbal.
În ceea ce privește relația profesor-elev, Victor Olenic susține că nu diferă de cea antrenor-jucător și că totul trebuie să se bazeze pe respect.
“Din punctul meu de vedere, un alt lucru important este ca profesorul să îi facă pe elevi să vină cu plăcere la ora de sport și să îi conducă spre obiectivele propuse”, susține acesta.
Întrebat ce își dorește profesorul Victor Olenic să învețe elevii de la el, acesta ne-a răspuns: “Plăcerea de a face sport, cunoscând în același timp și efectele benefice ale sportului asupra organismului”.
Iar pentru că în sistemul de învățământ e nevoie de profesori buni, de oameni pasionați de domeniul pe care și l-au ales, l-am rugat pe antrenorul-profesor să le transmită un mesaj celor care se gândesc să intre în învățământ și vor trebui să susțină examenul de titularizare.
“Le transmit același mesaj pe care l-am primit și eu de la prieteni care activează în sistemul de învățământ: să facă acest pas dacă sunt convinși că pot lucra cu copiii și sunt conștienți de importanța lor în formarea viitoarelor generații. Iar pentru a reuși la examen trebuie o pregătire temeinică”, a transmis acesta.