Mergi la conţinutul principal

Antoneta Ioniţă vrea mai mult respect pentru medicii de familie

• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a dorit să sublinieze că pe 19 mai s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Medicului de Familie, însă în România aceştia nu au avut decât să constate aceleaşi deficienţe pe care le reclamă deja de trei ani

 

Antoneta Ioniţă (deputat PNL Brăila) s-a arătat extrem de dezamăgită că pe 19 mai, de Ziua Internaţională a Medicului de Familie, în România, această categorie se vede din nou nevoită să constate deficienţele din sistem pe care le reclamă deja de trei ani. Parlamentarul a afirmat că, din punctul său de vedere, cei peste 11.400 de medici de familie din ţara noastră sunt trataţi de statul român ca şi cum ar fi “nişte cenuşărese ale sistemului medical”, deşi aceştia se află în prima linie atunci când vine vorba de sprijinirea pacienţilor.

“Ca medic de familie, le transmit întregul meu respect celor aflaţi în linia întâi a medicinei şi care, deşi se confruntă cu mari probleme, nu abandonează şi nu promovează jumătăţile de măsură. Medicul de familie este specialistul care are o vedere generală, de ansamblu, asupra stării de sănătate a comunităţi pe care o serveşte. Dar, mai ales, medicul de familie este, întâi de toate, un prieten al pacientului şi al familiei acestuia. De Ziua Internaţională a Medicului de Familie, mă aştept nu doar la felicitări stereotipe din partea Guvernului, a Ministerului Sănătăţii, ci la măsuri concrete de sprijinire a acestui sector extrem de important. Medicii de familie se confruntă în continuare cu mari probleme în derularea activităţii lor. Numărul mare de pacienţi, subfinanţarea sistemului, programul informatic precar, dar şi dispariţia de pe rafturile farmaciilor a unor medicamente generice, de bună calitate şi ieftine, ca urmare a aplicării nediferenţiate a taxei claw-back, ar trebui să se afle pe agenda de lucru a Ministerului Sănătăţii. În plus, actualul sistem nu este deloc ofertant pentru tinerii care ar putea să vadă în medicina de familie o oportunitate profesională”, a afirmat Ioniţă.

Sursa citată a ţinut să mai sublinieze faptul că România are nevoie de programe de prevenţie funcţionale, de programe naţionale pentru anumite categorii de afecţiuni, care să dea pacienţilor români şansa la supravieţuire sau la creşterea calităţii vieţii.

“Programe care să nu rămână doar pe hârtie şi care să beneficieze de finanţare constantă. Din păcate, deşi am atras atenţia de nenumărate ori cu privire la aceste deficienţe de sistem, totul rămâne la stadiul de proiecte şi de promisiuni. Actuala guvernare respinge pe bandă rulantă toate propunerile de îmbunătăţire a sistemului. Iar deficienţele din asistenţa medicală primară au ca principală victimă pacientul român şi dreptul acestuia la servicii performante”, a conchis deputatul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro