• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă susţine că România are la dispoziţie 33 miliarde de euro prin planul “Noua Generaţie UE” şi că ar trebui să folosească sumele în Educaţie şi Sănătate • parlamentarul susţine că pandemia de coronavirus a reliefat foarte multe deficienţe la aceste capitole, care ar trebui remediate cât mai rapid
Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă susţine că investiţiile în Educaţie şi Sănătate nu mai suportă nicio amânare. Parlamentarul a ajuns la această concluzie ca urmare a unei analize asupra situaţiei provocate de virusul COVID-19. Aceasta a emis, recent, un comunicat de presă pentru a reaminti faptul că România are la dispoziţie din partea Uniunii Europene, 33 miliarde euro, prevăzute a fi alocate prin planul “Noua Generaţie UE”, dintre care 21 miliarde euro sub formă de granturi nerambursabile, ocazie de care ar trebui să profite. Ioniţă consideră că banii vor ajuta la procesul de modernizare a României şi se vor regăsi în investiţii în infrastructura rutieră, de apă, aducţiuni de gaze, în companiile mari şi mici din industriile inovative şi, mai ales, acolo unde se impun reforme structurale. însă mai mult decât atât, Ioniţă este de părere că domeniile prioritare unde sumele ar trebui folosite, sunt: Educaţia şi Sănătatea.
“Consider că în capul listei de priorităţi trebuie să se afle cele două domenii care definesc viitorul unui popor şi la care am tot rămas corigenţi: Educaţia şi Sănătatea! Fără ele, nu se poate gândi viitorul şi rolul României într-o lume a provocărilor. Dincolo de boală, viaţă şi moarte, pandemia COVID- 19 ne-a făcut să constatăm cât de fragil este sistemul nostru de educaţie - sute de mii de copii care nu au nici acum acces la o tabletă sau la un laptop şi nici la internet, mii de cadre didactice în imposibilitatea de a comunica. Dacă, în marile universităţi, adaptarea la noile condiţii s-a realizat rapid, în şcolile din mediul rural, au existat învăţători şi profesori care le-au trimis elevilor teme şi explicaţii, prin intermediul funcţionarilor din primării, şi au primit feedback, pe aceeaşi cale. Sunt comunităţi care s-au mobilizat, primari care au considerat că pietruirea unui drum mai poate aştepta şi au preferat să cumpere tablete şi cartele de internet, sunt, însă, şi locuri în care nu a existat nicio preocupare pentru asta”, a declarat Ioniţă.
Deficienţele sistemului sanitar din România
Potrivit parlamentarului brăilean, pandemia COVID-19 ne-a adus în faţă şi o altă realitate legată de problemele din sistemul sanitar românesc, care ar trebui remediate cât mai rapid.
“Îl felicit pe colegul meu Nelu Tătaru şi pe toţi cei care au reuşit să facă astfel încât să trecem cu bine prin acest episod al pandemiei, fără pierderi majore, în condiţiile infrastructurii existente. Dar, nici aici timpul nu mai are răbdare! Sistemul sanitar românesc trebuie reaşezat, este nevoie de investiţii majore în spitale moderne, în echipamente, dar şi în personalul medical, pe care acum îl aplaudăm cu toţii, dar a cărui importanţă mâine o vom uita. Am văzut în această perioadă tot felul de erori manageriale, de încercări de a folosi la limita legii banul public. Sănătatea nu este tărâm de campanie electorală, iar numirea politică a managerilor, pe care PSD a practicat-o cu iresponsabilitate, şi-a arătat acum colţii. Da, avem nevoie de sute de kilometri de autostradă, de aducţiune de apă şi de gaze, de poduri şi de clădiri, dar trebuie să acceptăm că avem nevoie ca Educaţia şi Sănătatea să fie priorităţi zero, într-un proiect comun, al nostru, al românilor, respectat şi dus mai departe, indiferent cine s-ar afla la guvernare!”, a conchis Ioniţă.