• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă şi-a prezentat, ieri, raportul de activitate pe 2018, considerând că a fost un an dificil, “dominat de incompetenţa actualilor guvernanţi” • aceasta a avut 98 de propuneri legislative alături de colegii PNL-işti, 40 de interpelări şi întrebări, 41 de declaraţii politice, 20 de moţiuni şi 56 de luări de cuvânt de la începutul mandatului şi până în prezent • Ioniţă a punctat că s-a concentrat în mod special pe problemele pacienţilor şi ale medicilor din România, însă a fost atentă şi la nevoile brăilenilor
Primul parlamentar brăilean care a “ieşit la rampă” în faţa Brăilei pentru a-şi prezenta raportul de activitate pe anul 2018 este deputatul PNL Antoneta Ioniţă. Aceasta a emis, ieri, un comunicat de presă în care a prezentat cu ce s-a ocupat în Parlamentul României anul trecut, catalogând această perioadă drept “un an dificil şi dominat de incompetenţa actualilor guvernanţi”, de creşterea inflaţiei, dar şi de “o atmosferă generală de dezbinare permanentă şi scandaluri”. Pe scurt, Antoneta Ioniţă a afirmat că de la începutul mandatului şi până în prezent a avut 98 de propuneri legislative (alături de colegii săi din PNL), 40 de interpelări şi întrebări, 41 de declaraţii politice, 20 de moţiuni şi 56 de luări de cuvânt în plen. Deputatul a dorit să puncteze că din opoziţie este mai complicat pentru un parlamentar să îşi impună propriile măsuri sau puncte de vedere, însă a încercat să schimbe lucrurile. Ioniţă a punctat că în 2018, activitatea sa în Parlamentul României s-a concentrat, în principal, pe dificultăţile pacienţilor şi ale sistemul medical, un domeniu aflat mereu în impas, însă cu precizarea că a fost atentă şi la problemele punctuale ale brăilenilor, pe care a încercat să le impună pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.
“Unul dintre cele mai acute subiecte asupra căruia am atras în mai multe rânduri atenţia Ministerului Sănătăţii este dispariţia de pe piaţă a medicamentelor esenţiale, în special a celor cu preţ redus. S-au creat, astfel, dezechilibre majore în asigurarea accesului la tratament al pacienţilor, în urma dispariţiei de pe rafturile farmaciilor a mii de medicamente, cele mai multe cu preţuri sub 25 de lei, în marea lor majoritate fabricate în România. Această situaţie a fost cauzată de aplicarea unei taxe care a făcut ca preţul să nu acopere costurile de producţie, astfel că au fost scoase din fabricaţie. Situaţia rămâne una de actualitate, asupra căreia voi insista. Am atras atenţia, prin intermediul mai multor interpelări şi declaraţii politice, că medicina de familie, acolo unde se acordă 80% dintre consultaţii, rămâne o «Cenuşăreasă» a sistemului sanitar, subfinanţată şi unde medicii trebuie să facă faţă unei birocraţii excesive, care face ca timpul alocat consultaţiei pacienţilor să fie consumat cu sarcini şi rapoarte inutile. În plus, l-am interpelat pe ministrul Finanţelor Publice, căruia i-am reamintit că poate acorda facilităţi fiscale sub forma de credite avantajoase, de tipul «primul praxis», pentru dotarea cabinetului medical, o măsură care ar încuraja tinerii să se specializeze în medicina de familie şi să fie motivaţi să practice această meserie şi în mediul rural”, a declarat Ioniţă.
Cu ce se mai laudă deputatul PNL Brăila
Antoneta Ioniţă a dorit să mai precizeze că anul trecut a făcut demersuri pe lângă Ministerul Sănătăţii pentru demararea Programului naţional de diabet zaharat, prin care aproximativ 3.600 de copii bolnavi de diabet beneficiază de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, de pompe de insulină cu senzori de monitorizare şi de materialele consumabile aferente acestora, care le permit dreptul la o viaţă normală. Deputatul a mai punctat că a încercat să atragă atenţia în Parlament privind criza din spitalele brăilene, pe fondul subfinanţării sistemului sanitar şi în condiţiile în care 80% din buget reprezintă salariile personalului medical. Totodată, aceasta susţine că a semnalat faptul că atât la nivel naţional cât şi în judeţul nostru se perpetuează criza de medici specialişti.
“Am solicitat răspunsuri la întrebări care ţin de numărul insuficient de ambulanţe, de starea lor tehnică deficitară, vehiculele având prea multe sute de mii de kilometri ca să prezinte siguranţă deplină atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul şi voluntarii de pe ambulanţe. Am făcut demersuri pentru înfiinţarea, în Municipiul Brăila, de centre de permanenţă medicală, care să funcţioneze pe timpul nopţii şi la sfârşitul săptămânii, care ar ajuta pacienţii şi ar degreva Unitatea de Primiri Urgenţe. Primarul de Brăila a refuzat această alternativă a medicinei primare, în condiţiile în care activitatea medicală este decontată integral din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, iar eforturile municipalităţii ar fi presupus doar amenajarea unor spaţii pentru cabinete. Am demarat o campanie de prevenţie şi de informare a locuitorilor din judeţul Brăila, atât în comunităţile rurale, cât şi în mediul urban, «Responsabilitate pentru sănătate», un demers de conştientizare a brăilenilor că, până a ajunge la medic, fiecare trebuie să caute şi să găsească un mod sănătos de trai, care să le ridice calitatea vieţii şi care să le prelungească existenţa”, a mai precizat Ioniţă. Ca o paranteză, trebuie punctat totuşi că primarul Marian Dragomir nu a respins ideea de centre medicale de permanenţă, ci a anunţat că este de acord cu demararea unui proiect pilot în cartierul cel mai îndepărtat de Spitalul Judeţean, astfel că a solicitat Ministerului Educaţiei transferul unei foste grădiniţe pentru a putea fi transformată ulterior.
Revenind, Ioniţă a mai adăugat că i-a solicitat răspunsuri ministrului Sănătăţii la o serie de întrebări privind alocarea fondurilor pentru susţinerea campaniei de vaccinare a tinerelor împotriva cancerului de col uterin şi măsuri concrete pentru implementarea unui program de vaccinare HPV eficient şi funcţional.
“Împreună cu un grup de parlamentari, am reuşit să elimin din legislaţie o prevedere prin care cabinetele medicilor de familie, cele din ambulatoriile de specialitate şi cabinetele stomatologice erau obligate să treacă, din 2019, printr-un proces excesiv de acreditare. Am iniţiat un demers legislativ şi de modificare a prevederilor Codului Fiscal, astfel încât persoanele persecutate politic, cele care au fost deportate sau au fost în prizonierat, precum şi urmaşii acestora, să beneficieze de o serie de drepturi: scutire la plata impozitelor şi taxelor pe clădirea în care au domiciliul, precum şi de scutirea de taxe şi impozite pe teren.
Am fost iniţiator al legii prin care se doreşte ca gărzile efectuate de medici şi personalul medical să fie recunoscute ca vechime în muncă, indiferent dacă sunt efectuate la norma de bază sau la normele prin cumul. Este un timp de muncă neluat în calcul, ceea ce reprezintă o inechitate. Am militat pentru protecţia Pilonului II de pensii, care a constituit nu doar temă de declaraţii politice, dar şi de campanie de informare a cetăţenilor cu privire la consecinţele desfiinţării acestuia şi a reducerii procentului de contribuţie”, a mai adăugat PNL-ista.
Ioniţă a amintit printre altele şi faptul că a organizat, la Cabinetul Parlamentar, împreună cu Organizaţia Femeilor Liberale (OFL) şi Fundaţia John Maxwell România, o conferinţă cu tema “Nevoia de leadership în zona Brăila-Galaţi”, eveniment dedicat brăilenilor preocupaţi de dezvoltare personală şi de problematica actuală.
Ioniţă îi invită pe brăileni să îi viziteze cabinetul parlamentar
Deputatul PNL Brăila a ţinut să le mulţumească public cetăţenilor judeţului nostru pentru sprijin şi i-a invitat să îi urmărească activitatea pe pagina de Internet a Camerei Deputaţilor (http: www.cdep.ro). Mai mult, aceasta a dorit să îi invite la Cabinetul Parlamentar din Brăila, Bulevardul Independenţei nr. 8, Bloc B1, sc. 4, et. 1, jud. Brăila (program de audienţe: Vineri - de la ora 14:00 şi Sâmbătă - de la ora 10:00, cu programare în prealabil, la telefon 0746.58.62.32), pe cei interesaţi să i se adreseze. Aceasta a mai adăugat că acceptă sugestii, propuneri şi probleme ale brăilenilor şi pe adresa de e-mail: antoneta.ionita@cdep.ro.
“Marile probleme ale sistemului sanitar rămân în continuare nerezolvate, în ciuda promisiunilor de tot felul. Voi continua să solicit găsirea unei soluţii la criza medicamentelor generice, a medicamentelor ieftine, majoritatea de producţie autohtonă, care riscă să dispară de pe rafturile farmaciilor din cauza taxei claw-back. Voi relua discuţiile cu producătorii de medicamente, dar şi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, chiar acum, în vacanţa parlamentară, pentru că este nepermis ca pacienţii care au nevoie de aceste medicamente, în marea lor majoritate bolnavi cronici sau persoane în vârstă, să nu aibă acces la tratament. Situaţia medicilor aflaţi la început de carieră, care nu beneficiază de niciun ajutor din partea statului, astfel că preferă să plece în străinătate, dar şi situaţia medicinei de familie, în ansamblul ei, sunt alte puncte nevralgice şi trebuie pusă presiune pe actuala conducere a Ministerului Sănătăţii, pentru ca lucrurile să se apropie măcar de o normalitate. Situaţia generală din România este una îngrijorătoare, vedem cu toţii cum inflaţia creşte, cum cifrele economice sunt tot mai contradictorii şi ascund, de fapt, o prăbuşire a economiei. Cred că societatea românească are nevoie de nişte dezbateri pe fond, de nişte clarificări, pe care actuala guvernare, din păcate, nu are capacitatea şi dorinţa să le genereze, dar pe care noi, parlamentarii, avem datoria să le forţăm”, a conchis deputatul.