Preşedintele PNL, Crin Antonescu, îl atacă dur pe premierul Victor Ponta, fostul său partener de guvernare, considerând că invocarea de către liderul PSD, în contextul cazului Radu Mazăre, a celor 7,4 milioane de români de la referendumul din 2012 este un truc al premierului, care dă dovadă de o demagogie cu gust îndoielnic.
Antonescu a fost întrebat, la Gândul Live, cum vede afirmaţia lui Victor Ponta în care a făcut referire la cei 7,4 milioane de români care au votat în 2012 la referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu raportată la anchetele asupra unor lideri PSD.
"Acesta este un truc tipic domnului Ponta, din păcate (...) 7,4 milioane de oameni nu au nimic comun cu situaţia domnului Mazăre. Domnul Mazăre poate să fie nevinovat, pornesc de la asta, prezumţia de nevinovăţie, s-ar putea să fie dovedit vinovat, sper să nu se întâmple aşa, sper pentru oricine. Nu este exclus să se petreacă să spune pe parcursul cercetării cazului domniei sale chiar nişte încălcări de reguli, nişte abuzuri, oricum ar fi nu are nimic de a face cu cei 7,4 milioane de oameni (...) Nu e corect din partea domnului Ponta să folosească acest număr mare de oameni cu tot ceea ce au pus ei atunci în acel vot drept paravan pentru o percheziţie la Mazăre", a afirmat Antonescu la Gândul Live.
Demagogie a la Ponta
El a adăugat că în cazul lui Victor Ponta a observat o deformare a retoricii acestuia într-un mod demagogic.
"Un tip de demagogie. Demagogia este un ingredient care din păcate, aici sper să greşesc - dar trebuie să o spun - e un ingredient care se găseşte în reţeta oricărui politician şi oricărui partid politic. E ca sarea, unii mănâncă mai sărat, alţii mănâncă foarte puţin sărat, dar un praf aşa, e la toţi", a afirmat Antonescu, precizând că nu exclude demagogia nici în cazul său personal.
"La domnul Ponta anume, e un tip de neodemagogie de un gust foarte îndoielnic", a completat preşedintele PNL.
Totodată, el a afirmat că Victor Ponta este, din punct de vedere politic, "destul de omnivor", în sensul că se poate înţelege cu oricine şi poate face pace cu cei cu care a avut un război.
Bătălie pentru preluarea justiţiei
În ceea ce priveşte justiţia, Antonescu a afirmat că în prezent are loc "o bătălie pe preluarea acestui sistem, pe bucăţi din acest sistem, pe echilibrul de influenţe, ceea ce ar putea să ne ducă la situaţia teribilă ca de unde bănuiam influenţa unui centru de putere asupra justiţiei sau a unor părţi de justiţie, să avem acum bătălia a doi centri de putere şi deci şi mai puţină justiţiei independentă".
El a menţionat că "în general" crede că sunt dosare politice, exemplificând prin cel lui Adrian Năstase, care a "denotat influenţe şi interese politice" deoarece în jurul acestui caz s-a "învârtit nefiresc de multă politică".
Liderul PNL a fost întrebat dacă dosarul lui Liviu Dragnea este un dosar politic. "Dacă nu există în acest dosar nimic credibil, ca acuzaţie, despre cumpărare de voturi, despre organizare şi implicare în fraudarea unor voturi, atunci nu putem avea decât un dosar politic şi eu sper că nu suntem în această situaţie, că e doar o cauză căreia instanţa îi va găsi soluţia justă", a mai răspuns Antonescu.
Premierul Victor Ponta, lider PSD, a comentat scurt, marţi, informaţia privind percheziţiile începute de procurorii DNA în cazul primarului Radu Mazăre, spunând că "7,4 milioane nu cred că reuşesc până în noiembrie", referitor la numărul persoanelor care au votat pentru demiterea preşedintelui Băsescu.