Scandal, declaraţii acide şi surprize ieri, în plenul Parlamentului, la şedinţa de votare a guvernului Ponta 3, care a trecut cu peste 320 de voturi „pentru". Anterior votului, în dezbaterile din plen, Crin Antonescu a declarat că noul Cabinet propus de Victor Ponta se poate numi "Boc 7" sau "Guvernul Ponta - Boc", menţionând că este format prin traseismul folosit în regimul Traian Băsescu şi aplicat de PSD în prezent.
Antonescu a susţinut că PSD a anunţat la începutul acestui an "un program politic destul de straniu în termeni practici pentru un partid aflat la guvernare, şi anume lupta împotriva regimului Traian Băsescu".
"Constatăm azi că primul ministru şi PSD refuză intrarea pe deplin justificată şi legitimă a lui Klaus Iohannis în Guvernul României, preferând să rupă această mare alianţă, adică făcând în fond ce a făcut Traian Băsescu în 2009, în faţa unei majorităţi parlamentare şi preferă să facă un Guvern în care, cu tot respectul şi fără niciun reproş pentru UDMR, să avem vicepremieri din Cabinetul Emil Boc, miniştri din Cabinetul Emil Boc, aşa încât, dacă am fi maliţioşi, am putea spune că e vorba de Guvernul Ponta 3 sau Boc 7, sau de un Guvern Ponta - Boc", a susţinut Antonescu.
Liderul PNL a afirmat că trebuie să recunoască faptul că "PSD şi Victor Ponta fac paşi serioşi înainte" în lupta cu Traian Băsescu împlinind lucruri pe care nici şeful statului nu le-a reuşit.
El a menţionat că traseimul parlamentar redevine cu acest prilej, al ruperii USL, decisiv în a redesena majorităţi "împotriva votului dat de cetăţeni".
Antonescu i-a cerut demisia lui Ponta
Liderul PNL a afirmat că noul Guvern este unul al PSD, "cu ajutorul necesar şi oarecum tradiţional al UDMR"."
"Restul, cu tot respectul, sunt fantome, sunt depozite de traseişti. PSD îşi asumă în acest moment, preluând acele experienţe din regimul Băsescu şi aplicându-le, guvernarea României", a mai declarat Antonescu.
Preşedintele PNL a spus în plen că are o propunere pentru premierul Victor Ponta: "Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL", a anunţat Antonescu în plenul reunit.
Antonescu a continuat: "Nu ştiu răspunsul. Nu facem asta, nu aveţi acest curaj. Dintr-un simplu motiv, nu din cauză că trebuie să treceţi pe la Cotroceni, că aţi mai trecut, nu-i vorbă, ci pentru că, îmi pare rău să spun, dar e adevărat: Eu dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, sunt acelaşi, ba am chiar mâinile mai libere. Dumneavoastră, dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic".
Replica lui Ponta
USL încă există sub diverse forme în formă parlamentară, lucru demonstrat că preşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor au fost aleşi prin USL, şi nu se poate sta în această poziţie spunând că nu mai există USL, a afirmat premierul Ponta.
El a amintit că Antonescu a anunţat că va demisiona de la Senat dacă preşedintele Traian Băsescu nu va fi demis prin referendum, în 2012, ceea ce nu s-a întâmplat, şi a făcut astfel o comparaţie între liderul PNL şi Băsescu, care a afirmat, în 2007, că va demisiona în cinci minute.
"Avem un preşedinte care a anunţat că demisionează în 5 minute şi e în funcţie. Avem un alt preşedinte care a spus că demisionează dacă nu trece referendumul şi e în funcţie", a spus Ponta. „Eu nu anunţ că demisionez", a adăugat premierul.
După această afirmaţie, Crin Antonescu a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte al Sernatului.
"Dragi colegi, eu demisionez din funcţia de preşedinte al Senatului", a anunţat Crin Antonescu în plen.
În urma acestui anunţ, parlamentarii liberali au scandat repetat "Demisia", la adresa premierului Victor Ponta. După anunţul demisiei din funcţia de preşedinte al Senatului, Crin Antonescu a părăsit prezidiul şi a ocupat un loc în sala de plen.
Problema programului de guvernare al USL
Anterior şedinţei parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a declarat că premierul Victor Ponta ar trebui să treacă prin Parlament noul program de guvernare, prin asumarea răspunderii, înainte de validarea componenţei noului guvern.
"Înainte de a valida componenţa noului Guvern, prin asumarea răspunderii să treacă (Victor Ponta - n.r.) prin Parlament cu noul program de guvernare. Vă asigur că nu este o chichiţă, este o condiţie a legitimităţii noii structuri guvernamentale, urmare a schimbării structurii politice a majorităţii care susţine Guvernul. Nu se poate continua cu un program în care este menţionat de multe ori USL, când USL nu se mai află la guvernare", a afirmat Băsescu, marţi, la Palatul Cotroceni.
El a explicat că există în momentul de faţă noi obiective asumate prin protocoale bilaterale, care trebuie incluse şi ele în programul de guvernare.
Şeful statului a vorbit şi despre riscurile pe care le presupune "forţarea" unui vot în Parlament, fără modificarea programului de guvernare. "Altfel, forţarea unui vot, fără modificarea programului, are două riscuri. Unul, hotărârea să fie atacată de 50 de membri ai Parlamentului şi, din câte ştiu, va fi atacată hotărârea Parlamentului, şi atunci se suspendă desemnarea miniştrilor, până când se pronunţă Curtea Constituţională. Al doilea risc este declanşarea conflictului între instituţiile statului, între Preşedinţie şi Parlament, având ca obiecţiuni exact faptul că se instalează o nouă structură politica, o nouă structură guvernamentală, pe un program care a fost votat în cu totul altă componenţă politică a Guvernului. Eu cred că trebuie respectat spiritul Constituţiei şi România are nevoie de un Guvern care să fie reinstalat repede şi legitim. Sigur, este greu să mai obţii legitimitatea votului pentru USL, mai ales că din noua structură politică fac parte UNPR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor, care au susţinut şi guvernele Emil Boc şi Ungureanu", a adăugat Băsescu.
În context, el a afirmat că este nevoie "măcar" de legitimitate parlamentară.
Ponta nu a ţinut cont de sugestile preşedintelui
"Dânsul (Victor Ponta - n.r.) încearcă să rezolve această problemă (a programului de guvernare - n.r.) la Parlament şi sunt convins că încearcă în modul cel mai sincer să o rezolve. Mie mi-a promis că încearcă să rezolve această problemă. Nu vă pot garanta că este de acord cu mine, dar eu i-am prezentat variantele care pot fi", a afirmat Băsescu, la Palatul Cotroceni.
El a opinat că este posibil ca premierul să discute cu liderii partidelor de coaliţie cu privire la soluţia care poate fi găsită.
Cu toate acestea, Ponta nu a ţinut cont de sugestiile preşedintelui. Premierul a declarat că speră ca preşedintele Băsescu să accepte noul Guvern, precizând că se află în Parlament în baza articolului 85 din Constituţie privind strict schimbarea compoziţiei politice a Guvernului şi că noul Executiv continuă programul de guvernare aprobat în 2012.
El a arătat că, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, hotărârile Parlamentului, inclusiv de validare a noului Guvern, sunt obligatorii pentru preşedinte, iar un refuz al acestuia presupune încălcarea gravă a Constituţiei.