Mergi la conţinutul principal

Anticampania electorală

* fie că se află în cursa pentru fotoliul de primar, şefia Consiliului Judeţean sau un post în cadrul celor două consilii, pentru a-şi atinge scopul, unii dintre participanţi par să-şi fi uitat cu desăvârşire intenţiile iniţiale, de a desfăşura o "campanie curată" * indiferent de tabără, politicienii se plâng că le-au fost vandalizate materialele de campanie electorală şi că au avut diverse probleme din cauza adversarilor, fapte pentru care spun că au depus plângeri şi sesizări * întrebaţi în acest sens, reprezentanţii BEJ Brăila au declarat că nu există astfel de probleme semnalate până acum

Campania electorală la Brăila pare să fi încins spiritele în rândul candidaţilor şi al formaţiunilor politice din care aceştia fac parte. La numai 15 zile de la începerea "competiţiei", deja există mai multe cazuri în judeţ şi municipiu, ce demonstrează dorinţa celor înscrişi în cursă de a-şi taxa cu orice preţ adversarii şi de a obţine un avans. Fie că se plâng de afişe distruse, bannere tăiate sau rupte, presiuni şi atacuri pe diverse căi sau fac afirmaţii împotriva contracandidaţilor, politicienii brăileni au un singur vinovat pe care îl arată cu degetul - tabăra adversă. Chiar dacă o spun pe faţă sau doar dau de înţeles, cei înscrişi pentru alegerile din 10 iunie profită de orice ocazie pentru a lupta împotriva contracandidaţilor, apelând la tot felul de mijloace de a se promova pe ei înşişi şi de a denigra, totodată, imaginea adversarului.

Primele semne

Probleme în legătură cu cele amintite mai sus au fost semnalate încă dinaintea începerii oficiale a campaniei electorale. Mai exact, cu o zi înainte de start, Aurel Simionescu anunţa deja aplicarea a 12 sancţiuni contravenţionale pentru montarea fără autorizaţie de materiale propagandistice şi cu caracter defăimător. Nu a durat foarte mult şi jocurile s-au complicat prin apariţia presiunilor pentru retragerea contracandidaţilor. Cel puţin asta susţineau atunci liderii UER Brăila. Reamintim că Mihai Chelu, candidatul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean din partea Uniunii Ecologiste din România (UER) Brăila, a declarat că la începutul campaniei au fost făcute presiuni asupra sa şi că a primit oferte de la alte formaţiuni politice pentru a ieşi din cursă. "Am fost abordat să mă retrag din competiţie pentru a nu trage din voturi şi pentru a nu înclina balanţa într-un mod sau altul", spunea Chelu, la acea vreme, refuzând totuşi să precizeze identitatea "ofertanţilor". Nu a durat mult şi au pornit incidentele legate de bannere şi aprobările necesare pentru montarea acestora. Cel mai important caz a fost cel legat de candidatul independent la preşedinţia CJ, Sergiu Diacomatu, faţă de care USL-ul a făcut plângere pentru a-i fi demontate bannerele. Era vorba despre 94 de materiale electorale montate pe stâlpii SC "Braicar", fără autorizaţie, situaţie ulterior remediată de către candidat. Tot în aceeaşi perioadă, probleme cu montarea ilegală de bannere pe stâlpi au fost înregistrate de către IPJ Brăila şi în judeţ. În comuna Ciocile, poliţiştii au prins în flagrant trei localnici care montau bannere fără autorizaţie, la Viziru a fost amendat un localnic care monta acelaşi tip de material pe stâlpii de electricitate, la fel la Bărăganul, pe DE 584, dar şi la Roşiori. Toţi cei prinşi au fost în cele din urmă amendaţi cu câte 600 de lei, conform legii. Pentru ca peisajul să fie complet, nu a durat mult şi au început atacurile mai serioase între contracandidaţi. Reamintim că, în plină campanie electorală, candidatul la Primăria oraşului Ianca din partea AVB se plângea că este "atacat" de primarul PSD-ist în funcţie. Mai exact, Fănel Băluţă (AVB), preşedintele Fundaţiei "Ambulanţa pentru voi", susţinea că s-a trezit cu poliţiştii pe cap după ce primarul George Chiriţă (PSD) i-a făcut o plângere, acuzându-l că oferă servicii medicale localnicilor pentru a-i determina să îl voteze.

Butoiul cu pulbere

Problemele actualei campanii electorale par a se adânci odată cu apropierea zilei de 10 iunie. La nici jumătate din perioada destinată propagandei electorale, candidaţii de la Brăila par a se concentra tot mai tare pe "schilodirea" adversarilor. În urmă cu o săptămână, liderii PRM Brăila au primit vizita preşedintelui de partid, Corneliu Vadim Tudor, însă nu fără bătăi de cap. Mai exact, PRM-iştii aleseseră ca locaţie pentru vizita politicianului Teatrul "Maria Filotti", însă cererea le-a fost respinsă cu doar o zi înaintea evenimentului. Potrivit liderilor filialei brăilene a "României Mari", vizita a fost îngreunată pe motive politice. "Eu m-am ocupat de organizarea acestui eveniment şi vreau să vă spun că mi s-au pus piedici din toate părţile. PSD-ul încearcă să politizeze absolut tot în Brăila", spunea pe atunci Ionuţ Constantinescu, candidat la funcţia de consilier local PRM. În replică, Aurel Simionescu a explicat că cererea a fost făcută mult prea târziu şi că teatrul a fost rezervat strict evenimentelor culturale în perioada alegerilor. Un alt caz important, care a marcat creşterea "focului electoral", a fost cel semnalat de candidatul independent Sergiu Diacomatu, legat de distrugerea bannerelor şi afişelor sale, precum şi acuzaţiile acestuia la adresa candidaţilor USL. Concret, acesta spunea că angajaţii Primăriei fac presiuni asupra agenţilor economici pentru a expune în vitrine postere USL şi că i-au fost vandalizate peste 120 de bannere, la comandă politică. "Toate bannerele vandalizate, tăiate, au fost ale candidatului Diacomatu Sergiu. Niciun banner al PSD-ului, niciun banner al lui Gheorghe Bunea Stancu, ceea ce mă face să mă gândesc că nu poate fi din altă parte această comandă primită decât din partea domnului Gheorghe Bunea Stancu", spunea Diacomatu, în urmă cu câteva zile. De asemenea, un alt motiv de "ceartă" între candidaţi a fost apariţia televizată a preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, în cadrul Festivalului "George Grigoriu". Gestul acestuia a dus la plângeri din partea contracandidaţilor la Biroul Electoral Judeţean, însă au fost respinse ca nefondate.

26elect2Pe faţă şi pe la spate

Dacă replicile acide la adresa contracandidaţilor din cadrul conferinţelor de presă nu erau suficiente, campania electorală brăileană 2012 a mai adus un element nou - materialul de anticampanie. În condiţiile în care unii candidaţi aleg să îşi atace adversarii pe faţă, prin mesaje publice sau declaraţii în presă, alţii aleg să lanseze materiale propagandistice împotriva contracandidaţilor. Un astfel de pliant, cu titlul "Diacomatu Fiul PDL - Eu, fiul risipitor al Brăilei", a împânzit străzile municipiului, la mijlocul campaniei electorale. Materialul aduce un mesaj defăimător la adresa independentului, sub forma unui scurt Curriculum Vitae, ce conţine informaţii defăimătoare la adresa celui amintit. "Experienţă profesională - numit politic de PDL la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii, hobby - prietenia cu proxeneţii, traficanţii şi cămătarii, datorii - 3.000.000 euro: Elena Udrea, 200.000 de euro: Titi Sgârcitu - cămătar Brăila", sunt doar câteva dintre mesajele anti-Diacomatu transmise prin intermediul pliantului, suspectat de brăileni a fi opera PSD-iştilor.
De menţionat că aceasta ar fi prima mişcare de după Revoluţie, din partea social-democraţilor brăileni, de a promova o campanie de denigrare a unui contracandidat.

Politicienii şi atacurile electorale

În urma semnalărilor tot mai dese în legătură cu "atacurile" asupra bannerelor şi afişelor electorale din partea candidaţilor, redactorii "Obiectiv" au stat de vorbă cu reprezentanţi ai AVB şi USL Brăila, pentru a afla o situaţie concretă în acest sens. Întrebat în legătură cu desfăşurarea campaniei electorale şi vandalizarea mesh-urilor şi afişelor, Cătălin Boboc, preşedintele PNL Brăila, a spus: "Au fost, tot timpul sunt astfel de lucruri. Oamenii nu înţeleg că deşi este o perioadă de luptă electorală, ar trebui să existe în continuare respectul. Ne-am trezit cu bannere tăiate - că se mai întâmplă să le rupă şi vântul e alta, afişe rupte, vopsite, colorate, dar chiar dacă nu e un lucru tocmai normal, aş spune că aşa s-a întâmplat tot timpul şi cred că începe să devină o normalitate. Un lucru care, repet, nu ar trebui să existe", a declarat Boboc, indicând că astfel de incidente se petrec în tot judeţul şi că, deşi s-au făcut sesizări, asemenea cazuri sunt foarte greu de oprit şi rezolvat. Legat de acelaşi subiect, Aurel Simionescu, prim-vicepreşedintele PSD Brăila, a explicat că astfel de lucruri nu îl şochează când vine vorba de campania electorală. "Au fost bannere şi mai rupte, şi lovite, dar e greu de spus dacă a trecut o maşină pe acolo întâmplător sau pusă de cineva. La fel, de la ploaie, vânt, furtună s-au mai desprins unele dintre ele, mi-e greu să spun dacă cumva unul dintre ele a fost special tăiat sau nu. Sunt lucruri care se întâmplă în campanie, problema este să nu expandeze treaba, să apară alte minuni. Legat de acest aspect, USL-ul a făcut diverse plângeri de genul ăsta la BEJ, dar lucrurile astea sunt făcute mai mult ca să prevenim", a explicat Simionescu. Mult mai acid în acest sens s-a arătat reprezentantul AVB Brăila, Constantin Dumitriu, preşedintele democrat liberalilor brăileni. "Am avut materiale de campanie distruse, bannerele şi steagurile de pe stâlpi. Sunt cazuri, mai ales în comune, unde oamenii noştri sunt ameninţaţi de primarii USL în funcţie. Se lucrează la intimidare, sunt probleme. USL-ul face campanie murdară, au apărut tot felul de mesaje mincinoase cu Diacomatu, în judeţ, în stilul USL-ului. Au fost depuse din partea Alianţei Pentru Viitorul Brăilei mai multe plângeri la Biroul Electoral Judeţean, unele au şi primit răspuns, altele sunt în curs de rezolvare", a declarat PDL-istul. În ciuda faptului că toţi politicienii întrebaţi au specificat că au depus plângeri la Biroul Electoral Judeţean Brăila, reprezentanţii acestuia spun că nu au primit astfel de sesizări. "N-am avut reclamaţii asupra situaţiilor de rupere a bannerelor, afişelor, mesh-urilor. Nu au fost plângeri legate de aceste lucruri, în schimb au fost pe alte aspecte. Am avut o plângere legată de participarea preşedintelui Consiliului Judeţean la Festivalul «George Grigoriu», care a fost soluţionată ieri. Aceasta a fost respinsă, în principiu s-a apreciat că cel în cauză îşi exercita funcţia de preşedinte al CJ Brăila şi nu şi-a făcut campanie", ne-a declarat judecătorul Vasile Viorel, locţiitor al preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 9 Brăila. În legătură cu problemele semnalate în judeţ, reprezentantul BEJ ne-a spus: "Despre situaţiile din judeţ noi aflăm dacă se face calea de atac împotriva hotărârii date la birourile de circumscripţie la noi. Până acum nu am avut exercitată cale de atac, ca noi să ne pronunţăm", a explicat sursa citată.

32 de incidente electorale în judeţul Brăila

Conform datelor statistice oferite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, de la debutul campaniei electorale şi până în prezent au fost înregistrate 32 de incidente electorale, cele mai multe fiind reprezentate de afişajul electoral în locuri nepermise, fiind aplicate 32 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 18.400 de lei. De asemenea, potrivit poliţiştilor, au fost sesizate cinci infracţiuni, două pentru încălcări ale Legii nr. 67/2004 (promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale) şi trei pentru furt sau distrugere.

25elect3Campania internauţilor

O altă modalitate de a-şi face campanie, ce pare să le surâdă candidaţilor brăileni, este cea prin intermediul internetului. Foarte mulţi dintre cei înscrişi în cursa pentru alegerile din 10 iunie au profil pe cel puţin un site de socializare şi încearcă să îşi promoveze imaginea. Acest lucru este foarte bine simţit în special în rândul candidaţilor independenţi, Simona Drăghincescu şi Sergiu Diacomatu, care au atât blog personal, cât şi cont pe FaceBook, unde nu se sfiesc să îşi facă propagandă electorală. Chiar dacă au cont pe FaceBook, un pic mai rezervaţi în ceea ce priveşte promovarea electorală sunt Gheorghe Bunea Stancu, Adrian Vacu, Viorel Balcan şi Dan Păun. În afară de cei menţionaţi, niciunul dintre aspiranţii la fotoliile de primar sau preşedinte CJ Brăila nu pare să aibă un contact clar cu internetul. Nu lipsită de importanţă şi de spectacol este şi anticampania de pe FaceBook. Pe acelaşi model al fluturaşilor calomnioşi, Sergiu Diacomatu s-a trezit, zilele trecute, cu un cont fantomă în reţeaua de socializare. În câteva zile, contul a fost desfiinţat de către reprezentanţii FaceBook. De partea cealaltă, aproape 200 de internauţi brăileni au aderat la un grup ce poartă numele "M-am săturat de Bunea Stancu". Membrii grupului postează imagini editate, articole din ziare şi comentarii ce îl vizează pe preşedintele PSD Brăila.
Foarte activi pe site-ul www.obiectivbr.ro, la rubrica "Comentarii", sunt însă gherilele internaute ale candidaţilor. Zeci de nick-uri diferite, dar care pleacă de la acelaşi IP, adică de la acelaşi utilizator, lansează atacuri pe platforma electronică a cotidianului "Obiectiv". Comentariile, de multe ori calomnioase, îi vizează, în principal, pe Gheorghe Bunea Stancu şi Sergiu Diacomatu. Siliţi de împrejurări, administratorii site-ului www.obiectivbr.ro au accelerat şi accentuat moderarea şi cenzurarea comentariilor şi îi roagă pe "postaci" să păstreze un ton civilizat, altfel conturile lor vor fi blocate, iar accesul la site va fi restricţionat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro