Ansamblul folcloric de la Tufeşti, premiat la Lieşti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ansamblul folcloric de la Tufeşti, premiat la Lieşti

• „Ca pe baltă” a obţinut Premiul al II-lea  la secţiunea „Ansambluri folclorice de datini şi obiceiuri de iarnă”

 

Ansamblul folcloric „Ca pe baltă”, de la secţia externă Tufeşti a Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila, coordonat de prof. Veta Gheorghe, a obţinut Premiul al II-lea  la secţiunea „Ansambluri folclorice de datini şi obiceiuri de iarnă” în cadrul Festivalului-Concurs interjudeţean de datini şi obiceiuri de iarnă „Cununiţa  satului” Lieşti, judeţul Galaţi.
Organizat de Primăria Lieşti, Asociaţia “Cununiţa Satului” Lieşti şi Parohia „Cuvioasa Parascheva” Lieşti pe 3 decembrie 2016 la Căminul Cultural din localitate şi aflat la cea de-a treia ediţie, evenimentul s-a constituit într-un prilej de promovare a obiceiurilor de iarnă specifice zonelor din care au  venit   grupurile participante. Pe lângă secţiunea la care au participat păstrătorii de datini de la Tufeşti, festivalul a mai inclus şi secţiunea „Ansambluri de cântece şi dansuri”, fiind precedat de parada portului popular.
După cum ne-a informat Gigi-Cristian Morozan, manager interimar al Şcolii Populare de Arte, ansamblul „Ca pe baltă” a luat fiinţă în anul 2010 şi îşi propune să păstreze şi să valorifice zestrea etno-folclorică specifică zonei Brăilei, fiind format din elevi înscrişi la Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” care evoluează atât în formaţii de dansuri populare pe vârste, formaţii mixte, de fete, de colindători, cât şi ca solişti. „Repertoriul este din ce în ce mai diversificat şi cuprinde mai toate jocurile populare cunoscute din judeţul Brăila, dar mai ales moştenite de la moşii şi strămoşii satului. De-a lungul existenţei sale, Ansamblul a participat la numeroase spectacole şi festivaluri folclorice, unde a obţinut diplome şi trofee. Prin membrii acestui ansamblu, dornic de afirmare, localitatea Tufeşti deţine încă şi astăzi un repertoriu de colinde arhaice, cântate în manieră antifonică, dar şi alte datini şi obiceiuri păstrate şi preluate de la formaţia de colindători bătrâni”, a subliniat Gigi-Cristian Morozan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro