Mergi la conţinutul principal

ANIF şi fermierii, gata pentru începerea irigatului

* chiar dacă în ultimele zile a plouat destul de consistent, agricultorii brăileni nu uită seceta de anul trecut şi vor să fie pregătiţi pentru orice

 

 

 

 

Evoluţia contradictorie a vremii e un motiv în plus pentru fermieri să fie pregătiţi şi pentru o eventuală secetă, iar în sprijinul acestei preocupări vine şi ANIF Brăila. “Deja am trecut la umplerea canalelor cu apă, dar nu la un nivel maxim, ci unul optim; funcţie de evoluţia vremii şi solicitări. La zi, avem încheiate 534 contracte pentru livrarea apei către OUAI (Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii n.n.), dar şi către alţi solicitanţi, corespunzător unei suprafeţe de 245.540 hectare, iar acţiunea de contractare continuă”, ne-a informat Mihaela Bordei, directorul filialei locale a ANIF.

Potrivit acesteia, ANIF Brăila are ca ţintă readucerea, în fiecare an, a cel puţin 10.000 de hectare de teren arabil în circuitul normal de irigaţii, după ce astfel de suprafeţe au stat nefolosite zeci de ani. Un asemenea lucru s-a întâmplat la Horia, iar acum , după lucrările de reparaţii şi întreţinere necesare, repornim staţiile SRP -2C de la Surdila Greci (pentru 7.195 hectare) şi SRP – II Cuza Vodă de Salcia Tudor, cu 3.657 hectare. Înainte de declanşarea campaniei de irigat, fac un apel la fermieri ca, pentru mai buna gospodărire a apei şi diminuarea cheltuielilor, să se practice un irigat raţional şi strict necesar, fără apă în exces şi băltiri, care conduc la sărăturarea şi degradarea solului. A se reţine că apa , în conţinutul ei, are săruri. De asemenea, sunt necesare şi măsuri pentru o mai bună gospodărire a apei, inclusiv prin instalaţiile de irigat prin picurare. Chiar la porumb, cum deja a început să se practice, pentru prima dată, în judeţul nostru”, ne-a mai spus directorul ANIF Brăila.

Solicitând o opinie fermierului cu experienţă Florian Vizireanu, acesta ne-a declarat, în urmă cu câteva zile, înainte de precipitaţiile consistente din data de 20 mai: “Trebuie să fim mereu cu ochii pe cer şi la starea culturilor. Nu de alta, dar recentele variaţii foarte mari de temperatură (foarte frig, foarte cald) au “păcălit” pomii fructiferi, cărora le-au căzut prematur florile, cu afectarea fructelor în formare. Cât priveşte irigatul, suntem gata să solicităm şi să folosim apa imediat ce condiţiile o impun. Iar soarele arzător cred că va grăbi acest lucru”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro