Preşedintele Consiliului Judetean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate că ar fi încălcat regimul juridic privind conflictul de interese. Mai clar, inspectorii A.N.I. susţin că Stancu, în calitate de şef al CJ Brăila, ar fi semnat cinci contracte finanţate din bani publici în valoare de peste 638.000 euro cu o companie la care deţine acţiuni, mai exact "Concivia". Potrivit unor surse centrale, contractele respective s-ar referi la reabilitări de drumuri publice şi de spaţii medicale, însă, deocamdată, nu se cunosc detalii în acest sens. Vestea că A.N.I. a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către preşedintele CJ Brăila a infracţiunii de conflict de interese şi a altor fapte de natură penală a inflamat, ieri, opinia publică brăileană şi nu numai.
Totul a început de la comunicatul postat pe site-ul oficial al A.N.I., la primele ore ale zilei. "Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 253 indice 1 din Codul Penal al României, de către domnul Stancu Gheorghe Bunea, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila", se arată în comunicat. Mai departe, A.N.I. explică în cadrul documentului on-line ce anume înseamnă conflictul de interese şi cum poate el apărea: "Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, «prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor ce îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative», iar potrivit dispoziţiilor art. 253 indice1 din Codul Penal al României, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat direct sau indirect un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv".
Anchetă de trei luni
În cadrul aceluiaşi comunicat, A.N.I. precizează faptul că preşedintele CJ Brăila a fost înştiinţat, pe 21 iunie 2011, că s-au demarat procedurile de evaluare în cazul său, iar în luna august i-au fost aduse la cunoştinţă drepturile de care beneficiază în vederea apărării sale. Pe 12 septembrie, avocatul ales de către Stancu ca să îl reprezinte în faţa inspectorilor A.N.I. a depus la dosarul de evaluare punctul de vedere al clientului său cu privire la cele ce îi erau imputate. "Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010 referitoare la înştiinţarea persoanelor evaluate, domnul Stancu Gheorghe Bunea fiind informat, prin adresa nr. 71761/G/I.I./21.06.2011 (confirmare de primire din data de 23.06.2011), despre declanşarea procedurii de evaluare. Prin intermediul adresei nr. 93846/G/I.I./24.08.2011 (confirmare de primire din data de 26.08.2011), i-au fost aduse la cunoştinţă domnului Stancu Gheorghe Bunea drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris - precum şi elementele identificate. La data de 12.09.2011, apărătorul ales al domnului Stancu Gheorghe Bunea s-a prezentat la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate, ocazie cu care a luat cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare. La data de 12.09.2011, domnul Stancu Gheorghe Bunea a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere", se specifică în comunicat.
A.N.I îl acuză pe Stancu că a băgat în conturile "Concivia" peste 600.000 de euro din bani publici
În urma evaluărilor demarate în luna iunie, inspectorii A.N.I. au descoperit că Stancu, în calitate de preşedinte al CJ Brăila, "a semnat un număr de 5 contracte, în valoare totală de 2.731.038,86 lei (fără TVA) - aproximativ 638.212 Euro (fără TVA), încheiate de către Consiliul Judeţean Brăila cu S.C. CONCIVIA S.A. (societate în cadrul căreia S.C. BURSAGRIROM S.A. este acţionar majoritar, iar domnul Stancu Gheorghe Bunea deţine calitatea de acţionar majoritar în cadrul S.C. BURSAGRIROM S.A.), încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei". Totodată, inspectorii susţin că există diverse "indicii referitoare la posibila săvârşire de către domnul Stancu Gheorghe Bunea a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 253 indice1 din Codul Penal al României, ca urmare a semnării, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, a celor 5 contracte, în valoare totală de 2.731.038,86 lei (fără TVA) - aproximativ 638.212 Euro (fără TVA), încheiate de către Consiliul Judeţean Brăila cu S.C. CONCIVIA S.A".
În acest context, A.N.I. a dispus sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la "posibila săvârşire de către domnul Stancu Gheorghe Bunea, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, a infracţiunii de conflict de interese şi a altor fapte de natură penală, prevăzute şi pedepsite de Codul Penal al României". Totodată, s-a dispus iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Inspectorii A.N.I. au ţinut să sublinieze în comunicatul făcut public faptul că, în plus, dacă cele sesizate în legătură cu Stancu se confirmă, atunci acesta riscă atât eliberarea din funcţie, cât şi faptul că nu ar mai putea ca, timp de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, să mai candideze pentru o funcţie publică. "Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective".
"Ei zic că pe indirect am făcut, am dres, dar nu au nimic..."
În ce priveşte punctul de vedere al preşedintelui CJ Brăila pe această temă, Stancu le-a declarat jurnaliştilor de la presa centrală că A.N.I. nu are un caz împotriva lui şi că faptele nu se confirmă: "Eu consider în continuare că nu are legătură cu conflictul de interese ce au sesizat ei. Eu nu am primit raportul lor şi se pare că în România lucrurile se fac altfel decât într-o ţară europeană. Eu trebuie să aflu din presă că mi s-a făcut sesizare sau raport. Nu e normal aşa ceva. Lucrurile de care vorbesc ei sunt afişate pe site-ul CJ din 2004, firma de care vorbesc ei funcţionează din 2000 sau cam aşa ceva, nu e înfiinţată de când sunt eu preşedinte. Nu o să dăm afară acum câteva sute de oameni că vor unii. Apoi e vorba de o persoană juridică care e acţionar acolo. Eu sunt acţionar la firma mamă, corect, dar asta are mai multe firme. Ei zic că pe indirect am făcut, am dres, dar nu au nimic...".
"Să înţelegem că acuma nu mai este bun Stancu?!"
Gheorghe Chiru, liderul PPDD Brăila, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că deşi această anchetă e binevenită, chiar dacă a venit cu întârziere, lucrul cel mai important ar fi ca ea să nu fie o lucrătură politică: "Stancu e într-o poziţie deloc plăcută, mai ales că o instituţie a legii a început să-şi facă treaba, însă nu ştiu dacă cu proprie intenţie sau împinsă de la spate (...) Eu cred că Stancu va trebui sancţionat şi-mi doresc asta, nu pentru a-l vedea dispărut din cursa pentru alegeri, ci pentru a ni se arăta că este un mincinos şi, în special, pentru a ni se arăta că toţi cei care au fost de partea lui au sfidat şi ei legea". Întrebat de ce tocmai acum a făcut A.N.I. această mutare, Chiru a răspuns: "Pentru că acum au vrut «unii»... Dacă-i vorba de o comandă politică, e de rău. Lucrurile ar trebui să meargă firesc, nu împinse de la spate. Să înţelegem că acuma nu mai este bun Stancu?! Cât timp lucrurile au fost bune şi au curs banii, nimeni n-a avut nimic de comentat. Să ştiţi că lucrurile astea machiavelice pe care le-a făcut, ei bine, nu le-a făcut de unul singur, ci mână-n mână cu alţii. Sper ca acest demers al justiţiei, chiar dacă unul venit târziu, să nu fie o lucrătură politică".