* inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au emis un comunicat de presă privind o serie de cazuri de aleși locali din țară aflați în stare de incompatibilitate sau conflict de interese * aici intră și cel al Anișoarei Gurgu, fost consilier local PNL în comuna Gropeni * ANI acuză că, în perioada 2019-2020, în timp ce aceasta era consilier local, firma fiului său a încheiat două contracte cu Primăria Gropeni, deși legea interzice ca rudele de gradul I ale aleșilor să facă acest lucru * primarul comunei, Stan Malinche, a afirmat că respectivele contracte au fost încheiate prin SEAP și că Gurgu nu a avut nicio legătură
Un fost consilier local din comuna Gropeni, județul Brăila, a intrat recent în vizorul inspectorilor Agenției Naționale de Integritate. Este vorba despre Anișoara Gurgu din partea PNL care, potrivit ANI, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 iulie 2019 - 25 octombrie 2020. Deși aceasta era consilier, iar legea interzice astfel de situații, fiul acesteia, asociat și administrator al unei firme, a încheiat atunci două contracte cu Primăria Gropeni, pentru executarea unor lucrări și a încasat o sumă totală de 37.366 lei.
”Agenția Națională de Integritate a sesizat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către GURGU ANIȘOARA a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât în declarația de interese completată la data de 30 mai 2020 nu a menționat contractul încheiat cu Primăria comunei Gropeni de către societatea în cadrul căreia fiul său deține calitatea de asociat și funcția de administrator”, se mai precizeză în cadrul unui comunicat de presă emis, luni, de ANI, în care sunt urmărite 26 de cazuri ale unor aleși locali din țară, unde s-a constatat starea de incompatibilitate sau conflict de interese.
Potrivit inspectorilor, în situația fostului consilier local Gropeni, s-ar fi încălcat art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Consilierii locali (…) care au funcția de (…) administrator, (…) precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, (…) cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, (…); alin. (2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local.”, după cum au ținut să evidențieze cei de la ANI.
Malinche susține că situația este una exagerată
Redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au încercat să obțină numărul de telefon al Anișoarei Gurgu pentru a-i lua o declarație în legătură cu acuzațiile ce îi sunt aduse de ANI. Aceasta a discutat cu primarul Stan Malinche (PNL), însă ne-a transmis prin intermediul acestuia că nu dorește să ofere declarații presei. Totuși, primarul ne-a oferit câteva informații suplimentare despre acest caz. Potrivit lui Malinche, cele două contracte presupun servicii de salubrizare, firma fiului fostului consilier local ocupându-se cu transportul deșeurilor. Primarul a dorit să sublinieze totuși că aceste contracte sunt mai vechi, încheiate prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, iar fostul consilier Anișoara Gurgu, nu a avut cum sau ce anume să influențeze. Mai mult, potrivit lui Malinche, aceasta nu ar fi participat nici măcar la votul bugetului din anii respectivi, însă chiar dacă ar fi făcut-o, costurile pentru contractele respective nu au fost majorate atunci, iar banii au venit dintr-un cont destinat strict pentru aceste activități, așa că nu ar fi avut ce foloase materiale să obțină. Potrivit lui Malinche, Gurgu a fost consilier din partea PNL, dar nu un mandat întreg, ci a venit în consiliu ca urmare a faptului că alți aleși au fost excluși, iar locurile lor au ajuns vacante.
”Confirm încă o dată că nu este asociată la firma fiului dumneaei. Contractul făcut cu fiul acesteia s-a luat din SEAP. Doamna, în calitate de consilier local, nu a avut nici cea mai mică influență asupra contractului și nici a bugetului local din anul respectiv. Pentru că aici s-a plătit din taxa de salubrizare. Iar aceasta s-a menținut la nivelul acelor ani. Drept pentru care nu a putut să influențeze în vreun fel. Asta dacă ar fi să presupunem că ar fi putut să influențeze bugetul local prin mărirea taxei de salubrizare în acest sens. Deci este decizia dumneaei, dar eu cred că va merge în instanță. Dumneaei a făcut niște împrumuturi pentru a-și ajuta fiul și a considerat că este normal să declare la ANI chiar și acest lucru. Cât despre acele contracte de lucrări, acestea au fost pe salubrizare. Firma fiului doamnei a transportat gunoi. De aceea am spus că e din taxa specială de salubrizare. Este un cont separat, peste care nu se bagă nimeni. în anul 2018, doamna nu a participat la votarea bugetului. Nici în anul 2019. Și atunci s-a menținut taxa de salubrizare. Să spunem că dacă ar fi putut să influențeze, ar fi făcut-o la buget. Dar s-a menținut taxa atunci. Iar în Consiliu nu a avut nicio pârghie să influențeze ceva”, a declarat Malinche.
Primarul a afirmat că acea prevedere legală care interzice orice afacere cu statul a rudelor de gradul I ale aleșilor locali este una absurdă. Malinchi a afirmat că jumătate din localitatea pe care o păstorește este formată din rudele sale, așa că i s-ar părea absurd dacă nu ar mai putea semna nici măcar o banală adeverință pentru a le deservi acestora.