Mergi la conţinutul principal

Angelei Merkel îi pare rău că România a intrat „un pic precoce" în UE

Preşedintele FDGR, Paul Porr, care l-a însoţit pe şeful statului în vizita în Germania, a declarat într-o conferinţă de presă că Angela Merkel „a avut cuvinte de laudă pentru justiţia românească", însă a „criticat un pic Parlamentul" pentru că ridică selectiv imunitatea parlamentarilor.
Porr a adăugat că „preşedintele nostru a tăcut în stilul lui caracteristic la remarcile astea". Întrebat dacă Angela Merkel a făcut referire la cazul Varujan Vosganian, Porr a precizat că nu s-au dat nume, dar Angela Merkel ştia că în anumite situaţii Parlamentul a votat într-un fel şi în altele în alt fel: „Fără nume. Nici nu ştiu dacă ştia numele, dar ştia informaţia."
Una dintre principalele teme de discuţie a fost aderarea României la spaţiul Schengen, iar Angela Merkel ar fi transmis că România şi Bulgaria au fost admise prea devreme în UE. Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România a mai spus că Angela Merkel este "un avocat al României în acest sens". „Doamna Merkel spune că România şi Bulgaria au intrat un pic precoce în UE. După ce am intrat în UE, am lăsat-o un pic mai moale cu ce trebuia să facem în domeniul combaterii corupţiei şi, de aceea, rapoartele MCV erau aşa cum erau. Era o modalitate de a ne constrânge să ne facem lecţiile pe care trebuia să le facem deja de câţiva ani", a mai spus Paul Porr.
Acesta a mai afirmat că preşedintele Iohannis „a fost foarte tranşant în ceea ce priveşte pretenţia noastră de a intra în spaţiul Schengen", iar Angela Merkel susţine acest demers.
„Această şansă de a avea un avocat în persoana doamnei cancelar Merkel este pentru noi un motiv de optimism ca până la sfârşitul anului, măcar parţial, să intrăm în spaţiul Schengen, în ceea ce priveşte graniţele aeriene şi fluviale, respectiv porturile. (...) Deci este un semn bun, care poate da naştere la optimism", a precizat Porr. Liderul FDGR a mai spus că este posibil ca preşedintele Germaniei şi alte oficialităţi să facă o vizită în România în primăvara anului 2016.

Fără promisiuni

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat, joi, într-o vizită oficială în Germania, în cursul căreia a avut întrevederi cu omologul său german, Joachim Gauck, cu cancelarul Angela Merkel, cu preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, cu conducerea Forumului Germano-Român. Din delegaţia oficială care l-a însoţit pe şeful statului la Berlin au făcut parte consilierii prezidenţiali Lazăr Comănescu, Dan Mihalache, Leonard Orban, Sergiu Nistor, George Scutaru, dar şi Paul Jurgen Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România.
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat cu acest prilej că nu poate promite că România va fi admisă în acest an în Spaţiul Schengen, dar a remarcat ultimele rapoarte pozitive MCV pentru ţara noastră, subliniind că vor fi discutaţi paşii următori în acest sens.

Concluziile lui Iohannis

Într-o postare pe Facebook în care face referire la recentele vizite în R.Moldova şi Germania, preşedintele Klaus Iohannis afirmă „rolul României este de a fi un reper de stabilitate în zonă şi de gândire politică înţeleaptă în contextul tensiunilor şi al pericolului de la graniţa de est a UE". Preşedintele menţionează că, la Chişinău, a vorbit despre drumul european pe care îl are de parcurs Republica Moldova, iar la Berlin, despre drumul pe care îl are de parcurs Uniunea Europeană către ţări expuse instabilităţii precum Republica Moldova. „Numai din această întâlnire a Estului cu Vestul pot să apară soluţii de pace şi speranţe de prosperitate. Este o temă de reflecţie politică pe care o voi adânci cu prilejul vizitei mele la Kiev", mai spune Iohannis. În 17 martie, preşedintele Iohannis urmează să facă o vizită în Ucraina.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro