• pentru fiecare stagiar încadrat în muncă angajatorul poate primi 1.350 lei/lună, iar pentru fiecare ucenic, suma de 1.125 lei/lună
Firmele care angajează ucenici sau stagiari vor primi lunar de la stat un salariu minim pe economie. Potrivit unui comunicat al Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila, angajatorii care încadrează ucenici sau absolvenţi de învăţământ superior primesc, la cerere, pe toată perioada derulării contractului de ucenicie/stagiu, o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună pentru fiecare ucenic angajat, respectiv 1.350 lei/lună pentru fiecare stagiar angajat.
Măsura vine după ce a fost publicat în Monitorul Oficial Legea nr. 164/10.07.2017 pentru modificarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Potrivit noului act normativ, cuantumul sumelor acordate, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, angajatorilor care organizează programe de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, este mai mare cu 825 lei, pentru fiecare ucenic angajat, pe perioada derularii contractului de ucenicie. Astfel, suma a crescut de la 300 lei/lună la 1.125 lei/lună. Pentru angajatorii care încheie un contract de stagiu, suma s-a mărit cu 600 lei, de la 750 lei/lună la 1.350 lei/lună.
Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie şi se adresează: persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învăţare pornind de la situaţiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupaţii direct la locul de muncă; angajatorilor care doresc să organizeze activităţi de ucenicie la locul de muncă potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de muncă declarate vacante.
Conform legii, în funcţie de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, contractele nu vor putea dura mai puţin de:
-12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
- 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;
- 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.