Angajatorii, obligaţi să-şi protejeze salariaţii în condiţii de temperaturi ridicate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Angajatorii, obligaţi să-şi protejeze salariaţii în condiţii de temperaturi ridicate

Previziunile meteo pentru perioada următoare indică o creştere alarmantă a temperaturilor exterioare, context în care inspectorii de muncă brăileni avertizează angajatorii locali că în cazul atingerii şi depăşirii temperaturilor extreme (peste 37 grade Celsius sau corelate cu condiţii de umiditate mare pot fi echivalate cu acest nivel) trebuie aplicate o serie de măsuri minimale pentru protejarea angajaţilor. Astfel, dacă temperaturile de foc se menţin pe o perioadă de cel puţin 2 zile consecutiv, angajatorii au obligaţia ca pentru ameliorarea condiţiilor de muncă să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice; să asigure ventilaţia la locurile de muncă; să permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite şi curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura apă minerală, câte 2-4 litri/pers/schimb; de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşurile. "În perioada imediat următoare Inspecţia Muncii va intensifica acţiunile de control la angajatori, pentru a verifica respectarea prevederilor legale privind protecţia angajaţilor şi a preveni îmbolnăvirile profesionale determinate de lucrul în condiţii cu temperaturi extreme şi efectele negative ale caniculei asupra angajaţilor", a explicat conducerea ITM Brăila.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii vor lua de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor măsuri vizând reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru şi în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. "Neîndeplinirea acestor obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni", a mai punctat conducerea ITM Brăila. În plus, inspectorii de muncă brăileni îndeamnă angajaţii să le semnaleze astfel de nereguli de la locul lor de muncă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro