Mergi la conţinutul principal

Angajatorii locali isi protejeaza salariatii pe timp de canicula

Pe perioada celor 3 zile in care pentru Braila a fost in vigoare avertizarea meteo de cod galben, inspectorii de munca au verificat daca angajatorii respecta prevederile legale privind protejarea salariatilor pe timp de temperaturi extreme. Potrivit datelor prezentate de catre conducerea Inspectoratului teritorial de Munca (ITM) Braila, in a doua jumatate a saptaminii trecute au fost verificati aproximativ 50 de agenti economici. "Actiunile de control privind respectarea de catre angajatori a prevederilor OUG nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, au vizat in principal sectoarele de activitate unde riscul in astfel de situatii legate de canicula este mai ridicat. In total, au fost controlate circa 50 de unitati, fara a se descoperi abateri majore", ne-a declarat Alexandru Munteanu, inspector sef adjunct al ITM Braila. De asemenea, sursa citata a explicat ca la unitatile unde au fost descoperite nereguli au fost dispuse masuri de reintrare in legalitate.
Reamintim ca legiuitorul obliga angajatorii sa aplice o serie de masuri minimale pentru protejarea angajatilor. Astfel, agentii economici au obligatia ca pentru ameliorarea conditiilor de munca sa reduca intensitatea si ritmul activitatii fizice; sa asigure ventilatia la locurile de munca; sa permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite. Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorul are obligatia de a asigura apa minerala, cite 2-4 litri/pers/schimb; de a asigura echipamentul individual de protectie si asigurarea de dusuri. Angajatorii care nu pot asigura conditiile cerute de legiuitor au obligatia ca, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, sa aplice masuri vizind reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru si, in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu