Mergi la conţinutul principal

Angajat al Primăriei Smârdan, condamnat pentru că a bătut un brăilean

• Andrei Radu a primit o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru că l-a lovit cu băţul pe un brăilean • incidentul s-a petrecut pe Braţul Măcin al Dunării, iar victima a avut nevoie de două săptămâni de îngrijiri medicale • Radu a picat testul cu detectorul de minciuni, însă a negat constant că l-ar fi agresat pe Marian D. • Ionel Chirilă, cumnatul agresorului, a fost amendat pentru mărturie mincinoasă

 

Sentinţă în cazul agresiunii petrecute pe Braţul Măcin al Dunării, în urmă cu trei ani.

Judecătoria Brăila l-a condamnat pe Andrei Radu, în vârstă de 47 de ani, şofer la Primăria Comunei Smârdan (Ghecet), judeţul Tulcea, la o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Radu a negat săvârşirea infracţiunii, a refuzat să coopereze cu organele judiciare şi a refuzat să semneze procesele-verbale de aducere la cunoştinţă a calităţii de inculpat, afirmând în mod constant că este nevinovat. Cu toate acestea, nu a scăpat de condamnare.

Cumnatul inculpatului Andrei Radu, Ionel Florin Chirilă, de 39 de ani, marinar de profesie (martor la agresiune) a fost condamnat şi el la 1.800 lei amendă penală pentru mărturie mincinoasă, după ce a făcut afirmaţii neadevărate şi a refuzat testul cu detectorul de minciuni. Andrei Radu l-a lovit pe un brăilean pe care l-a bănuit că i-ar fi furat peştele capturat pe Braţul Măcin, victima având nevoie de 14 zile de îngrijiri medicale. Sentinţa de condamnare nu este definitivă.

 

Pe Dunăre, legea celui mai tare

Incidentul a avut loc în ziua de 14 martie 2015. Potrivit dosarului penal, în acea zi, brăileanul Marian D. a plecat din municipiul Brăila, pe Dunăre, cu ambarcaţiunea proprietate personală (dotată cu motor Yamaha de 20 CP) cu intenţia declarată de a ajunge la prietenii săi care deţin o microfermă pe malul stâng al Braţului Măcin, în zona km fluvial 5.

Ajuns în zona km 4,5 brăileanul a intrat pe lângă dig, cu intenţia de a-şi continua deplasarea. În acel moment, a fost ajuns din urmă de o barcă din tablă, cu motor, în care se aflau inculpaţii Andrei Radu şi Ionel Florin Chirilă, acesta din urmă aflându-se la manşa motorului. Procurorul care s-a ocupat de caz preciza anul trecut, în momentul finalizării anchetei:

“Cei doi s-au apropiat cu viteză de barca brăileanului, l-au abordat, iar inculpatul Radu Andrei i-a adresat injurii, acuzându-l că ar fi umblat la uneltele lor de pescuit pe care le lăsaseră în apă şi că le-ar fi luat peştele din ele. Radu Andrei a luat din barcă un băţ lung de trei metri şi a început să-l lovească peste coapsa piciorului stâng, însă, datorită lungimii băţului, incomodat fiind, a luat din barcă o “bură” (băţ scurt având la capăt un cârlig metalic, folosit de obicei pentru scoaterea peştelui mare din apă) şi a început să-l lovească peste încheieturile palmelor şi peste piciorul stâng”.

După un timp, Chirilă a intervenit în altercaţie şi a încercat să-l potolească pe bătăuş, spunându-i: “Gata, mă!”. Asta în condiţiile în care, până în acel moment, asistase pasiv la agresiune. Imediat după incident, tulcenii s-au îndepărtat şi au plecat în direcţia de unde-şi făcuseră apariţia, cu barcă cu tot.

În urma lor, brăileanul şi-a continuat deplasarea către ferma prietenilor săi, dar, ajuns la destinaţie, a constatat că nu se afla nimeni acolo. L-a sunat atunci pe Pavel, îngrijitorul de la fermă, şi i-a povestit ce i s-a întâmplat, iar când acesta şi-a făcut apariţia i-a arătat vânătăile pe care le-a căpătat cu ceva timp în urmă pe Braţul Măcin. Victima nu şi-a mai aşteptat prietenii, ci a făcut cale-ntoarsă la Brăila, deşi se deplasa cu mare greutate, acuzând dureri din pricina loviturilor pe care le primise.

După ce a tras barca la ponton, pe malul Dunări, Marian D. l-a întâlnit pe un alt prieten, Gheorghe N., căruia i-a povestit ce i s-a-ntâmplat şi care avea să-l ducă acasă cu maşina. Martorul le-a povestit poliţiştilor că l-a văzut pe Marian D. “mergând greu şi şchiopătând şi având mâinile umflate din cauza loviturilor” . În aceeaşi zi, victima s-a prezentat împreună cu soţia la Secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Corp B, unde a primit îngrijiri medicale, fiind diagnosticat cu “policontuzii prin agresiune; contuzie mână bilateral; contuzie coapsa stângă şi genunchi stâng”. Potrivit Serviciului de Medicină Legală Judeţean Brăila, brăileanul bătut pe Braţul Măcin a avut nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Potrivit anchetatorilor, inculpatul Andrei Radu a negat orice altercaţie fizică sau verbală avută cu Marian D. Deşi a picat testul cu aparatul poligraf, tulceanul de la Smârdan a negat constant săvârşirea infracţiunii. Totodată, a refuzat să semneze procesele verbale de aducere la cunoştinţă a calităţii de suspect şi de inculpat. Cumnatul său, Ionel Florin Chirilă, a picat şi el testul cu detectorul de minciuni, după ce a afirmat că brăileanul nu ar fi fost lovit. Victima, însă, a trecut cu brio testul cu aparatul poligraf.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro