Mergi la conţinutul principal

Angajații sunt obligați să adere la un fond de pensii administrat privat

* totodată, angajatorii sunt obligați să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat și să includă aceste prevederi în contractul de muncă * potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru cei mai mulți români, pensia de stat nu va fi suficientă la vârsta pensionării, de aceea fiecare va trebui să economisească pentru propria bătrânețe

 

Modificări legislative privind obligația angajatului de a adera la un fond de pensii administrat privat, precum și la obligația angajatorului de a-i oferi acestuia informații în legătură cu pensiile private.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, prin Ordinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) nr. 585/2021, aplicabil din 20 iulie a.c., angajatorii au fost obligați să includă în contractele de muncă (CIM) prevederi prin care "să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat".

"Noua obligație de informare vizează persoanele prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Conform acestui articol de lege, persoanele în vârstă de până la 35 ani sunt obligate să adere la un fond de pensii administrat privat, în timp ce persoanele de până în 45 ani pot opta pentru aderarea la un asemenea fond", precizează sursa citată.

În acest sens, pentru a veni în sprijinul angajatorilor și pentru a ușura, totodată, această sarcină administrativă, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a pregătit un model de scrisoare pe care angajatorii o pot descărca și printa sau o pot trimite tuturor salariaților, din următorul link: https://apapr.ro/wp-content/uploads/2021/07/scrisoare-angajatori-OMMPS-585.pdf.

 

Pensia privată, o necesitate și o obligație

Pensia privată reprezintă suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar și distinct de cea furnizată de sistemul public. Pensia privată efectivă va depinde de banii strânși în conturile individuale din sistemul de pensii private, deci de contribuțiile efectuate în timpul vieții active, dar și de randamentul obținut din investițiile făcute de către societatea de administrare a fondurilor de pensii private. În linii mari, pensia privată poate fi privită ca o investiție financiară, dar și ca o variantă de economisire a banilor pe termen lung.

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru cei mai mulți români, pensia de stat nu va fi suficientă la vârsta pensionării. De aceea, fiecare va trebui să economisească pentru propria bătrânețe. În contextul unui fenomen tot mai accentuat de îmbătrânire a populației, care pune presiune din ce în ce mai mare asupra mecanismelor de protecție socială, gestionarea sistemului public de pensii a reprezentat o provocare pentru toate statele lumii, inclusiv pentru cele dezvoltate economic, cu sisteme de securitate socială de tradiție.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro