Mergi la conţinutul principal
Locatarii scapă de un calvar cu care se confruntă de câțiva ani!

Angajații CUP „Dunărea” lucrează la remedierea problemei de la Hanul Malcoci

• ieri, angajații Companiei de Utilități Publice „Dunărea” Brăila, însoțiți de un buldoexcavator echipat pentru lucrările la adâncime, se aflau pe Calea Galați nr. 21, în fața Hanului Malcoci • CUP „Dunărea” Brăila și autoritățile locale s-au implicat în rezolvarea problemei, după ce locatarii monumentului istoric, construit pe vremea lui Cuza, au cerut ajutorul redacției „Obiectiv - Vocea Brăilei” • Marian Micu, locatar al imobilului, ne-a arătat, ieri, apa murdară care băltește în subsol, explicându-ne, totodată, că se confruntă cu această problemă încă din anul 2014

 

Ieri, dis-de-dimineață, o echipă a Companiei de Utilități Publice „Dunărea” Brăila, însoțită de un buldoexcavator aflat în dotarea companiei, a sosit la Hanul Malcoci, de pe Calea Galați nr. 21, conform promisiunilor conducerii companiei, și s-a apucat de treabă. În cel mai scurt timp, promite compania, aici va fi instalat un cămin de racord care să rezolve problema apei uzate, pentru ca aceasta să nu se mai verse în subsolul clădirii vechi de 160 de ani. În acest fel, ia sfârșit și calvarul celor 18 familii care locuiesc în imobilul monument istoric, care se confruntă cu mirosul pestilențial care vine din subsol încă din anul 2014, după cum ne-a explicat unul dintre locatari, Marian Micu, cel care și-a luat inima în dinți și a trimis, zilele trecute, o petiție pe adresa cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei”.

„Clădirea este solidă, este construită din cărămidă, iar zidurile au în jur de un metru grosime, altfel s-ar fi prăbușit de mult timp. A rezistat la atâtea cutremure și e păcat că, din anul 2014, ne confruntăm cu problema apei murdare care băltește în subsol, din cauza canalizării cu probleme. Mirosul ajunge până la noi, la etaj, și nu știam unde să ne mai adresăm, credeți-ne”, a precizat Marian Micu, arătându-ne scările care dau către subsolul clădirii monument, vechi de un secol și jumătate.

Chiar și așa, cu fațada distrusă de ploi și cu subsolul inundat de murdărie, minunata clădire ți se înfățișează înaintea ochilor în toată splendoarea ei. Martor tăcut al Brăilei de altădată, Hanul lui Malcoci este o bijuterie arhitectonică prea puțin pusă în valoare, care sângerează încet, din cauza rănilor pricinuite de nepăsarea oamenilor. Din stradă, intri pe un gang spațios, boltit, pavat cu marmură albă (!), lustruită de trecerea anilor, și dai într-o curte interioară spațioasă unde, pe vremuri, erau așezate trăsurile și căruțele negustorilor sosiți cu mărfuri la Brăila, venind de pe Calea Galaților. Nu e greu să-ți imaginezi tumultul de odinioară și zgomotul roților trăsurilor care intrau în curtea hanului, cu caii însetați și cu oaspeții care-și astâmpărau setea cu o cană cu vin.

Nimic din toate acestea nu mai sunt la Hanul lui Malcoci, o clădire de legendă, construită de negustorul Vasile Malcoci, în anul 1864.     

Reamintim că, zilele trecute, 18 familii brăilene care locuiesc la Hamul lui Malcoci - imobil aflat pe Lista Monumentelor Istorice ale României - au cerut ajutorul cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei”. Potrivit locatarilor imobilului, de ani buni, conducta de scurgere a apei reziduale se înfundă, iar apa murdară inundă, în mod constant, beciul clădirii de patrimoniu veche de mai bine de un secol și jumătate. La repetatele petiții făcute către autoritățile locale, li s-a răspuns că nu se poate face un cămin de racord deoarece asta ar însemna afectarea carosabilului și trotuarului din fața imobilului. Pe 17 octombrie, redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei” au solicitat un punct de vedere din partea conducerii companiei de apă-canal. Ni s-a răspuns că se vor căuta soluții pentru rezolvarea rapidă a problemei și, într-adevăr, ieri deja s-au început lucrările la fața locului. În acest fel, clădirea-monument a fost salvată de locatari, cu sprijinul companiei de apă și al municipalității, care s-au implicat în rezolvarea problemei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro