Mergi la conţinutul principal

Angajaţii sistemului sanitar ameninţă cu greva. Salariile triplate, o mare ţeapă

• asta susţin reprezentanţii Federaţiei “Sanitas”, cel mai puternic sindicat din domeniul sănătăţii • o parte a creşterilor salariale au fost anulate de trecerea contribuţiilor sociale de la angajat la angajator, iar plafonarea sporurilor la 30% nu face altceva decât ca salariile să rămână aproximativ aceleaşi ca până acum • personalul medical se pregăteşte de pichetări şi grevă generală

 

Revoltă mare în rândul angajaţilor din sistemul medical şi asistenţă socială, pe motiv că mărirea salariilor chiar şi cu 175% nu e decât o nouă ţeapă a celor aflaţi la guvernare. Medicii brăileni, şi nu numai, sunt supăraţi că au fost duşi cu zăhărelul de actuala guvernare ba cu Legea-cadru a salarizării, ba cu noul Regulament de sporuri. Deşi li s-au promis salarii aproape triple faţă de cele din 2017, lucrătorii sistemului sanitar şi cei din asistenţă socială acuză că mărirea veniturilor lunare este doar pe hârtie. Federaţia “Sanitas”, cel mai mare sindicat din Sănătate, a stabilit deja un calendar al protestelor. Vor începe cu pichetările câtorva ministere, apoi va avea loc un miting amplu. Dacă banii promişi nu vor fi acordaţi, Federaţia “Sanitas” anunţă greva generală. Sindicaliştii susţin că declaraţiile politice de genul “Le-am crescut salariile în sănătate, dar ei sunt în continuare nemulţumiţi! Nu înţeleg ce mai vor...” sunt total neadevărate şi una dintre cele mai perfide încercări de manipulare a opiniei publice. Realitatea prezentată de “Sanitas” arată cam aşa: creşterile salariale au fost acordate discriminatoriu, actuala guvernare folosindu-se de problema creată de plecarea medicilor în străinătate pentru a profesa. Mai mult, Legea-cadru a salarizării bugetare are o “bubă” mare: tratează în mod inechitabil categorii de personal care lucrează împreună, în aceleaşi instituţii şi în aceleaşi condiţii, spre exemplu farmacişti, biologi, biochimişti, psihologi, infirmieri, brancardieri, personalul TESA din spitale şi alţii. Noul Regulament de sporuri, în care şi-au pus încrederea angajaţii din sănătate pentru corectarea inechităţilor, a blocat sporurile la maximum 30%.

Aşadar, luni, a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Naţional al Federaţiei “Sanitas” din România, unde s-au pus în discuţie nemulţumirile lucrătorilor din sănătate şi asistenţă socială, legate de discriminările salariale practicate de actuala guvernare, potrivit unui comunicat de presă emis de sindicat. “Au fost analizate rezultatele negocierilor purtate în ultima lună cu reprezentanţii puterii, subliniindu-se faptul că guvernanţii nu-şi ţin promisiunile făcute - nici cele legate de modificările Legii-cadru a salarizării, nici cele privind noul Regulament de sporuri. De asemenea, s-a luat act de reacţiile spontane de protest, din ce în ce mai numeroase, înregistrate în instituţiile de sănătate şi asistenţă socială din ţară”, se menţionează în documentul remis presei.

Astfel, în zilele de 20, 22, 27 şi 29 martie, vor avea loc pichetări la Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii. Sindicatul Judeţean “Sanitas” Brăila este programat la pichetare pe 29 martie. Mitingul amplu va avea loc în a doua jumătate a lunii aprilie, pentru că în prima parte a lunii sunt Sărbătorile Pascale. “În paralel, Federaţia «Sanitas» începe procedurile de declanşare a conflictului colectiv de muncă”, se mai specifică în comunicatul de presă. Organizaţiile membre Sanitas au început deja să strângă semnături pentru pregătirea grevei în sănătate şi asistenţă socială.

Revendicările sunt: acordarea creşterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, renunţarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite, adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10, negocierea şi încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate “Sănătate” şi “Asistenţă Socială” şi recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuţiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

 

Cum se declanşează greva generală

Potrivit Legii Dialogului Social, greva poate fi declanşată numai dacă, în prealabil, au fost epuizate posibilităţile de soluţionare a conflictului colectiv de muncă, numai după ce a avut loc greva de avertisment şi dacă momentul declanşării acesteia a fost adus la cunoştinţa angajatorilor de către organizatori cu cel puţin două zile lucrătoare înainte.

Astfel, angajaţii din sistemul sanitar pot intra în grevă de avertisment, care nu poate avea o durată mai mare de 2 ore, dacă aceştia şi-au întrerupt total activitatea. Apoi, trebuie să treacă cel puţin 2 zile lucrătoare până la greva propriu-zisă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro