Angajaţii din Sănătate se mută în sălile de judecată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Angajaţii din Sănătate se mută în sălile de judecată

Şapte milioane lei vechi, atât este salariul cu care pleacă acasă asistentele de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila, după ce le-au fost tăiate sporurile, iar veniturile le-au fost reduse cu 25%. Situaţia angajaţilor de la laboratoarele DSP Brăila a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul întrevederii pe care au avut-o, la Bucureşti, liderii Sindicatului Sanitas Brăila cu preşedintele Federaţiei, Marius Petcu. Potrivit informaţiilor preşedintelui Sanitas Brăila, Aurelia Chelariu, care a participat la discuţii, situaţia angajaţilor DSP va fi sesizată Ministerului Sănătăţii, având sprijinul Federaţiei. "Colegii de la DSP au fost categoria cea mai vitregită, pentru că le-au fost tăiate sporurile, fără ca acest lucru să fie legal. Cei din conducere au motivat că nu sunt bani. Dacă reprezentanţii sindicatului nu vor găsi întelegere la conducere, vor merge la Ministerul Sănătăţii, cu o delegaţie de la Federaţia Sanitas, pentru a sesiza încălcarea drepturilor. Dacă nici aşa nu se va rezolva problema, atunci vom acţiona în judecată conducerea DSP pentru a câştiga drepturile legale ale colegilor noştri. Cadrele sanitare medii care lucrează la laboratorul de chimie şi microbiologie au ajuns să ia un salariu de 7 milioane de lei, deşi lucrează în condiţii deosebite de risc", a afirmat Aurelia Chelariu.

Negocieri întrerupte la Spitalul Judeţean

Situaţia angajaţilor de la Spitalul Judeţean Brăila a fost un alt punct de interes pe agenda întâlnirii de la Bucureşti, ocazie cu care liderii sindicatului brăilean au constatat că informaţiile din teritoriu au parvenit trunchiat la conducerea federaţiei. "Din informaţiile de la televizor, probabil, s-a înţeles că sindicatul ar fi în război cu conducerea spitalului sau a Consiliului Judeţean. I-am explicat preşedintelui Marius Petcu faptul că nu suntem în război cu nimeni, că noi am fost deschişi permanent dialogului, dar că timp de 2 luni nu am fost primiţi la negocieri. Când, în sfârşit, am fost chemaţi la masa tratativelor, am mulţumit. Noi nu vrem decât să fim consultaţi, să se respecte hotărârile Contractului Colectiv de Muncă şi ale Codului Muncii, iar toate hotărârile care vor fi luate de Comitetul Director, să se facă cu aprobarea sindicatului", a precizat Aurelia Chelariu. Sursa citată a adăugat că a prezentat conducerii federaţiei întreaga documentaţie cu evoluţia situaţiei de la Spitalul Judeţean unde, la acest moment, este suspendată activitatea Comisiei Paritare, care analiza schema de personal. "Am precizat că s-au întrerupt negocierile din Comisia Paritară, dându-le probabil răgaz membrilor să studieze ordinul ministrului Sănătăţii, cu noul normativ de personal. Dacă vor fi propuse acte adiţionale la contractul de muncă, cu evaluarea în vederea disponibilizărilor, nu vom fi de acord cu ele", a mai spus liderul sindical.

Sanitas se pregăteşte să dea în judecată MS

Aproape 1.900 de angajaţi din spitalele brăilene intenţionează să dea în judecată Ministerul Sănătăţii (MS) prin intermediul Sindicatului Sanitas, pentru a-şi recupera banii pierduţi odată cu reducerea de 25% a salariilor. "Avem adunate semnăturile de la membrii noştri de sindicat, în totalitate de la trei unităţi, şi parţial de la celelalte. Durează mai mult deoarece personalul lucrează în ture şi trebuie să aibă fluturaşii de salarii pe lunile iunie şi iulie şi contractul individual de muncă. Urmează să deschidem o acţiune în instanţă pentru a ne primi înapoi sumele reţinute pe baza ordonanţei de urgenţă privind reducerea cu 25% a salariilor. Asemenea acţiuni vor avea loc în toate judeţele, deja jumătate dintre ele au demarat acţiunile", a declarat Aurelia Chelariu, liderul Sindicatului Sanitas Brăila. Angajaţii din spitale vor da în judecată unităţile medicale şi în solidar Ministerul Sănătăţii Publice şi Guvernul României. "După ce va epuiza toate etapele din instanţele din ţară, Federaţia Sanitas va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a anula ordonanţa", a precizat Chelariu. Sindicatul consideră că diminuarea salariilor este ilegală, deoarece unităţile spitaliceşti nu sunt bugetare, personalul care lucrează aici fiind contractual.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro