Angajaţii de la Morgă cer spor de 15% pentru condiţii deosebite de muncă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Angajaţii de la Morgă cer spor de 15% pentru condiţii deosebite de muncă

• potrivit unui studiu realizat de către DSP Brăila, aceştia sunt expuşi la boli infectocontagioase plus o grămadă de alte riscuri din cauza mediului de lucru, precum şi din cauza substanţelor toxice cu care intră în contact • probele prelevate de la Morgă au confirmat şi prezenţa unor bacterii periculoase precum E.coli, stafilococ auriu, Klebsiella, Pseudomonas şi B.proteus • documentul eliberat de DSP Brăila care atestă riscurile la care sunt expuşi angajaţii Serviciului de Medicină Legală a fost trimis la sindicatul “Sanitas”, în speranţa că Ministerul Sănătăţii va acorda sporul de 15%

 

Angajaţii Serviciului de Medicină Legală vor spor de 15% pentru condiţii deosebit de periculoase şi vătămătoare de muncă. Aceştia au cerut Direcţiei de Sănătate Publică Brăila expertizarea locurilor de muncă, pentru a obţine un buletin care să ateste pericolele la care sunt expuşi la serviciu. Rezultatele obţinute de DSP sunt de-a dreptul înspăimântătoare pentru un om de rând, iar documentul a fost înaintat către sindicatul “Sanitas”, pentru a cere Ministerului Sănătaţii acordarea sporului pentru condiţii periculoase şi vătămătoare de muncă.

Suprasolicitare neuropsihică şi osteomusculoarticulară, expunerea la germeni mezofili şi fungi prezenţi în aeromicrofloră, iar pe birourile şi mesele din clădire au fost descoperiţi microbi periculoşi: E.coli, B.proteus, Klebsiella, stafilococ auriu şi Pseudomonas. La toate acestea se adaugă faptul că angajaţii intră în contact direct cu substanţe toxice utilizate în laboratoare: acid acetic, acid clorhidric, acid fosforic, acid nitric, acid sulfuric, amoniac, etanol, metanol, permanganat de potasiu şi soluţie formaldehidă.

Să le luăm pe rând. Solicitarea neuropsihică este dată de concentrarea atenţiei şi stres, care poate duce la oboseală sau tulburări psihice, la hipertensiune arterială, afecţiuni digestive şi tulburări endocrine, potrivit interpretării medicului de medicina muncii cu care DSP are contract.

Suprasolicitarea osteomusculoarticulară apare din cauza poziţiei statice prelungite şi a poziţiilor incomode. Angajaţii sunt expuşi, astfel, la oboseli musculare, la tendinite şi tenosinovite, conform aceleiaşi surse care a interpretat rezultatele obţinute de DSP.

De asemenea, angajaţii de la Morgă sunt expuşi unor boli infectocontagioase, din cauza bacteriilor E.coli, B.proteus, Pseudomonas, Klebsiella şi stafilococului auriu, descoperite pe suprafeţe. Iar în ceea ce priveşte substanţele toxice, cei de la Medicină Legală se pot îmbolnăvi prin contact direct cu lichidele sau doar prin inhalarea de vapori.

Şefa SML Brăila, dr. Gina Ilie, ne-a precizat că buletinul de la DSP a fost trimis la sindicatul “Sanitas”, în speranţa că angajaţii vor primi de la Ministerul Sănătăţii spor pentru condiţii deosebit de periculoase şi vătămătoare.

Reamintim că aceleaşi spor de 15% pentru “condiţii periculoase şi vătămătoare de muncă” se acordă şi angajaţilor Primăriei Municipiului Brăila, ori celor de la Consiliul Judeţean Brăila. În cazul acestora periculozitatea de la serviciu este dată de radiaţiile electromagnetice generate de antene, telefoanele mobile şi calculatoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro