Agenda reuniunii s-a axat pe evaluarea situatiei politice din regiune, discutii cu privire la viitorul SEECP si al cooperarii regionale, precum si aprobarea nominalizarii noului Secretar general al Consiliului Cooperarii Regionale (RCC), informeaza MAE.
În interventia sa, seful diplomatiei române a reafirmat sustinerea României pentru îndeplinirea obiectivului european al Serbiei si a subliniat ca obtinerea statutului de candidat de catre statul sârb în primavara acestui an a reprezentat un prim pas important în parcursul european al Serbiei. Totodata, ministrul Marga a punctat progresele semnificative înregistrate de statele din Balcanii de Vest în ultimul an în relatia cu UE (semnarea Tratatului de Aderare de catre Croatia, avizul pozitiv primit de Muntenegru în vederea începerii negocierilor de aderare, progresele realizate de noul Consiliu de Ministri de la Sarajevo si a pledat pentru intensificarea cooperarii regionale - proces complementar integrarii europene.
Totodata, oficialul român si-a exprimat încrederea ca relatiile Ankara-Bruxelles, reciproc benefice pentru ambele parti, vor avansa în perioada urmatoare.
Ministrul român a salutat progresele semnificative în relatia Republicii Moldova cu Uniunea Europeana în cadrul Acordului de Asociere. "R. Moldova reconfirma constant ca este o reala poveste de succes si, totodata, fruntasul dimensiunii estice a politicii europene de vecinatate. Progresul negocierilor pentru Acordul de Asociere cu UE, lansarea negocierilor pentru DCFTA, precum si reusitele indiscutabile pentru initierea fazei a doua a Planului de Actiune pentru liberalizarea regimului de vize sunt elocvente în acest sens", a declarat ministrul Andrei Marga.
Seful diplomatiei române a subliniat ca în ultimul deceniu regiunea a evoluat catre un spatiu mai prosper si mai sigur, inclusiv datorita structurilor de cooperare regionala. Ministrul Andrei Marga a apreciat oportuna lansarea dezbaterilor pe tema viitorului SEECP, subliniind ca doar printr-o implicare sporita a tuturor statelor participante în structurile de cooperare regionala, care sa conduca la realizarea de proiecte si programe concrete, va fi posibila cumularea rezultatelor asteptate, iar regiunea va dobândi greutate pe scena europeana. "Construirea unui pol sud-est european stabil si prosper care sa-si poata promova mai eficient interesele în plan european si euro-atlantic; promovarea unei agende sectoriale reale axate pe domenii de importanta majora precum energia, infrastructura, transporturile, mediu, investitii, întreprinderi mici si mijlocii; cresterea functionalitatii parteneriatului cu RCC si Uniunea Europeana: impulsionarea procesului de extindere sunt aspecte pe care le avem în vedere si le dorim materializate".
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.