Andrei Petru Bucă, tânărul arhitect brăilean care şi-a pierdut viaţa în incendiul de la clubul bucureştean "Colectiv", va fi condus astăzi pe ultimul drum. La ora 10.00, trupul neînsufleţit al băiatului va fi depus la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi", situată în faţa Şcolii "Ana Aslan". Slujba de înmormântare este programată pentru ora 12.00 şi va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, potrivit familiei tânărului. Cortegiul funerar va porni apoi spre Cimitirul Radu Negru, acolo unde Andrei, singurul copil al familiei Bucă, îşi va dormi somnul de veci.
Încă de duminică seara, de când arhitectul brăilean a fost adus acasă, zeci de prieteni, dar şi oameni care nu l-au cunoscut personal i-au adus flori şi i-au aprins lumânări. Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a fost acasă la familia tânărului pentru a-şi exprima părerile de rău. Oficialul şi-a prezentat condoleanţele şi prin intermediul unui comunicat de presă. "Consiliul Local Municipal Brăila şi Primarul Municipiului, dr. ing. Aurel Gabriel Simionescu, transmit sincere condoleanţe familiei brăilene care şi-a pierdut fiul în tragicul incident din clubul bucureştean. (...) Municipiul Brăila este alături de familiile greu încercate şi suntem pregătiţi să le sprijinim cu tot ce este nevoie. Sunt zile triste pentru noi toţi, pentru Brăila, pentru familiile celor răniţi sau decedaţi, pentru întreaga ţară. Ne exprimăm întreaga compasiune faţă de familiile celor afectaţi de această tragedie. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toţi cei plecaţi prematur la ceruri", se încheie actul remis presei.
Arhiepiscopia Dunării de Jos, solidară cu familiile îndoliate
Şi reprezentanţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos au emis un comunicat prin care s-au declarat solidari cu cei care au pierdut suflete dragi în tragedia de la clubul "Colectiv" din Bucureşti. "Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi întregul cler din Eparhia Dunării de Jos îşi exprimă creştineştile condoleanţe şi compasiunea faţă de familiile îndoliate ale tinerilor care au căzut victime ale incendiului din Bucureşti, printre care se numără Valentina Florea (Galaţi) şi Andrei Petru Bucă (Brăila), transmiţând, totodată, şi duhovniceşti încurajări, solidaritate umană şi socială cu familiile celor aflaţi în suferinţă pe patul spitalelor", potrivit comunicatului de presă.
În toate bisericile din Eparhie, preoţii se roagă pentru odihna sufletelor celor adormiţi, dar şi pentru însănătoşirea persoanelor care au scăpat cu viaţă groaznicului eveniment de vineri seară. "Slujitorii Centrului eparhial, ai Protoieriilor Galaţi şi Brăila, ai centrelor sociale şi ai şcolilor teologice, profesorii de religie, elevii de la Seminarul Teologic «Sf. Ap. Andrei», în duh de rugăciune şi de solidaritate cu tinerii aflaţi în suferinţă, s-au mobilizat pentru a dona sânge în beneficiul acestora", se mai arată în comunicat.
De asemenea, oficialii Arhiepiscopiei Dunării de Jos îndeamnă oamenii să se înscrie în campania de donare de sânge iniţiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Centrul de Transfuzii Brăila: 70 de persoane au donat sânge, ieri
Brăilenii şi-au manifestat încă o dată solidaritatea faţă de victimele "Colectiv". Încă de duminică seară, pe internet au fost postate mesaje de mobilizare a locuitorilor municipiului de a se prezenta la Centrul de Transfuzii Brăila pentru a dona sânge semenilor care au nevoie, în special pentru răniţii din clubul bucureştean.
Două eleve ale Colegiului Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" au stat în spatele campaniei "Brăila nu doarme! Stop ignoranţei!", promovată intens pe reţelele de socializare. Cătălina Gagu şi Alondra Băncuţă, eleve în clasa a XII-a F, au creat un eveniment pe Facebook în care îndemnau brăilenii să vină la Centrul de Transfuzii din strada Campiniu.
Ieri dimineaţă, Brăila a demonstrat că nu doarme. Dintre cele 120 de persoane care s-au prezentat la Centrul de Transfuzii, 70 au reuşit să doneze sânge, faţă de o zi obişnuită, în care se fac în medie 30 de recoltări. Telefoanele de la centru au sunat continuu ieri, anunţându-se şi alte grupuri dornice de a dona sânge.
Zeci de pungi cu plasmă vor ajunge la Bucureşti în zilele următoare. O ambulanţă le va colecta şi le va transporta la Bucureşti, în spitalele unde sunt internate victimele incendiului din clubul "Colectiv", potrivit dr. Magdalena Iugulescu, directorul Centrului de Transfuzii Brăila. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil în ziua de joi.
De altfel, Centrul Regional de Transfuzii Galaţi a anunţat că va trimite 100 de pungi cu plasmă pentru toate grupele sangvine. "De la Galaţi, plasma ajunge iniţial la Centrul de Transfuzii din Bucureşti, de unde va fi distribuită apoi către spitalele unde este nevoie. (...) Oricum, în spitalele bucureştene va fi nevoie de sânge pentru cel puţin o lună, pentru tratamentul victimelor de vineri seară", a precizat Camelia Stoichicescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi, citată de ziarul "Viaţa Liberă".