"Se poate spune ca am fost martori la genocidul impotriva poporului oset", a declarat anchetatorul, prezentind in fata presei primele rezultate ale anchetei ruse. "Acest lucru ne permite sa punem intrebarea responsabilitatii liderilor (georgieni), oricare ar fi functia lor", a continuat el.
Ancheta, demarata in august, este inca in desfasurare si urmeaza sa fie prelungita pina in aprilie.
El a precizat de altfel ca 162 de civili oseti au fost ucisi in cursul conflictului din august, si nu circa 500, asa cum sustin autoritatile din Osetia de Sud.
"Important nu este cifra, important este ca am stabilit ca a fost vorba despre o actiune constienta si planificata (a georgienilor) pentru a distruge osetii ca grup etnic", a explicat anchetatorul.
Responsabilul Parchetului rus si-a exprimat speranta ca "dovezile adunate vor fi studiate in mod obiectiv si impartial de comunitatea internationala".
Georgia a incercat la inceputul lui august sa preia prin forta controlul asupra provinciei sale separatiste Osetia de Sud. Armata rusa a intervenit atunci, cucerind o parte din teritoriul georgian.
Tbilisi ii acuza la rindul sau pe oseti si rusi ca au organizat epurarea etnica a georgienilor din Osetia de Sud si dintr-o alta provincie rebela, Abhazia.
Rusia a recunoscut ulterior independenta acestor doua teritorii, care nu se mai aflau de facto sub controlul autoritatilor de la Tbilisi de la inceputul anilor '90.