"Dupa sporirea masurilor in ambasadele germane, in octombrie 2004, traficantii de vize s-au orientat spre ambasada Austriei la Kiev, care le-a eliberat pina la 28.000 de vize de turism, in noua luni", a declarat Helmut Edelmayr, fost deputat social-democrat retras din politica, care a mai dezvaluit si in trecut operatiuni similare de trafic.
Ministerul austriac de Interne si cel al Justitiei au refuzat sa faca orice comentariu asupra acestui subiect. Ministerul de Externe nu a putut fi contactat in acest sens.
O sursa judiciara care a dorit sa-si pastreze anonimatul a declarat, totusi, ca Ministerul de Interne a deschis "o ancheta" asupra dosarului. In acelasi timp, ecologistii si FPO (de extrema dreapta) au cerut deschiderea unei anchete parlamentare.
Potrivit lui Edelmayr, in acest trafic favorizat de "mai multi diplomati austrieci" exista "o cota-parte" prin care fiecare din cele 20 de agentii de turism implicate primea pina la 50 de vize de intrare in Austria".
Saptaminalul News anunta, in editia de joi, ca aceste vize erau eliberate contra unei sume cuprinse intre 300 si 1.500 de euro.
Acuzatiile referitoare la conditiile de acordare a vizelor Schengen de catre ambasada Austriei la Kiev survin dupa semnalarea unor incidente similare in Ungaria, Croatia si Romania. In luna octombrie a acestui an, autoritatile austriece au anuntat ca verifica conditiile de acordare a circa 4.000 de vize pentru spatiul Schengen, emise intre 2002 si 2003 de consulatele din Budapesta, Belgrad si Bucuresti, in urma unor suspiciuni de trafic in care au fost implicati doi diplomati austrieci aflati succesiv la post in capitala Serbiei, a Ungariei si a Romaniei.
De asemenea, la sfirsitul lunii septembrie, autoritatile de la Viena au confirmat arestarea in acest caz a cinci persoane, printre care un diplomat de la serviciul consular austriac din Budapesta si un diplomat aflat la pensie.