Mergi la conţinutul principal

Ancheta finalizata la Protectia Copilului Braila

Gemenii Marian si Mioara, din sistemul de Protectia Copilului, care au fost plasati in mod repetat, de la un asistent maternal la altul, vor intra intr-un program de consiliere psihologica "in vederea depasirii traumelor suferite". Asa a stabilit Corpul de Control al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), in urma verificarilor facute la Braila. Ancheta desfasurata de catre Corpul de Control al ANPDC in cazul gemenilor s-a finalizat recent printr-un raport care cuprinde citeva recomandari facute Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila. Reamintim ca actiunea de control a ANPDC a fost facuta ca urmare a semnalarii, in cotidianul "Obiectiv- Vocea Brailei", a cazului celor doi frati care, pina la virsta de 6 ani au fost transferati de la un asistent maternal la altul, de trei ori, ultima dintre mutari fiind facuta in luna octombrie 2008. DGASPC Braila a luat masura schimbarii plasamentului, pe fondul expirarii atestatului de asistent maternal profesionist al celei care i-a ingrijit pe copii in ultimii trei ani, cu motivatia ca persoana este in virsta si are pensie ce se cumuleaza cu salariul. Despartirea gemenilor de fostul asistent maternal nu a fost lipsita de probleme, intrucit de ambele parti s-a creat un atasament puternic. In legatura cu acest caz de la Braila, Mariela Neagu, secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, si-a exprimat punctul de vedere: "Dupa parerea mea, mutarea acestor copii nu este facuta in interesul copiilor, intrucit ei au nevoie de continuitate si orice mutare dintr-o familie in alta inseamna o trauma. Astfel de mutari afecteaza relatia de atasament si de incredere dintre copii si adulti si-si spune cuvintul pe termen lung in dezvoltarea copiilor si, ulterior, in viata lor de adult. Astfel de mutari nu se justifica decit atunci cind exista dovada unor abuzuri asupra copiilor".

Gemenii, inclusi intr-un program de consiliere, pentru "depasirea traumelor"

Conducerea DGASPC Braila ne-a pus la dispozitie recomandarile ANPDC, cu precizarea ca in acest caz nu a fost aplicata nici o sanctiune. Prima recomandare este "includerea copiilor intr-un proces de consiliere psihologica, in vederea depasirii traumelor suferite ca urmare a mutarii de la un asistent maternal la altul". Termenul stabilit pentru aceasta recomandare este pe durata indelungata, pina la atingerea obiectivelor consilierii. A doua recomandare vizeaza "respectarea dreptului copilului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, precum si cu alte persoane fata de care a dezvoltat relatii de atasament, prevazut la art. 14 si 15 din Legea nr. 272/2004, prin incurajarea mamei de a-si vizita copiii in mediul de viata al acestora (la domiciliul asistentului maternal)". De asemenea, ANPDC a recomandat conducerii DGASPC Braila "respectarea dreptului copilului de a mentine relatii cu persoane fata de care a dezvoltat relatii de atasament prevazut la art. 14 si 15 din Legea nr. 272/2004 prin facilitarea intilnirilor dintre copii si familie, inclusiv in mediul de viata al copiilor". Aceste doua recomandari trebuie indeplinite imediat si permanent. Alta recomandare face referire la "evaluarea complexa a copiilor prin Serviciul de Evaluare Complexa din cadrul DGASPC Braila, in vederea inscrierii/ cuprinderii copiilor intr-un program recuperator adecvat deficientelor observate de echipa ANPDC", cu termen de indeplinire imediat. De asemenea, s-a recomandat consilierea fostului asistent maternal "in vederea medierii conflictului relational dintre acesta si conducerea DGASPC Braila, cit si a sustinerii psihologice a acesteia la intrevederea cu fratii". O ultima recomandare vizeaza consilierea actualului asistent maternal "in vederea responsabilitatilor de crestere si dezvoltare a copiilor". Ultimele doua recomandari au termen de indeplinire permanent. Responsabilitatea pentru indeplinirea tuturor punctelor din lista de recomandari revine DGASPC Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro