Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ancheta de proportii: criminalul Stivensen Bancuta, vazut in libertate

Politia din Buzau a declansat o ancheta, dupa ce un criminal deosebit de periculos din Braila, Stivensen Bancuta, internat la Spitalul de Psihiatrie pentru Masuri de Siguranta, diagnosticat cu schizofrenie paranoida, a fost vazut plimbindu-se liber prin Buzau si, mai ales, dupa ce s-a aflat si ca acesta si-a facut mutatie in orasul respectiv. Nici Politia braileana nu este tocmai linistita, dat fiind ca luni, in aceasta saptamina, unchiul lui Stivensen, Cocos Bancuta, s-a liberat conditionat din Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila. Aceasta in conditiile in care un alt Bancuta, Selford, fratele lui Stivensen, este dat in urmarire internationala, fiind condamnat la sapte ani de inchisoare pentru tentativa la omor. La 7 ianuarie 2006 s-au scurs patru ani de cind un tinar de numai 23 de ani a fost bagat in mormint, cu mai multe lovituri de cutit, de catre unul dintre membrii familiei Bancuta, Stivensen. Lucian Mihai Pandrea - ucis cu singe rece in seara de Sf. Ioan a anului 2002, in Discoteca "Millenium", a pornit pe drumul celor vesnice, iar ucigasul sau, Stivensen Bancuta, 26 de ani, fiul lui Ion Bancuta, zis "Oaie", ispaseste "grea temnita" in Spitalul de Psihiatrie pentru Masuri de Siguranta Sapoca - Buzau, fiind adesea vazut in libertate, conform politistilor buzoieni. Asta dupa ce, timp de doi ani de zile dupa comiterea faptei, criminalul a fost tot ca si liber, internat la Spitalul brailean de Psihiatrie, alaturi de indivizi cu afectiuni psihice pasagere, care n-au ucis, in viata lor, nici macar o gaina. Acum, conducerea spitalului buzoian confirma ca Stivensen a mai parasit unitatea medicala, "insa numai insotit", desi este internat la periculosi, conform sentintei unei instante de judecata.

La plimbare, desi este un nebun criminal

A fost vazut in libertate, plimbindu-se prin Buzau. Apoi s-a aflat ca a trecut chiar si pragul Evidentei Populatiei de acolo si si-a facut mutatie la unul dintre fratii sai, Alfred, stabilit in Buzau. Chiar in noaptea de Revelion, politistul buzoian care se ocupa de Spitalul din Sapoca a dat nas in nas cu el. Apoi s-a declansat ancheta, iar medicii care l-au "invoit" pe Stivensen au intrat in cercetari. Cu stupoare, zilele trecute, cind cereau referinte cu privire la un alt Bancuta, urmarit, si taman cind fusesera informati ca unchiul acestora, Cocos Bancuta, s-a liberat conditionat, au aflat si politistii braileni ca Stivensen nu mai este "in parohia" lor.
Stivensen Bancuta este singurul infractor brailean care a fost "cazat" in regim fara paza la sectia de boli psihice usoare a Spitalului din Braila, desi fusese gasit vinovat pentru una dintre cele mai oribile crime ale anului 2002. Pina si medicul sau curant, din cadrul Spitalului Judetean Braila, era mirat de faptul ca o instanta a decis internarea unui criminal suferind de schizofrenie paranoida intr-un spital lipsit de cele mai elementare posibilitati de paza, si nu intr-o unitate spitaliceasca de maxima siguranta. In fine, abia la sfirsitul anului 2004, la decizia unei instante de judecata, acesta a fost, totusi, transferat intr-o unitate pentru infractori: Spitalul de Psihiatrie pentru Masuri de Siguranta Buzau. Diagnosticul: tot schizofrenie paranoida. Conform art 114 din Codul Penal, Stivensen se afla intr-o stare care prezinta pericol social si a fost "internat pina la insanatosire", ca pedeapsa pentru fapta comisa: omor calificat. Cind a fost transferat la Sapoca, medicii braileni de la Psihiatrie au rasuflat usurati. Cum se comporta, acum, Stivensen la Sapoca? "Foarte bine", conform declaratiei directorului Spitalului de Pshiatrie pentru Masuri de Siguranta Sapoca, dr. Maria Cristache. Din aceeasi sursa am mai aflat ca tinarul sufera de ceea ce poate fi numit "cancer psihiatric": "Schizofrenia paranoida nu se vindeca, reprezinta cancerul psihiatric, boala este in remisiune (ameliorare - n.r.), bolnavul raspunde foarte bine la tratament, dar la el este si pe fondul unui retard mental din lipsa frecventarii cursurilor scolare. Nu se vindeca. Este o afectiune cronica". Fata de ancheta declansata de politisti, vizavi de iesirile lui Stivensen din spital, cu un ton ezitant, dr. Cristache ne-a declarat: "De unde ideea aceasta de ancheta? Da... A mai iesit din spital. La stomatolog. Nu stiu... N-am idee cind a fost sa-si faca mutatie. Este internat pe art. 114 (pedeapsa aplicata faptuitorilor bolnavi mintali sau toxicomani - n.r.) si a mers... insotit, cu bilet de la medici. Este stipulat in drepturile pacientilor, ca pot merge la stomatolog. Dar... nici vorba sa iasa in mod frecvent. Nu, n-a fugit de aici. L-a vazut politistul care se ocupa de spitalul nostru, l-a vazut pe strada, de Anul Nou si abia dupa trei saptamini s-a trezit sa spuna (ancheta s-a declansat chiar de la inceputul anului, cind s-a constatat ca Stivensen si-a facut si mutatie in Buzau - n.r.). Da, se fac verificari. El (Stivensen - n.r.) este, acum, aici. A venit si Politia si a tot verificat".
Politistii sint ingrijorati ca, asa cum si-a facut buletin de Buzau, Stivensen ar putea sa-si faca si pasaport, act care l-ar putea duce departe de bratul Justitiei romane.
Altminteri, criminalul Stivensen Bancuta auzea voci si se credea proprietarul a 20 de avioane. In iulie 2003, cind reporterii nostri au facut o incursiune la locul sau de "penitenta"- salonul 2, etajul 1, patul de la geam, in Sectia Psihiatrie a Spitalului din Braila - Stivensen isi afisase, la capatii, poze cu Sadam Hussein si Ceausescu. In salon, doar papucii. Papuci despre care tot pomenesc si politistii: "De cite ori il cautam, el era iesit. Gaseam in salon doar papucii, iar in pat un teanc de ziare". Atunci, noi l-am gasit prin curtea spitalului, "in civil", iar cind l-am abordat, prezentindu-ne ca jurnalisti, Stivensen Bancuta a decompensat brusc: "Imi dai avioanele?! 20 de avioane am avut". Ochii sai ne priveau fix, iar buzele sale "rastigneau" un zimbet.
Reamintim ca, in seara de 7 ianuarie 2002, Lucian Pandrea a fost lovit cu un cutit in zona inimii, in timp ce dansa, in discoteca, impreuna cu niste amici din familia Buricea. A murit imediat, lama armei, de 20 cm, atingindu-i aorta. In discoteca se aflau peste 300 de persoane, iar politistii, care erau chiar in incinta, n-au putut lua la intrebari multimea care alerga ingrozita spre iesire. Stivensen s-a facut nevazut in marea de oameni. Cutitul gasit la locul faptei purta amprentele sale, asa ca impotriva lui au existat, din start, probe indubitabile. Dupa 9 luni de la comiterea crimei, timp in care a fost dat in urmarire generala, Stivensen Bancuta a fost capturat in timp ce incerca sa-si aranjeze o internare intr-un spital de boli nervoase din capitala. Imediat dupa incarcerare, primele sale cuvinte au fost: "Da. Sint nebun!". Le-a spus-o ziaristilor, le-a spus-o si politistilor. Mai apoi medicilor. Psihologii si psihiatrii sint de parere ca persoanele care sustin ca sufera de o afectiune psihica nu sint bolnavi si, cu toate acestea, Stivensen a fost diagnosticat ca bolnav psihic, iar pentru fapta sa raspunde cu o internare, teoretic, pe viata.

Un Bancuta urmarit international se ascunde in Franta

Un alt frate al lui Stivensen, Selford, condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare pentru tentativa la omor, dat in urmarire internationala, se ascunde, cel mai probabil, in Franta, insa judiciaristii braileni nu exclud varianta ca acesta sa mai intreprinda cite o escala si la Buzau, unde, sub identitate falsa, sa-si viziteze rudele stabilite acolo. Condamnat la 7 ani de inchisoare, inca din minorat, pentru tentativa la omor asupra lui "Gagore", Selford Bancuta domiciliaza, dupa ultimele verificari, in Franta, avind statut legal de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, inca din 1999. Politistii de la "Urmariti" au facut diligente pentru a-l incarcera pe Selford, insa fara succes.Tot atunci, unchiul sau, Cocos Bancuta, in incercarea de a-i "proteja" pe agresori, s-a luat la harta cu politistii veniti sa-i caute, fiind, ulterior, condamnat pentru ultraj.

Cocos este liber si el

Pentru acea fapta, Cocos Bancuta a fost urmarit si rasurmarit. Aceasta pentru ca Bancuta senior, 47 de ani, patronul restaurantului "Cocosul de Aur", de pe Bd. Independentei, a fugit de mai multe ori de puscarie. Politistii l-au cautat cu disperare, pe numele sau existind doua mandate de executare a inchisorii, unul de trei ani, pentru trafic de influenta, altul de sase luni, pentru ultraj la politist. Intr-un final l-au prins. Lunea trecuta, Cocos s-a liberat conditionat, reusind sa ispaseasca doua treimi din totalul de pedeapsa. Martorii spun ca la poarta penitenciarului l-au asteptat mai multe masini din care razbatea refrenul unei manele: "Iar am pus-o, iar am pus-o...".
Conform declaratiei formulate de catre magistrat Gheorghe Cucu, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Braila, "Cocos Bancuta s-a liberat conditionat conform deciziei instantei si a comisiei de liberari conditionate. El avea si 28 de zile reducere a pedepsei, pentru munca prestata in GAZ-ul Politiei". Altminteri, si Cocos Bancuta si-a cam incheiat conturile cu Braila. Imobilul care figura pe numele sotiei sale, Didina Bancuta, din Str. Plevna, nr. 139, este pustiu, postul telefonic a fost suspendat, iar politistii au aflat ca ar fi fost vindut.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii