Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a cerut unui judecător de la Tribunalul Bucureşti să nu fie arestat preventiv în dosarul incendiului de la Colectiv, invocând faptul că nu suportă detenţia, deoarece suferă de mai multe afecţiuni cardiace.
Informaţia apare în motivarea deciziei din 7 noiembrie prin care Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a lui Piedone pentru 30 de zile, în dosarul incendiului de la clubul Colectiv.
Astfel, în timpul procesului desfăşurat sâmbătă, avocatul lui Piedone, Adelin David, a cerut judecătorului de la tribunal ca fostul primar să nu fie arestat preventiv, aducând ca motive faptul că acesta „se bucură de o bună reputaţie socială şi profesională", are 50 de ani şi „suferă de mai multe afecţiuni cardiace", astfel cum rezultă din mai multe acte medicale depuse la dosar.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a respins însă motivul invocat de avocat, magistratul arătând că Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul de Interne pot asigura asistenţă medicală în arest, iar, din documentele depuse la dosar, nu rezultă existenţa unei expertize care să demonstreze că Piedone nu poate suporta detenţia.
În acelaşi dosar, au fost arestate Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale din Primăria sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la fals intelectual.
Doi angajaţi ISU, reţinuţi
George Matei şi Antonia Radu, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, au fost reţinuţi luni de procurorii militari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul incendiului din clubul Colectiv.
Potrivit unui comunicat al DNA, cei doi angajaţi de la ISU sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Procurorii susţin că, în perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, George Matei şi Antonia Radu, în calitate de ofiţeri-inspectori în cadrul ISU Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.
Concret, cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
George Matei şi Antonia Radu vor fi prezentaţi marţi Tribunalului Militar Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În vizor a intrat şi şeful Poliţiei Locale Sector 4
Adrian Corneliu Ionescu, director general al Poliţiei Locale Sector 4 Bucureşti, a fost dus ieri la sediul Poliţiei Capitalei, pentru a fi audiat în dosarul incendiului de la clubul Colectiv.
Potrivit unor surse judiciare, Adrian Ionescu va fi audiat în calitate de martor.
Audierea lui Adrian Ionescu vine după ce anchetatorii au efectuat percheziţii la sediul Poliţiei Locale Sector 4, de unde au ridicat mai multe documente.
În acest dosar au fost până acum deja arestate nouă persoane, şi anume primarul Piedone, doi angajaţi ai Primăriei Sector 4, cei trei patroni de la clubul Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu -, dar şi patronii firmei responsabilă cu efectele pirotehnice - Daniela Niţă şi Cristian Niţă, precum şi un pirotehnist.
În paralel cu ancheta de la Parchet, au loc audieri şi la Poliţia Capitalei, îndeosebi martori şi persoane rănite uşor în urma incendiului.