Mergi la conţinutul principal

Anchetă reluată pentru ucidere din culpă

Punct şi de la capăt în cazul anchetei privind moartea lui Romario Gabriel Motoi, de 17 ani, nepotul «Mamei Omida» care a murit în condiţii suspecte în luna august anul trecut. Tânărul era în stare de arest preventiv, la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, dar i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital, unde a murit. Nu se ştie dacă se face cineva vinovat de moartea adolescentului, care de mic fusese operat pe inimă, acest lucru fiind ştiut la penitenciar.
După decesul băiatului, în cauză s-a dat startul cercetărilor pentru ucidere din culpă, dar anchetatorii au considerat că este oportun să claseze dosarul. Mai exact, nu existau dovezi că cineva este vinovat de moartea lui Romario. Decizia l-a şocat pe tatăl celui decedat, Viorel Motoi, care, încă de la început, a susţinut că vinovaţi sunt atât cei de la penitenciar, pentru că nu l-au dus imediat pe băiat la spital, dar şi cei de la unitatea medicală, care nu s-au agitat prea tare pentru a salva o viaţă. S-a formulat contestaţie după ce a fost luată decizia de "îngropare" a dosarului, aceasta fiind admisă de instanţă care a confirmat redeschiderea urmăririi penale pentru ucidere din culpă. Acum dosarul este din nou la poliţie pentru completarea cercetărilor, iar tatăl speră să se facă dreptate şi cel vinovat de moartea lui Romario să plătească.
În răspunsul transmis de IPJ Brăila, la solicitarea redactorilor "Obiectiv- Vocea Brăilei", ni s-a transmis că se lucrează la caz.
"La data de 11 august 2015, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a fost sesizat de către Serviciul de Medicină Legală Brăila cu privire la faptul că la morga unităţii a fost adus, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, cadavrul numitului Motoi Romario Gabriel. În cauză a fost întocmit dosar penal în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. În urma cercetărilor efectuate, organele de cercetare penală au propus clasarea cauzei, aceasta fiind avizată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. În urma contestaţiei depuse la soluţia dată în cauză, dosarul a fost restituit IPJ Brăila, în vederea completării cercetărilor", ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al instituţiei, subinspector Laura Elena Dan, responsabil Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Se încearcă muşamalizarea

Tatăl celui decedat susţine că vrea să ceară strămutarea cauzei, întrucât nu este convins că anchetatorii brăileni îi vor da dreptate, deşi el a tot arătat faptul că medicii se fac vinovaţi de moartea băiatului. Fiul vrăjitoarei "Omida" îi acuză pe medici de malpraxis şi a spus chiar după ce şi-a pierdut copilul că va lupta pentru a face dreptate, ba chiar va merge la CEDO.
Chiar dacă s-a redeschis urmărirea penală, Viorel Motoi, are unele suspiciuni şi crede că se încearcă muşamalizarea dosarului. De aceea vrea să ceară strămutarea cauzei la Bucureşti. "Faptul că acum dosarul a ajuns la acelaşi poliţist care a decis iniţial neînceperea urmăririi penale mă face să cred că se încearcă muşamalizarea cazului. Cauza se află oricum în atenţia CEDO, însă ei aşteaptă să trimit de aici o decizie a instanţei, definitivă şi irevocabilă. Nu este normal ca un copil să fie lăsat să moară şi nimeni să nu fie considerat vinovat. Oricum, o să trimit o sesizare către prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Aştept să se facă dreptate", ne-a declarat tatăl lui Romario.

Mortul este vinovat

Romario Gabriel Motoi şi-a găsit sfârşitul, pe 9 august 2015, asta deşi a ajuns la spital şi a fost consultat de medici. S-a concluzionat că adolescentul, operat pe inimă la numai 5 ani, nu are probleme grave de sănătate, el fiind diagnosticat iniţial cu faringo-amigdalită, după cum ne-au transmis surse medicale. A fost internat la Pediatrie, dar nu a mai scăpat cu viaţă. Potrivit certificatului medical constatator al decesului, eliberat pe 11 august de Serviciul de Medicină Legală Brăila şi pus la dispoziţie de tatăl adolescentului, la cauza decesului a fost trecut "insuficienţă cardio-circulatorie acută". La categoria stări morbide intermediare care au dus la insuficienţa ce a provocat decesul este menţionată starea septică. Medicul legist a menţionat în certificat şi bolile iniţiale ale decedatului, respectiv miocardită şi defect septal ventricular operat. Totuşi, în foaia de observaţie întocmită de Spitalul Judeţean Brăila, pe numele lui Romario Gabriel Motoi, adusă redactorilor de tatăl adolescentului, se arăta ca şi diagnostic la internare "stare septică, anemie, toxiinfecţie alimentară". Viorel Motoi nu a aflat nici de la spital ce a dus la moartea copilului, ba chiar un medic i-a explicat că moartea lui nu poate fi explicată. Şocul a fost şi mai mare pentru părinte, mai ales că, vorbise cu băiatul înainte de a muri, fără a se gândi vreun moment că nu o să îl mai vadă în viaţă.
Rămâne de văzut acum dacă anchetatorii îi vor da dreptate bărbatului şi dacă vreun angajat al spitalului sau al penitenciarului va fi acuzat de vreo infracţiune în acest caz.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro